Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 08, 2020

Drink nooit meer koffie!

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

=======================================================

'Ga jij straks in de lunchpauze mee naar de Surinamer voor een broodje bapau?'
'Nee, ik mot die buitenlandse troep niet. Ik haal wel een sateetje in de kantine.'

Sommigen producten zijn zo snel deel geworden van de Nederlandse cultuur dat velen niet eens meer weten dat die van oorsprong helemaal niet Nederlands zíjn.

Neem 'de moorkoppen-affaire' en een politicus die zich 'realist' noemt (racisten noemen zich vaak realist, is u dat ook wel eens opgevallen?) er over viel dat de Hema de moorkop voortaan anders ging noemen omdat het beledigen van bevolkingsgroepen door er een gebakje naar te vernoemen toch echt niet meer als 'beschaafd' kan worden gezien.

'Nu de moorkop! Straks onze bamischijf!'

De goede man heeft het niet helemaal begrepen.

'Ze komen hier met bosjes tegelijk en ze spreken geeneens goed Nederlands. Zelfs na drie weken nog niet!' Buiten dat vaak 'inheemse' Nederlanders hun eigen taal slecht beheersen, hoe snel zijn zij zelf in het beheersen van een andere taal?

'Ik vreet geen buitenlands spul! Ik ga wel gewoon naar de Chinees vanavond!', hoor en zie ik wel eens. Dan kan ik die persoon alleen maar uitlachen. Zou hij of zij wel beseffen dat veel van ons eten en drinken oorspronkelijk niet in Nederland voorkwam? Rijst is een bekend voorbeeld. Een minder bekend voorbeeld is de aardappel. Die kwam voor het eerst in 1536 ons land binnen vanuit Zuid-Amerika. Wie 'Ik eet of drink niks (het is trouwens 'niets'. 'Niks' is spreektaal.) dat niet uit Nederland komt!' serieus neemt eet dus nooit frietjes (patat komt uit België), gebakken aardappeltjes (Voor het eerst gebakken op het Iberisch schiereiland), chinees, spaghetti, nasi, et cetera.

Koffie drinken is dan ook uit den boze want dat heerlijke zwarte drankje komt oorspronkelijk uit Ethiopië, Jemen en Soedan. De vluchtelingen die daar vandaan komen mogen dus wel eens wat vriendelijker worden bejegend: hun voorouders zorgden er tenslotte voor dat u wat minder chagrijnig op het werk zit. Ons woord 'koffie' is waarschijnlijk afgeleid van het Ethiopische 'Kaffa' en vanuit de Jemenitische havenstad 'Mokka' (...) werd de drank door Arabieren populair gemaakt in de Arabische wereld. Rond het jaar 1700 zorgde de VOC voor een stijgende populariteit van de drank die via Nederland een opmars maakte door Europa.

Wie echt consequent niets wil eten of drinken dat niet oorspronkelijk uit Nederland komt stopt uiteraard ook met bier drinken. Die gewoonte is indertijd ontstaan in het gebied dat wij nu kennen als Irak.

Voor iedereen die zegt het Nederlands als taal in ere te willen houden: willen jullie alsjeblieft ophouden met het schrijven van 'reviews' van een 'game' om een 'citytrip' te kunnen winnen? En ook geen 'voucher' meer accepteren van KLM wanneer uw vlucht wordt gecanceled?' Merci!

P.s. Voor wie voortaan geen leenwoorden meer wenst te bezigen is hier een lijstje om mee te beginnen: https://bondtegenleenwoorden.nl/WaaromBTL.html

====================================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels