Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, augustus 06, 2023

De week voorbij

Weet u al wat u later wilt worden? Jonge tieners wordt die vraag gesteld wanneer zij een vakkenpakket moeten kiezen. Alsof je op je veertiende exact weet wat je wilt doen met de rest van je leven.

In het eerste jaar van de middelbare school werden ook mij en mijn klasgenoten de vraag gesteld: 'Wat wil je worden als je later groot wordt?' Hoewel 'zijn' een beter woord zou zijn in plaats van 'worden', is het een vraag die wij allemaal kennen. En moeilijk vinden te beantwoorden. Laat staan als kind. Dus kinderen geven beroepen als antwoord: brandweerman, dokter, dierenarts, ballerina, piloot, juf...De jongen die piloot wilde worden, werd het ook daadwerkelijk. Helikopterpiloot dan, maar toch. De 11-jarige ik beantwoordde de vraag 'Wat wil je later worden als je groot bent?' met 'vader'. Dat is gelukt. Aan dat groot worden wordt nog gewerkt.

Van John Lennon gaat het verhaal dat hij antwoordde met 'gelukkig'. Waarop de docent zei dat kleine Johnny het niet begrepen had en Johnny antwoordde 'Nee, ú heeft het niet begrepen.'

Wat wilde u worden als jong hummel en wat bent u uiteindelijk geworden?

=======================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

=====================================================

Maandag werd ik weer lekker mijn bed uit getrild door een graafmachine op een metertje of  vier van mijn slaapkamerrraam. 

Ik ga de wegwerkers nog missen wanneer zij in november klaar zijn met het 'verbouwen' van de straat. Net zoveel als mijn pijnlijke oorinfectie van een paar jaar geleden en de vroegere levenspartner die mij mentaal meer pijn deed dan al haar voorgangers en opvolgers tezamen.

In medialand is het komkommertijd. Niet alleen te zien aan al die mensen die zich verschrikkelijk druk maken en in paniek op sociale media rondrennen 'Want transgenders! WAAAAAAHHHHH...DE WERELD VERGAAT WANT ER ZIJN MENSEN DIE DEZELFDE RECHTEN WILLEN ALS IK HEB EN DAN GA IK HEEL ERG SUPERKEIHARD DOOD OF ZO!!!! Denk ik.' 

Ook vreemd dat diezelfde doodsbange mensen tegen genderneutrale toiletten zijn. Mag ik even vingers zien: Wie heeft thuis aparte toiletten voor 'hem' en 'haar'? 

'Ja, maar het is altijd 'hem' en 'haar' geweest in het Nederlands en dat moet altijd zo blijven!' Sorry, maar dat is gewoon een keiharde leugen. De voorouders van 'echte, keurige, blanke Hollanders' kenden wel degelijk genderneutrale persoonlijke voornaamwoorden. Niet alleen in de 'hippietijd' maar honderden en duizenden jaren geleden al. Wilt u écht vasthouden aan oude tradities, gebruik dan de genderneutrale voornaamwoorden die uw voorouders gebruikten. Of doe modern en volg de Finnen (klik) die nog maar kort geleden begonnen met het gebruiken van genderneutrale voornaamwoorden. En de Denen volgen in de voetsporen van hun progressieve buren.

Komkommertijd is ook te zien aan boze mensen die vinden dat de overheid dansen met carnaval niet mag verbieden. En geen seconde zelf onderzoek hebben gedaan maar blind andere domme schapen volgen in hun woede en frustratie. Waar het dan wél om ging? De organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam sprak zich uit tegen de dans 'bubbling' omdat die dans te seksueel provocerend zou zijn. Volkomen terecht bood de organisatie later haar excuses (klik. Kort en prima filmpje) aan 'want het droogn**ken dat op vorige edities gebeurde heeft niets met de dans 'bubbling' te maken. 'Wij hadden niet moeten verbieden wat wij niet eens kennen. Onze excuses.' 

Het was geen moment 'de overheid wil dansen verbieden!' Dat is wat een paar volksmenners als nepinformatie de wereld instuurden om hun schaapjes weer boos en bang te maken. En die trapten er - weer - massaal in.

In verband met zijn (85ste!) verjaardag een dag eerder belde ik mijn oom in Amerika. Enthousiast vertelde hij dat hij om zes uur 's ochtends bij de bakker stond om zijn eigen verjaarstaart op te halen. Met de tekst: '85! On to 90!' En al de 65 satéstokjes die hij had gedraaid waren opgegaan: 'Ik had er only eentje. To taste, you know. Om..eh...to...eh...proeven?' vertelde hij glimlachend in - na dik zestig jaar wonen en werken in Amerika - licht gebroken Nederlands. Er was zelfs aangetrouwde familie vanuit een andere staat komen opdraven voor zijn 'pahrtijtje'. 

'Maar het was only a drie uurtjes drive voor ze, hoor!'* Als je in Nederland 'maar drie uren' rijdt, passeer je twee landsgrenzen. Maar in het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn dat soort afstanden niet ongebruikelijk.

*Eigenlijk is mijn oom heel progressief: over een jaartje of twintig is wat hij spreekt algemeen geaccepteerd Nederlands.

Op één kleinzoon na waren al zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen op zijn feestje; de meesten ook nog eens 'met aanhang'. Bovendien had zijn broer uit Canada gebeld. In vroeger tijden zouden ook zijn andere broer en ook mijn moeder hem hebben gebeld maar aan gene zijde had men de telefoonrekening weer niet betaald, denk ik. Het was fijn om mijn lieve oom te horen glunderen aan de telefoon.
 
Glunderen deed ik niet maar blij was ik wel toen ik hoorde dat het iets beter gaat met een vriendin waar ik mij veel zorgen over maak. Het ging een tijdje niet goed met haar. Door eigen schuld? Volgens sommigen. Maar wat haar gebeurde kan - in welke vorm dan ook - iedereen overkomen. Wij nemen allemaal namelijk wel eens een beslissing die vaker door geluk dan door wijsheid niet verkeerd uitpakt. Daarom is het goed (en ik deel dit met toestemming van haar familie) dat haar verhaal (klik. Leeswaardig én belangrijk) gedeeld wordt. 

Al met al had ik voldoende energie om een paar klussen aan te pakken: koelkast schoonmaken en orde brengen in de chaos die 'opgeslagen bladwijzers' heet. Ik gebruik daar het gratis stukje 'gereedschap' Raindrop.io (klik) voor. 
Net als mijn takenlijst: veel te veel categorieën en sub-categoriën. En daar weer sub-categorieën onder. Niet meer. Voortaan hou ik het overzichtelijk. Of zal ik dat in elk geval proberen. Hoe (als) organiseert u uw bladwijzers?

Begin van de avond maakte een flinke stortbui een einde aan de wat benauwende atmosfeer. Na het overdrijven van de betreffende wolken, maakte ik een verfrissende wandeling:
Dinsdag deed ik de gordijnen open en deed snel een stapje achteruit omdat het er even op leek dat een groot, metalen monster mij wilde aanvallen. Later op de dag zag ik dat het gewoon ging om een graafmachine. Het vervaarlijke, dierlijk gegrom dat ik nog wat slaperig meende te horen was gewoon het geluid dat zo'n apparaat maakt.

Bij mijn ochtendkoffie en rondje nieuws was het duidelijk: het was nog steeds komkommertijd. Zo waren er wereldwijd miljoenen mensen die zich er druk over maakten of een beer in een dierentuin in Hangzhou een beer zou zijn of toch een mens in een berenpak (klik) en hadden direct hun mening klaar na het lezen van de kop van een artikel. Er ontstonden felle discussies. En waarom? Omdat mensen te lui en te dom zijn om gewoon de naam van de soort beer in te tikken in het zoekvenster van YouTube. Dan hadden zij dit (klik) gezien en was het pleit snel beslecht. 

Maar ja, [schapen] mensen [blaten] praten vaak liever mensen na die populair zijn in hun eigen kringetje dan dat zij zelfs maar een poging doen tot zelfstandig nadenken en 20 seconden uittrekken voor onderzoek. 

Ophef natuurlijk ook over uitingen van 'Pride'; een evenement dat aandacht vraagt voor het feit dat nog lang niet elke groep mensen als 'mens' wordt gezien en dat dat voor met name machthebbers maar ook voor domme leden van 'het volk' reden is om aan te nemen dat met de 'Verklaring van de Rechten van de Mens' niet elk mens wordt bedoeld. 

Vindt u dat de Verklaring van de Rechten van de Mens voor élk mens geldt, of vindt u dat sommige groepen mensen niet dezelfde rechten zouden mogen hebben als de groep waar u toe behoort?

Waarom wordt er tijdens Pride zoveel aandacht gegeven aan de LHGBTQAI+-gemeenschap en zie je opeens overal uitingen van inclusiviteit? Is dat geen discriminatie van hetero's?

Ja. Zoals alle oranje kleding en NL vlaggetjes met teksten als 'Hup Holland' rond een WK voetbal ook wekenlang 'in your face' zijn en liefhebbers van bijvoorbeeld wielrennen buitensluiten.

Waarom vinden sommigen dat alleen zij zich mogen uiten zoals zij willen en vinden zij het verschrikkelijk als anderen dat óók willen?

Die uitingen van hun voorliefde...Waarom houden zij hun voorkeur niet voor zichzelf? Overal zie je ze staan juichen met hun maffe vlaggetjes. Zij sluiten mensen uit die er anders over denken en dus zou het verboden moeten zijn...dat WK voetbal met al die fans in het oranje.

Nog even dit: hebben die zielige, domme, homofobe mensjes echt niets beters te doen dan zich druk te maken over mensen die alleen maar vragen om dezelfde rechten als zij? Werken voor hun geld, bijvoorbeeld? Of mensen helpen die échte problemen hebben?

En ja, ik maak mij druk over domme mensen die doelbewust het leven vergallen voor anderen. Misschien hebben zij zelf absoluut geen plezier in het leven en misgunnen dat daarom anderen? Aan hun vaak chagrijnige hoofden af te lezen zou je dat wel eens denken.

Waar maakt u zich zoal druk om? 
 
Intussen duim ik nog dat ik word aangenomen nadat ik al tot de tweede ronde kwam bij een solliciatie, dronk ik thee bij een buurvrouw en hoorde haar aan over waar zij zich zorgen over maakt en communiceerde ik met diverse andere mensen online: drie via Facebook Messenger, twee via Instagram DM, eentje via Twitter DM, drie via e-mail, vier via WhatsApp en twee via Signal. Als ik de 7 conversaties op X (voorheen Twitter) meetel, kom ik op een totaal van 19 mensen met wie ik deze dag over diverse onderwerpen van gedachten wisselde. 

Met hoeveel mensen ongeveer heeft u - buiten werk om - gemiddeld per dag verschillende conversaties? 

Terwijl ik een formulier invulde voor het UWV en nog zo wat administratief werk verrichtte, kwam er een muziekje langs in mijn willekeurige Spotify-afspeellijst. Sluimerende herinneringen werden opeens levend door de muziek. Sommigen stemden mij blij, andere droevig. Want zo gaat dat wanneer je leuke herinneringen hebt aan iemand en beseft dat je geen nieuwe herinneringen zult maken met die persoon. 

Ondanks een regenbuitje trok ik er even op uit:
Tot mijn vreugde ontdekte ik dat er een verse aflevering van Star Trek: Strange New Worlds te zien was. Prima laatste actie van de dag derhalve. De aflevering ging over vergeven. Als een ander iets verschrikkelijks heeft gedaan, kun je die persoon dan vergeven? En als jij zèlf die persoon bent?

Woensdag was het een typische Nederlandse zomerdag: regen, wind en een graadje of twintig. Tot grote vreugde van 'Zie je wel, de Aarde warmt helemaal niet op!' personen. Dat zijn mensen die het verschil niet weten tussen 'weer' en 'klimaat' en uitsluitend kijken naar wat er in hun eigen straatje past. Letterlijk. Door een totaal gebrek aan empathisch vermogen en niet buiten hun oogkleppen kunnen kijken.

Het interesseert hen geen fluit dat er een staatsgreep plaatsvindt in Niger (klik) maar wel vinden zij het vervelend dat hun vakantie in Italië moest worden ingekort omdat de caravan is beschadigd door het extreme weer. Puur zelfzuchtig dus. Pas als het dak van hun eigen huis wegwaait door een tornado (zoals recent in Slovenië en Italië (klik)) gaan egoïsten geloven dat klimaatverandering wel degelijk een probleem is.

Mijn lieve buurvrouw is absoluut niet zelfzuchtig en met haar haalde ik ons wekelijks voedselpakket op 

waarna ik haar mocht trakteren op een warme chocolademelk. Iets wat haar intens tevreden stelde:
Meteen maar even de eigenaar van het etablissement (klik) gefeliciteerd met het zevenjarig bestaan van zijn zaak. Vandaar de ballonnen.

In het pakket met bijna-overdatum-voedsel zat dit keer ondermeer een pizzabodem. Van dezelfde vrijwilligers (klik) die eten inzamelen en uitdelen tegen voedselverspilling hadden wij ook een paar paprika's gekregen. Dus raad eens wat er uit mijn oven kwam, die avond?

De helft ervan droeg ik met mij mee naar de woning van de betreffende buurvrouw, door de jungle die wij 'gemeenschappelijke binnentuin' noemen:
U kunt het blommetje dat mijn pad ('Pad? Welk pad?' 'Daar, verstopt onder het groen.') versperdde niet goed zien? Hier is-ie iets dichterbij:

Zij en ik spraken ondermeer over 'tolereren' versus 'accepteren'; Nederlanders gaan er prat op tolerant te zijn maar feitelijk is tolereren denigreren. Met accepteren zeg je: 'Wat mij betreft zijn wij gelijkwaardig en horen gewoon tot dezelfde groep, ondanks onze verschillen. Of misschien wel dankzij.'; met 'tolereren' zeg je: 'Uit de goedheid van mijn hart en omdat ik superieur ben aan jou, geef ik jou toestemming anders te zijn dan ik ben.' 

Hoort u bij de groep die anderen tolereert of bent u iemand die anderen accepteert?

De lach van de dag was voor Keean. Hij heeft een hekel aan Justin Trudeau maar heeft net als veel domrechts volk geen idee waarom eigenlijk. En dus speelt hij op de man met 'Hoe kan een man die niet eens zijn gezin bij elkaar kan houden een land leiden?' 

Waarom is dat grappig? Keean is groot fan van de crimineel Donald Trump. 

U weet wel, die voormalige tv-spelpresentator die al zijn zaken failliet liet gaan en de ene na de andere affaire had. Bovendien woonde Trump lange tijd als 'president' niet samen met zijn vrouw. Maar wel met zijn dochter uit een eerdere affaire. Maar dat was oké, want zij was zijn 'persoonlijk presidentieel assistente'. Ik vraag mij af waar zijn 'assistente' en Donald Trump (klik) aan werkten in zijn slaapkamer in het Witte Huis. Voor iemand die zegt tegen nepotisme te zijn gaf Trump wel erg veel baantjes aan (aangetrouwde) familieleden. Voor wie niet weet wat 'nepotisme' is: doe eindelijk eens 'zelf onderzoek' zoals je zo graag zegt dat je doet.

Donderdag was het weer ontzettend lastig mij te concentreren op werk waar eh...concentratie voor nodig is. Om de inmiddels bekende redenen.
De bestuurder had koffiepauze en dus maakte het apparaat een half uurtje wat minder lawaai. Aangezien opstarten wel een hele minuut kan duren, laat men het apparaat stationair draaien. Tsja, als je baas de brandstof betaalt en het je niet kan schelen dat je (klein)kinderen over een paar decennia op een verwoeste planeet leven...

Dus het grootste deel van de dag stond mijn desktopcomputer niet aan. Maar op mijn mobiel kan ik ook het laatste nieuws tot mij nemen...

9 September zal er om 12.00u bij Den Haag een blokkade plaatsvinden van de A12. 'Want boeren zijn superzielig en dus is het een goede actie!' O nee, het is een slechte actie want de snelweg wordt niet geblokkeerd met trekkers. 

Hoe de politie zal reageren op de wegblokkade op 9 september is al bekend: 'Wij kunnen mensen toch niet zomaar van de snelweg plukken?' Met 'mensen' bedoelt de politie 'boeren'. Mensen die meer geven om elkaar en de planeet dan om de paar multimiljonairs van 'Big Agro' zijn volgens de politie blijkbaar geen mensen. Beetje jammer. 
Natuurlijk sprak ik vandaag ook een buurvrouw. Wij zijn van een andere generatie en dus mag ik af en toe vragen over 'de moderne tijd' van haar beantwoorden. Welke antwoorden zou u een bejaarde dame geven op de vragen: 'Wat zijn pushberichten?' en 'Wat zijn volgers?'

Henk Krol sloot zich onlangs aan bij BVNL van huisjesmelker Wybren van Haga. Krol doet een spelletje met Joost Eerdmans. Die partijhopper is inmiddels toe aan zijn zevende poging om iets te betekenen. Maar betekent nog steeds alleen iets voor illegale wedkantoren: 'Na hoeveel maanden stapt Eerdmans uit deze partij?' 

BVnl (klik) is slechts splinterpartijtje nummer zoveel. Daarom hoeven wij in Nederland niet zo snel bang te zijn voor fascisten: hun politieke takken zijn altijd binnen de kortste keren twijgjes. 

'Ja, maar in Nederland heb je toch geen fascisten meer na de NSB?' 'Nee hoor, dat mensen en partijen voldoen aan vrijwel alle kenmerken van het fascisme wil uiteraaaaard niet zeggen dat zij fascistisch zijn.'

En dat plusje bij 'accepteren van geweld' als kenmerk van een fascistische partij? Wordt aan gewerkt; hoeveel rechst-politieke partijen in Nederland veroordeelden deze daad (klik) van agressie en intimidatie? In wezen een terroristische daad?

