Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 04, 2015

Is kritiek hypocriet?

Schattige dieren moeten leven

Vaste lezers weten het waarschijnlijk al maar ik heb een beetje moeite met hypocriet gedrag. Bijvoorbeeld in het geval van Cecil de leeuw (kent u mensen die de kip op hun bord ook een naam geven voordat zij die laten vermoorden?) uit Zimbabwe. Een rijke blanke Amerikaanse tandarts (blijkbaar zijn die bijvoeglijke naamwoorden en het beroep van wezenlijk belang in het verhaal) betaalde een paar reservaat medewerkers een heleboel geld om die beroemde leeuw (vóór het incident had vrijwel geen enkele klager ooit van het dier gehoord. Maar dat terzijde.) voor het recht het dier met pijl en boog te verwonden en de volgende dag de gewonde leeuw met een pistoolschot af te maken. Dat is 'natuurlijk' heel wat minder erg dan andere mensen elke dag miljoenen kippen te laten wurgen.

Lekkere beesten mogen dood

Sorry, maar ik vind dat hypocriet. Wat dan? Nou, die houding van: 'Alle dieren zijn mooi en zielig en moeten met rust worden gelaten! Behalve dieren waar ik last van heb, dieren die mensen aanvallen, dieren die er niet schattig uitzien en dieren waarvan ik het vlees lekker vind om te eten.' Als Cecil een Nederlandse toerist zijn been had afgebeten hadden vrijwel alle klagers van de regering van Zimbabwe geëist dat 'dat woeste en gevaarlijke beest' moest worden afgemaakt. Daarom vind ik die mensen hypocriet. Over hypocrisie gaat ook onderstaande stukje:

'Alle werklozen zijn lui'

De meeste bejaarde dames van nu hebben geen dag in hun leven betaalde arbeid verricht. Zij waren (en zijn dus want nu met pensioen) werkloos. Dat sommigen van hen kritiek leveren op jongere werklozen is dus op zijn minst een beetje vreemd. 'Dat voert maar de hele dag geen klap uit en krijgt allemaal voordeeltjes zoals gratis eten van de voedselbank en zo en kinderbijslag.' 

Gratis subsidies

Men gaat daarbij voorbij aan enkele feiten. Kinderbijslag krijgt bijvoorbeeld iedereen in Nederland die kinderen heeft. Zelfs Koning Willem-Alexander, al laat hij het bedrag dat hij ontvangt rechtstreeks doorstorten naar een weeshuis in Afrika. En ook bejaarden krijgen allerhande voordeeltjes. Behalve de 'gratis' uitkering die AOW heet is er bijvoorbeeld de bekende 65+ pas die recht geeft op enkele gratis treinreizen en korting met de lokale bus en zo. (update: het pasje is voor 60+, niet geheel gratis en reizen is onder voorwaarden. Met dank aan een oplettende lezer!) En 'gratis' eten is een noodzaak voor hen die - net als ik - na aftrek van vaste lasten minder dan 150 euro per maand te besteden hebben. En ja, ik blijf dat herhalen. Net zo lang tot de regering luistert.

De meeste bejaarde vrouwen hebben nooit gewerkt

'Ja maar de bejaarde vrouwen van nu hebben hun hele leven hard gewerkt!' Ik ben de laatste om te beweren dat het bijhouden van het huishouden en het opvoeden van kinderen geen zware taak is maar verreweg de meeste bejaarde dames van nu hebben in hun hele leven niet één enkele dag betaalde arbeid verricht. (Zie hier) Dus zeggen dat mensen die niet werken niets anders doen dan subsidies vangen en verder niets uitvreten is voor mensen uit deze groep gewoon hypocriet.

Is kritiek hypocriet?

Wat vindt u: mogen mensen die kritiek leveren op anderen dat doen terwijl zij wezenlijk in dezelfde situatie zitten of moeten zij lekker hun mond houden en niet zeuren?


Zoals altijd ben ik ook vandaag erg benieuwd naar uw reacties!