Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, december 20, 2010

Volwassenen

Terwijl u dit leest ben ik in het Nieuwe De La Martheater voor de voorstelling Rocky over the Rainbow, een theaterstuk dat de werelden van the Rocky Horror Picture Show en The Wizard of Oz samenbrengt en ondermeer gaat over het mogen uiten van homoseksuele gevoelens.

Gisteren had ik't ondermeer over de vrijheid van denken en fantaseren. Daaruit zou moeten volgen dat je ook mag praten over die gedachtes en fantasieën. Helaas is de beschaving nog niet zover.

De beste oplossing die wij beschaafde mensen tot nu toe hebben kunnen bedenken tegen het kwaad in de wereld is het simpelweg verbieden ervan. Zo mag je niet ongestraft je ex vermoorden, de auto van je buurman stelen of rijk worden met fraude of smokkel.

Neem dat laatste als voorbeeld: waarom smokkelen mensen eigenlijk? Antwoord: omdat zij geld willen verdienen aan iets dat verboden is. Dat levert de vraag op: waarom zijn dingen verboden?

"Omdat drugs en wapens slecht zijn." Ja, vast. En daarom verdient de Staat der Nederlanden miljarden aan de handel in de meest destructieve harddrug die er bestaat. Namelijk alcohol. Daarom ook is de internationale wapenhandel een niet-onbelangrijke bron van inkomsten voor de Staatskas.

Zou het gewoon kinnesinne zijn en wil Vadertje Staat niet dat anderen dan hijzelf verdienen aan drugs en wapens?

Wie mij een beetje kent weet dat ik de mening ben toegedaan dat eenvoudigweg zaken verbieden niet helpt om een probleem uit de weg te ruimen. Nee, er moet naar de oorzaken worden gekeken.

Iets domweg verbieden is net zo handig als een inklapbare wasmand; op het eerste gezicht lijkt het bijzonder nuttig maar wie heeft geleerd de eigen hersens te gebruiken weet dat het geen oplossing is.

Waarom, bijvoorbeeld, komen zoveel kinderen van christelijke ouders op mijn weblog terecht? Omdat zij googlen op "EO filternet omzeilen". Verreweg de meeste kinderen beginnen met roken of zuipen omdat het hen verboden is.

Wat dat betreft zijn zij niet veel anders dan volwassenen.