Maar goed. Mijn goudvissen hebben het weer fijn met vers, helder water,
We zijn er nog niet helemaal maar me dunkt dat het een verbetering is ten opzichte van een paar dagen eerder. Binnenkort hoop ik hun filterpomp gerepareerd te hebben (onderdelen zijn besteld) en dat zou het leven voor mijn vissies prettiger moeten maken én minder (onderhouds)werk voor mij opleveren.
Everybody happy.
een stapel boeken werd eindelijk eens door mij gesorteerd: al gelezen, noch te lezen, weg te geven, te bewaren... 

en dankzij de wegopbrekingen mocht ik een metertje of 80 meer wandelen dan normaal naar de supermarkt,
daardoor kon ik dit plaatje schieten onderweg
en deze selfie na het verlaten van de supermarkt:
"Popcorn? Lekker! Feestje, meneer?' 'Jazeker, mejuffrouw. Ik ga straks lekker genieten van de voorgeleiding van meneer Trump!'
De meest verse advocaat van de vroegere tv-spelleider (de voorgangers zitten in de bak, zijn boos omdat Trump nog steeds hun rekeningen niet heeft betaald en/of zijn uit het ambt geschopt vanwege liegen en bedriegen) liet het mij uitschateren toen zij met haar beste verdediging van Donald Trump kwam: 'Ja, maar Hunter Biden's laptop!'
Een aanrander van vrouwen en homofobe racist die doelbewust mensen oplichtte en bestolen heeft (waaronder een kinder kankerfonds) en mensen heeftt opgeroepen een gewelddadige coupe te plegen,  die live op tv voor het gerecht wordt gedaagd is betere tv dan welke serie of film dan ook, vind ik.

Vrijdag had ik een interessante gedachtewisseling: Waarom hebben mensen zo'n hekel aan 'links'? Het laatste kabinet dat je 'links' zou kunnen noemen was dat onder Den Uyl aan het begin van de jaren '80. Dus ruim veertig jaar geleden. Na het kabinet uit de tijd dat de PvdA nog socialistische principes nastreefde en niet probeerde om domrechts volk voor zich te winnen, was het de beurt aan het CDA. Dat onder van Agt en daarna Lubbers vooral veel ging bezuinigen. Zo werd verplicht schoolzwemmen afgeschaft (klik). Nogal dodelijk in een waterrijk land als Nederland; voortaan moesten scholen, gemeenten en ouders zelf maar zien of zij wilden dat kinderen leerden zwemmen. Het adagium 'zoek het zelf maar uit, het is je eigen verantwoordelijkheid!' werd het nieuwe normaal. En Het Volk juichte. 'Ja, weg met overheidsbemoeienis!' Het Volk (zo'n 15% van de Nederlanders) bestaat uit egoïsten) is tegen overheidsbemoeienis. Behalve wanneer zij persoonlijk hulp van de overheid eisen.

Helaas voor zijn fans zal Geert Wilders nooit premier worden. Ik vind dat ook jammer. Dan hadden wij heel wat te lachen gehad. 'Ja, maar Wilders leidt al heel lang de PVV zonder geklaag van leden over zijn leiderschap!' Kunst, hij is het enig lid van die partij. Zelfs zijn meest 'die hard' fans geven toe dat de PVV helemaal niets met democratie te maken heeft:

Wilde even kijken of ik een PVV-fan kon laten toegeven dat de PVV absoluut niet democratisch is.
Dat kostte mij welgeteld nul zweetdruppels.

Maar misschien mag Wilders van de échte politici in de Tweede Kamer wel een tijdje Kamervoorzitter spelen:

Dan mag Wilders 'Ochhrde, ochhrde!' roepen en zich belangrijk voelen door met een hamertje te spelen én komt er in de Kamer ruimte vrij voor het bedrijven van serieuze politiek. Van politici met heuse, haalbare ideeën. In plaats van 'Ik ben téeghen!' te roepen. Overigens vind ik Limburg een prachtige provincie en wonen daar zeer toffe leute. Ik maak hier Wilders een beetje belachelijk, niet Limburgers. Oké, wel mensen als Tisjeboy Jay, natuurlijk. Gelukkig vind deze transfoob dat iedereen alles moet kunnen zeggen en iedereen tegen een grapje moet kunnen. 

Geert Wilders heeft een hekel aan 'pluche-zitters' maar is ondertussen een van de langstzittende Kamerleden. Zonder ooit wat anders gedaan te hebben dan 'tegen!' roepen. Tegen de islam 'want zij zijn tegen homo's! én 'tegen homo's want zij zijn eh...nou ja, ik ben gewoon tegen.' Net als zijn aanhangers zal ook Wilders nooit met een vatbaar plan komen om de wereld vooruit te helpen. 

Als u ergens tegen bent, kunt u dan ook - zonder te moeten opzoeken - zeggen waarom?

