Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 08, 2014

Mag een cabaretier racisten beledigen?

Gisteren waren wij aanwezig bij maar liefst vijf lezingen. Met name van Prof. Dr. Frank Linde, lid van het team dat in Cern het Higgsdeeltje ontdekte. Heerlijk hoe enthousiast iemand kan vertellen over Elementaire Deeltjesfysica. Wij hebben weer genoten! Wat zou het zonde zijn als op een dag mensen niets meer mogen zeggen vanaf een podium omdat zij een mening hebben waar anderen tegen zijn!

Reggea artiest Sizzla mag niet meer in De Melkweg spelen omdat hij tegen homoseksualiteit is. Maar mag je mensen wel verbieden iets te doen alleen maar vanwege een mening die in jouw ogen fout is? Mag bijvoorbeeld een zaalverhuurder Geert Wilders de toegang weigeren vanwege diens anti-islam uitspraken of mag een Amsterdams ziekenhuis John De Wolf weigeren te behandelen omdat de gewezen voetballer pro-Feyenoord zou zijn? 

Ik bedoel maar: waar ligt de grens, wie bepaalt dat en waarom? Mag of moet de Franse komiek Dieudonné M'Bala M'Bala de toegang tot het podium worden geweigerd omdat hij schijnbaar een hekel heeft aan Joden? 

Stel dat bij wet wordt vastgelegd dat mensen die bevolkingsgroepen beledigen dat niet meer in het openbaar mogen doen? Mag een cabaretier dan nog wel de bevolkingsgroep 'racisten' beledigen?

En gaan wij niet te ver met politiek correct gedrag? Een actrice die de rol van Sneeuwwitje niet kreeg vanwege haar donkere huidskleur klaagde de producent aan wegens  racisme maar krijgt een acteur de rol van Othello niet omdat de acteur in kwestie blank is dan moet hij niet zeuren 'want de figuur Othello is nu eenmaal zwart'.

En natuurlijk is het vreselijk wanneer er mensen worden vermoord door moslims omdat zij christenen zijn. En omgekeerd is het net zo erg. Dito als mensen worden vermoord omdat zij een andere taal spreken, een andere huidskleur hebben of omdat hun moeder het water voor haar gezin bij een andere waterput haalt. Kunnen wij niet gewoon afspreken dat het beledigen en vermoorden van mensen altijd verkeerd is? Dat lijkt mij mooi.

5 opmerkingen:

 1. Waarom mag hij dat niet mijn kleine maar grooooooooooooooooote vriend ! Zolang het niet beledigend is ! Een cabaretier reageert op alles en moet op alles reageren ! Maar de persoon moet weten waar de grens is ! Dan is ie een goeie !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beledigen en moorden is niet zo mijn stijl dus die belofte kan ik je wel geven;-) Ik wil wél graag de waarheid mogen zeggen maar dan nóg zijn er mensen die zich beledigd voelen juist omdát het de waarheid is. Een man die aan kanker leed stapte ooit naar de rechter omdat hij "kankerlijer" genoemd werd.
  Niet fijntjes natuurlijk maar wél de waarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou het ooit nog eens zover komen dat we leren van de fouten uit het verleden ???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Persoonlijk vind ik dat àlles mag gezegd worden lieve Terrebel want hoe kan je anders je vijanden herkennen? Sluimerende 'foute' opinies zijn dodelijk voor de maatschappij want eens en steevast komen ze met geweld naar de oppervlakte en veroorzaken ze meer schade dan dat ze ooit konden doen moest men de bedenkers ervan gewoon hun gang hebben laten gaan. Of zie ik dat mis?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iemand weiger vanwege zijn mening is dus complete kolder. Waar gaat dit over...
  En lang leven de cabaretiers. Zonder deze gasten was het ene stukje minder lachen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht