Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, april 19, 2023

Hoe goed zijn goede doelen?

Ooit steunde ik - met een paar tientjes per maand - een kind via Foster Parents Plan. Tot naar buiten kwam dat deze organisatie helaas niet zo integer was als ik had gedacht: in plaats van een kind - en daarmee een heel dorp - in een Derde Wereldland te steunen, bleek een groot deel van de donaties (klik. Vernietigend rapport) niet bij de kinderen terecht te komen. 

Natuurlijk maakt elke organisatie kosten en medewerkers die hard werken om de donaties te verwerken mogen ook best een normaal salaris ontvangen voor hun inspanningen. Maar dat de directeur van FPP indertijd twee maal zoveel geld (klik) ontving als toenmalig minister-president Wim Kok, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Veel donateurs zeiden hun vertrouwen in de organisatie op. Waaronder ik.

FPP heeft inmiddels berouw getoond en beterschap beloofd maar zelfs de verandering van de naam naar 'Plan International' heeft het vertrouwen nog steeds niet volledig hersteld. Wat natuurlijk bijzonder jammer is voor de duizenden mensen in arme landen die wel degelijk geholpen zijn dankzij deze organisatie. Maar dit gemis komt toch echt volledig op conto van hen. Waaruit maar weer eens blijkt hoe ontzettend belangrijk transparantie, integriteit en afstand nemen van ego's die vooral doen aan zelfverrijking toch is.

Excessen zoals in de Verenigde Staten komen in Nederland gelukkig nauwelijks voor. Daar was bijvoorbeeld 'hondenliefhebster' Lara Trump (schoondochter van Donald) 

die de beroemde achternaam van de zoon van een bekende [oplichter] ex-president gebruikte om geld in te zamelen voor een hondenasiel. Maar de miljoenen doodleuk uitgaf aan luxe etentjes voor zichzelf en haar vrienden. 

Tsja, de familie Trump werd al eens beboet voor het stelen van geld van een kinderkankerfonds (klik) en 'Uncle Donald' gaf zelfs voor een rechter toe dat hij geld dat men had ingezameld voor een goed doel had gebruikt om een levengroot schilderij (klik) te kopen waarop ene Donald Trump staat afgebeeld. Het is echter - zoals Hitler dat noemde - 'Entartete Kunst' omdat het de werkelijkheid niet weergeeft:

==================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

=====================
Momenteel verleen ik enige financiële steun aan het Aidsfonds en nog een paar kleinere organisaties. Zoals Teknophilos. Dat werkt op een manier die mij persoonlijk aanspreekt: wat zij doen (speelgoed voor een blindenschool, aangepast bed voor een gehandicapt kind e.d.) lijkt een druppel op de gloeiende plaat. Maar met vele druppels samen blussen wij het vuur van de wereldbrand.

Je weet helaas nooit of een Goed Doel wel écht integer is of blijft: een nieuw bestuur kan een heel andere richting inslaan zonder dat de donateurs zich daarvan bewust zijn bijvoorbeeld. 

Ook zijn er schrijnende verhalen over goede doelen zoals dit verhaal (klik). Waar toevallig een bekende van mij bij betrokken is. Anders had ik er waarschijnlijk nooit van gehoord. Ik had geen idee dat de mensen achter goede doelen zo harteloos konden zijn. 

Zoals het meeste slechte nieuws ons (gelukkig?) bespaard blijft.

Steunt u een Goed Doel? Mag ik vragen welke en waarom?