Een buurvrouw kwam op de koffie en nam een bloemetje voor mij mee: 'Een buurman was aan het snoeien en gaf mij deze. Hier, voor jou.' Om een vaast te pakken zou ik eerst de keukentrap moeten zoeken maar gelukkig had ik een (lege) fles oude jenever staan:
Goede vaas, niet?

Had de koffie hard nodig want ik had de nacht ervoor niet geslapen vanwege diverse stadgeluiden (feestje bij een stel buren, brandweersirenes, dronkemansgebral en ruzies op straat, een jong en verliefd stel dat elkaar blijkbaar al een tijdje niet gezien had en hun blijdschap over het weerzien uitte. Met het slaapkamerraam open. Anderhalf uur. Netjes) en toen ik rond het ochtengloren eindelijk in slaap viel werd ik wakker van machinaal gebrom: 'A, de graafmachine van de wegwerkers zeker weer?' Bijna goed. Twee graafmachines. 

's Middags twee uurtjes gedut op de - overigens heerlijk liggende - bank maar ik ben ook de jongste niet meer dus word best een tikkeltje chagrijnig van slaaptekort. Maar mijn vrienden - zoals voornoemde buurvrouw - kunnen die hebbelijkheid van mij velen. Waarbij ik mij afvraag wat Twitter-collega, taalkundige en vriendin Marianne van die zin gevonden zou hebben. Had ik al gezegd dat ik ook wat emotioneel word van slaapgebrek?

Dat wij nu al op 2 augustus meer grondstoffen hadden verbruikt dan Moeder Aarde in een jaar kan produceren, maakte mijn stemming niet beter. 'Earht Overshoot Day' heet dat netjes, dat bewijs dat de mensheid als geheel nogal dom bezig is. Leuk hoor, dat zelfs 'Big Agro' (klik) nu eindelijk toegeeft dat het zo niet langer kan maar het zou fijn zijn als ze de daad bij het woord zouden voegen. In elk geval is 'Big Agro' verder dan Tata Steel. Het meest CO2-uitstotende bedrijf van Nederland ontkent nog steeds dat door hun toedoen longkanker veel vaker voorkomt in de regio IJmuiden dan elders en dat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. 

Vraagje aan Tata Steel (klik) en fans van het bedrijf 'want zij zorgen voor werkgelegenheid!': als de uitstoot van 'Tata Steel écht geen kwaad kan, hoor!', waarom laten zij dan stiekem een paar keer per week in alle stilte en vroegte schoonmaakploegen kinderspeelplaatsen in de omgeving reinigen? 

Met mijn ogen al half dicht leerde ik die avond nog een mondje 'buitenlands' voor het slapengaan. Best trots op mijzelf dat ik alleen een 'omgekeerd dakje' (Marianne, hoe heet dat teken in het Nederlands?) was vergeten in een Roemeense vertaling. 

In het Frans kan ik al een beetje 'praten' als een Fransman. 

In elk geval hoef ik niet meer altijd een zinnetje woordje voor woordje letterlijk te vertalen. Ik noem dat progressie. Of vooruitgang. Dat mag van mij ook. 

Zaterdag was het de dag van de jaarlijkse botenoptocht door de grachten van Amsterdam. Internationaal bekend als 'Canalpride'. Ook dit jaar was ik uitgenodigd mee te varen op een boot (voor maar €50. Da's echt best goedkoop) maar heb dat al eens (gratis) gedaan en één keer vond ik wel voldoende. 

Het is namelijk niet alleen leuk maar ook afzien. Bijvoorbeeld wanneer al na een uur 9dus om acht uur 's ochtends of zo) het bier en/of de koffie op is. Je kunt onderweg niet afstappen maar zit al snel een uurtje of tien op zo'n boot. Met een beetje pech met zo'n 120 mensen. En één campingtoiletje. Dat voor de dames is. Met iemand die met zijn/haar/hen kleurrijke en wijde kostuum voor je gaat staan zodat niemand kan zien wat je op het toilet doet. Alsof dat een geheim is. Tss! 

Sinds de Victoriaanse tijd schamen wij ons voor onze lichamen en de manier waarop wij lichamelijk afval verwerken. Maar goed...waar was ik? O ja, plassen op zo'n gay pride boot. Of sorry, 'pride boot' want met 'gay' ga je voorbij aan andere letters van het alfabet. Misschien tijd voor een witte vlag? Dan kan geen enkele kleur zich meer buitengesloten voelen? Hoe dan ook:  van de (al dan niet biologische) heren wordt gevraagd 'om 'm maar over de reling te hangen als je moet'. En dan ontdekken dat het speciaal voor de gelegenheid gemaaket kostuum geen gulp heeft. Oeps. Gaatje knippen? Vanaf je schouders tot net boven de knie afstropen? Hopen dat 'niemand wat merkt, want het is een donker gekleurd kostuum'? 

