Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, december 27, 2011

Alcohol

Vandaag naar fysiotherapie geweest, wezen lunchen met m'n zoon en m'n moeder en thuis fijn een wasje gedraaid en zo. Omdat de cijfertjes op mijn bankrekening roder zijn dan een overtuigd Trotskist heb ik gisteren maar'ns wat herinnerings-facturen verzonden. Ik pak dat tegenwoordig wat officiëler aan want als ik bel en krijg te horen: "Helemaal vergeten! Ik betaal het deze week nog!" word ik toch wat cynisch. Helaas blijkt namelijk in de praktijk dat men ook na zo'n telefoontje "vergeet" te betalen.

Eindejaars-goede doelen acties maken mij ook altijd een beetje cynisch. Zeker als ik mensen eerst hoor zeggen dat zij vinden dat de overheid moet bezuinigen op ontwikkelingshulp ("Geen cent meer naar het buitenland!") en daarna diezelfde mensen vol trots hoor beweren dat zij via Serious Request weer wat arme mensen in Afrika geholpen hebben ("Iemand moet die mensen helpen want de overheid doet er helemaal niets aan!").

Altijd blijft er wel wat aan de strijkstok hangen. Natuurlijk. Bij de één (het voornoemde Serious Request) wellicht wat minder dan bij de ander (Pink Ribbon) en ik blijf erbij: als mensen een goed doel willen steunen, waarom doen zij dat dan niet consequent en rechtstreeks?

Heel veel Nederlanders zijn ogenschijnlijk tegen buitenlandse hulp maar toch loopt dit volk der Lage Landen voorop als het gaat om geld geven aan goede doelen. Gerekend per hoofd van de bevolking dan.

Omgerekend naar een bedrag per hoofd van de bevolking is Nederland het grootste wapen-exporterende land ter wereld! Alleen al in 2007 verdienden de betreffende ondernemingen bijna 900 miljoen euro door wapens en onderdelen te verkopen aan 'bevriende' mogendheden. Een lekker ruim begrip, dat 'bevriend'. In de wereld van zakendoen betekent dat iedereen die betaalt voor jouw produkten. Een wapenfabrikant levert alleen maar wapens. Wat de een of andere Afrikaanse dictator met die wapens doet is zijn zaak. Toch? En mensen moeten toch geld verdienen? Dat de Voedselbank gered kan worden met maar twee miljoen euro staat geheel los van dit verhaal.

Jammer dat de Voedselbank geen rente rekent en er geen ex-politici in de Raad van Commissarissen zitten; dan zou de overheid er zó twee miljard in steken. Makkelijk. Mocht de alcohol-industrie ooit in de problemen geraken, ook dàn zal de overheid ingrijpen door miljarden terug te trekken uit "nutteloze" zaken als zorg en onderwijs om 'de werkgelegenheid in de alcohol-industrie' te redden, naast de export-positie van Heineken Nederland.

Dagelijks sterven honderden door de inname van de dodelijkste en meest verslavende harddrug ter wereld (Ja mensen, Heineken is één van de grootste harddrug-dealers ter wereld!). Nog steeds zijn er mensen die graag eerst veel alcohol drinken en dan gaan autorijden. Met alle gevolgen van dien.

Je hebt ook idioten die dronken vuurwerk afsteken. Het gekke is dat als er dan ongelukken gebeuren het de schuld is van dat vuurwerk. Maar als een of andere idioot met z'n dronken hoofd iemand doodrijdt, is dat opeens niet de schuld van de auto maar van de alcohol.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Joop Koopman