Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, januari 19, 2012

Vaderlandsche Geschiedenis

Vanmorgen deed ik gezellig boodschappen met m'n moeder en daarna ging ik zwemmen met m'n vriendin. Vanmiddag werd ik gebeld door een mevrouw van Trans Link Systems. Naar aanleiding van mijn klachtenbrief van gisteren word ik verzocht een kopie van mijn paspoort op te sturen. Vervolgens ontvang ik van TLS een volledig en gedetailleerd overzicht van mijn reisgedrag binnen het openbaar vervoer over de laatste 18 maanden.

In eerste instantie was ik daar blij mee want nu kan ik eindelijk bepaalde reiskosten declareren. Anderzijds: blijkbaar kan elke idioot die toevallig een kopie van mijn paspoort (overheids-instanties, alle uitzendbureaus waar ik mij ooit heb ingeschreven, ex-werkgevers, de woningcorporatie, mijn mobieltjes-provider, etcetera) heeft zien waar ik de afgelopen anderhalf jaar ben geweest, op welke dagen en op welke tijdstippen. Dat dit zwaar in strijd is met diverse internationale verdragen is voor TLS van geen enkel belang. In elk geval niet zolang de overheid er iets over te zeggen heeft.

Nee, deze actie is niet bepaald goede reclame voor TLS.

Reclametijd wordt enige tijd vantevoren ingekocht. Dus hoe weten fabrikanten van hoest-pastilles en -drankjes zover vantevoren wanneer wij massaal last hebben van kriebelhoest?

Waar mensen ook massaal last van hebben is het geloven in oneliners van hard roepende politici. Het werkt heel eenvoudig: iemand met een leiderspositie roept een stelling en herhaalt dat een paar keer. Een aanzienlijk deel van de volgelingen is te lui om zelf na te denken en adopteert gemakshalve de mening van de leider. Mocht het later fout gaan dan 'is het de schuld van de leider'. Pakt het echter goed uit dan hebben de volgers 'de juiste keuze gemaakt.' Altijd goed dus, een leider-figuur nablaten.

Hordes mensen geloven nu bijvoorbeeld dat een hoofddoekje symbool staat voor vrouwen-onderdrukking. Dat verreweg de meeste dames die hoofdbedekking dragen uit vrije wil doet niets af aan het feit dat zij 'gedwongen' worden. En die vrouwen zeggen maar dat ze niet gedwongen worden omdat ze anders klappen krijgen. Of zo.

Dat onze bloedeigen Hollandse oudtantes hoofddoekjes dragen en droegen staat volledig los van bovenstaande onzin. 'Mensen zouden vrij moeten zijn om te dragen wat ze willen', roept men elkaar na. Die mensen wil ik uitdagen: loop'ns in je nakie een Katholieke kerk of een Synagoge binnen tijdens een paas-dienst. Graag foto's en filmpjes als bewijs. Maar alleen wanneer het beelden betreft van vrouwen die voldoen aan mijn persoonlijk schoonheidsideaal...Tsja, sorry, maar ik zie liever niet vrijheidslievende mensen als Cor Bosman of Margaret Thatcher in hun nakie rondhupsen.

Blijkbaar mogen alleen Moslims niet hun vrouwen kledingvoorschriften opleggen. Kijk maar naar inwoners van Staphorst die hun vrouwen en dochters verbieden in een broek rond te lopen. Al is dat volkomen terecht want deze vorm van vrouwenonderdrukking is een prachtig stukje Vaderlandsche Geschiedenis.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Johnny Otis en Rudi van Dantzig