De meesten zijn dan zo 'netjes' om te wachten tot de boot onder een brug doorgaat zodat zij en hun aangeboren danwel later chirurgisch ontstaan plastuitje niet op de digitale fotorol van honderden toeschouwers terecht komen. Anderen kennen geen enkele schaamte (alcohol helpt. Veel alcohol helpt veel) en staan - terwijl zij staan te plassen dus - met één hand en breed grijnzend naar het publiek te zwaaien terwijl zij met de andere hand...eh...woonbootbewoners laten zuchten. 

'Vreselijk, die halfnaakte mensen die in het openbaar staan te feesten!' En ik maar denken dat mensen dat Zomercarnaval in Rotterdam zo leuk en gezellig vinden en vinden dat 'sexy dansen moet mogen!'

Vraagje: als voetballiefhebbers tijdens een EK of WK wekenlang met oranje vlaggetjes zwaaien, vindt u dan óók dat hun voorkeur 'ons door de strot wordt geduwd'? 

'Kijk, een man die zich als vrouw verkleedt! O, wacht, hij draagt oranje, geen regenboog. Dan vind ik het níet erg.'

Had een stuk beter geslapen dan een dag eerder dus kon lekker wat achterstallig huishouden en papierwerk aanpakken. 

De lach van de dag was voor een vroegere Amerikaanse spelletjespresentator: Nadat eerder de aanklacht wegens verraad, poging tot staatsgreep, stelen van staatseigendom en nog zo wat was voorgelezen en de verschillende advocaten waren toegewezen, was Trump zo dom om met een openbaar bericht de rechter, juryleden en Openbaar Aanklager te bedreigen. Terwijl hem verboden was überhaupt in het openbaar over de zaak te spreken. In een poging de schade te beperken, stuurde een medewerker namens de bekende crimineel een excuus de wereld in. Hoe ik weet dat het niet Trump zelf was die het schreef? 


Simpel: er stonden woorden in het bericht van meer dan drie lettergrepen lang. De rechter neemt het echter niet licht op en eist van Trump persoonlijke verantwoording op maandag 6 augustus. Voldoet hij niet aan het verzoek, dan kan zij in principe de man die haar bedreigde direct de bak in laten werpen. 

Maandag 6 augustus dus maar weer voor de televisie hangen met popcorn. En stiekem hopen dat Trump wéér zo dom is om de rechter te beledigen door bijvoorbeeld niet op te komen dagen. De overvalwagens staan al klaar. En ergens in een federale gevangenis zitten een paar honderd mannen die er door racisten als Trump zitten, bij de gevangenisdirecteur te bieden op wie van hen het celmaatje van Donald Trump mag worden. 

Mijn excuses trouwens dat het weer zo'n lang blog aan het worden is. Geloof me, ik hou mij nog in. Voor kortere stukjes verwijs ik u naar andere dagen van de week op dit blog en naar blog-collega's, waarvan een aantal wordt vermeld ter rechterzijde van dit stuk tekst. Anders is er nog altijd Tik Tok; perfect voor mensen met een aandachtsspanne van minder dan twintig seconden. 

Natuurlijk plaatste ik een vers Engelstalig stuk proza (klik). Het was immer zaterdag?

De dag sloot ik af met een grote grijns al bij de voorpret: de eerste musical-versie van een aflevering van Star Trek ooit in de gehele onderneming: Star Trek: Brave New Worlds, A Space Rhapsody. Een klein stukje dan, omdat u er zo vriendelijk om vraagt:

Vooruit, nog eentje dan. 
Bonuspunten voor wie de acteur achter de make up van de Klingon kapitein herkent. 
Ik zag het pas bij de aftiteling:

Zondag dook ik even verder in een nieuwsbericht dat ik bijna gemist had. Nadat Follow The Money (klik) met een rapport kwam, schreef de NOS er óók over: frauderende boeren (klik). Gek genoeg wordt er door RTL maar ook door Nu . nl geen aandacht besteedt aan de diefstal van vele miljoenen aan subsidiegeld. Best vreemd dat boeren én tegen de EU zijn én er graag subsidie van ontvangen én door fraude ook nog eens met miljoenen euro's aan onterecht ontvangen subsidies vandoor gaan.  

Het is maar goed dat Big Agro, de club achter deze miljoenenzwendel, goed wordt gecontroleerd door de Provincies. Waar veelal de politieke partij BBB sinds kort aan de touwtjes trekt. Met politici die zèlf eigenaren zijn van grote boerenbedrijven. Maar goed, als WC-Eend zegt dat WC-Eend absoluut niet fraudeert, dan kunnen wij burgers ook gerust WC-Eend vertrouwen, toch? 

Natuurlijk fraudeert niet elke boer. Voorzichtige onderzoeken (door slechte administratie is onderzoek lastig) geven aan dat maar 20% van alle boeren fraudeert. Dat valt best mee, toch? Zelf noemen zij die betrapt worden het liever 'een beetje sjoemelen'. Zoals de boer die ruim 3 ton had gejat. Door boeren gestolen subsidiegeld had gebruikt kunnen worden door kleinere boerenbedrijven die het ècht nodig hebben. Of voor taalles voor 'het volk' dat het op sociale media opneemt voor 'onze boeren!' 

Ingrid de Sain (klik) zit voor BBB in het Provinciebestuur Noord-Holland. En is melkveehouder. Zou zij echt beslissingen kunnen nemen die ingaan tegen haar eigen belangen als boerin? Maakt het een einde aan haar problemen met de PAS (u weet wel: 'stikstof')-regeling? Problemen die werden veroorzaakt door haar collega-melkveehouder en voormalig Minister van Landbouw Cees Veerman (klik)? 

Gert-Jan Oplaat vertegenwoordigt als 'kippenboer', die ondermeer eieren regelde als bestanddeel voor 'de griepprik', de Europese pluimveehouders als Senator in de Eerste Kamer. Als VVD'er werkte hij lange tijd nauw samen met Geert Wilder aan diens anti-islam pamfletjes. 

Nu eist Oplaat onderzoek naar de verstrengeling (klik) van dierenrechtenorganisaties met politieke partijen. Wat zou hij vinden van een onderzoek naar de connecties tussen zijn betaalde baan bij 'Big Agro' en zijn werk als politicus waarin hij koste wat koste 'Big Agro' verrijkt? 

Logisch dat Gert Jan Oplaat Justitie vraagt om mensen op te pakken die opkomen voor dierenrechten; als dieren een beter leven zouden krijgen, gaan er minder miljoenen naar zijn opdrachtgevers. Zou hij een goed en volkomen onafhankelijk Eerste Kamerlid zijn?

Beetje vreemd is dat hij op zijn woonadres ook een consultancybedrijf (Klik. Brook) runt. En een incassobureau (Klik) Straetus). En een opleidingsbureau (Klik. Bronckhorst) voor beveiligers. 

Daarnaast lijkt hij nog steeds de pluimveehouderij te runnen waar hij (althans, zijn ouders) ooit mee begon en is hij nog steeds [lobbyist] adviseur voor een overkoepeling van de grootste Europese pluimveebedrijven. Moet hij lekker zelf weten natuurlijk en hij zal het vast allemaal netjes legaal doen en de inkomsten keurig opgeven als bijverdiensten naast zijn salaris als Eerste Kamerlid, maar als iemand zo druk is met zoveel bedrijven, kan die persoon zich dan nog wel als politicus inzetten voor de maatschappij en de medemens?

O, en kent u nog die van die boeren die zich 'never nooit niet!' zouden laten uitkopen door de overheid? Die bleken gewoon opportunistische leugenaars toen de uitkoopregeling (klik) in juli 2023 van start ging. Althans, 200 boeren meldden zich om te onderhandelen over uitgekocht worden. Tot zover 'keiharde principes!'

'Ze moeten van onze mooie boerderij afblijven! Ik zal ons mooie familiebedrijf nooit verkopen. Over mijn lijk!' 'Ik geef je 20% meer dan het waard is.' 'Deal.'

Zondag was ik er 's nachts even uit voor een plasje. Om vier uur. Er was voetbal. Het was spannend dus ik keek de wedstrijd af. Die werd gewonnen door de vrouwen van het Nederlands elftal.

Waarna ik om half zeven of zo ging slapen.

Dus ik was mijn ochtend kwijt. De middag bracht ik door met huishouden en positieve filmpjes kijken. Zoals deze (klik). Over meisjes die voor het eerst in contact komen met vreemde talen. Maar ook dit inspirerende filmpje (klik) over een voetbalvedette die als kind geen vrouwelijk rolmodel had maar blij was dat nu voor anderen te kunnen zijn.

Eind van de middag ging ik naar het verjaarsfeestje van een vriend. Hier in de buurt:
Met het idee om er kort te blijven. Maar ik maakte er nieuwe vrienden en het was uiteindelijk half twaalf toen ik vertrok. Want zo gaat dat blijkbaar.

Ava Adore van Smashing Pumpkins is de muziek van deze week.


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Jango Edwards