Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 05, 2024

Doet u aan procrastinatie?

In het Nederlands spreken wij van 'uitstellen' of 'uitstelgedrag'. Engelstaligen hebben er geen 'eigen' woord voor maar wie die taal leert, lijdt onder de oude Romeinse invloed en gebruikt het van het Latijns afgeleide 'procrastination', wezenlijk 'tot morgen'.

Het schijnt 'normaal' gedrag te zijn voor mensen met ADHD. Hun hersenen - niet zijzelf - willen voortdurend dopamine: een 'beloning' op de korte termijn. Met name bij repetitieve taken zijn zij dus snel afgeleid. Want die zijn 'saai'. Maar geef hen een uitdaging en zij kunnen zich urenlang concentreren. Het huishouden is dus lastig bij te houden. Maar het aardappelschilmesje grondig schoonmaken? Daar ben ik gerust een half uur zoet mee. Want dat is een uitdaging. Vooral omdat het geen heel simpel mesje is maar eentje met allerlei kleine hoekjes waar bacterieën zich snel thuis in voelen. Eerst het ergste vuil eraf schrapen met mijn nagels en wat afwasmiddel. Dan weken in heet water met schoonmaakazijn, met de punt van een satéprikker de kleinste gleufjes aanpakken, nog eens behandelen met een sopje en dan goed afspoelen met heet water.
Heb mijzelf moeten dwingen en aanleren om belangrijke dingen op vaste plekken te bewaren: paspoort, mobieltje, sleutels, pasjes, mijn bril...want als ik niet oplet overkomt mij dit.

Wat mij brengt bij Instagram (en andere vormen van sociale media): korte, behapbare stukjes die snel dopamine opleveren. Maar zomaar opeens ben ik twee uren verder en heb ik wéér niet gedaan wat ik mij had voorgenomen te doen. Bijvoorbeeld een paar laden vol zooi uitruimen. Soms pak ik dat grondig aan, haal mijn bureau en een paar lades leeg en worstel mij door een stapel opschrijfboekjes, losse stukken papier, pennen, kauwgomverpakkingen met nog één kauwgompje er in, pennen, pasjes, visitekaartjes, tijdschriften ('Want ik wil een blogstuk schrijven met dat ene artikel als basis'), bierviltjes, buitenlands muntgeld, enzovoorts en zo verder:

Ik heb deadlines nodig. Vreemd genoeg kan ik dingen dan wél afmaken. Maar is iets vrijblijvend? Dan is 'morgen' vroeg genoeg. Maar elke dag is het weer 'morgen' en gebeurt 'vandaag' niets. Mijn takenlijst werkte deprimerend dus die schafte ik af. Na het erop noteren van 'takenlijst bijwerken'.

In plaats daarvan maakte ik een boodschappenlijstje aan. Met dingen die ik écht moet aanschaffen. Taken als 'BTW-aangifte doen' zet ik in mijn agenda als afspraak. Gelukkig kan ik mij redelijk goed aan afspraken houden. 

Regelmatig stond op mijn boodschappenlijstje: 'Oplaadkabeltje kopen' omdat ik er weer eens eentje kwijt was. Terwijl een speurtocht van een uur door mijn woning van 38 vierkante meter leidde tot deze uiteindelijke vondst:

Tot ik besloot er nog maar twee te gebruiken. Met verschillende uiteindes. 

Zodat ik mijn tablet, mobieltje, bluetoothspeaker, koptelefoon, tondeuze e.d. gezellig samen kan opladen. Dankzij een USB-hub 

zitten mijn apparaten niet langer aangesloten op een stuk of vier verschillende stekkerdozen op verschillende plekken in huis maar op nog maar eentje.

Heeft u veel spullen die een oplaadkabel nodig hebben?

Maar het gaat langzaam, dat op- en vooral uitruimen van mijn woning. Toen ik zeven weken woonde en werkte in Belfast, was mijn 'huis' maar een paar vierkante meter. En leerde ik prima te leven met slechts een medium formaat rugtas vol aan kleding en andere spullen. 
Geen 16 overhemden, 28 t-shirts, 12 truien en 8 broeken maar dít is voldoende? Ja, dus. Dat bleek.

Ik heb dus ook helemaal niet 800 boeken, 200 tijdschriften en 30 notieboekjes met 78 pennen nodig om in leven te blijven. Goh!

Uiteraard kan ik over dit stukje privéleven - en hoe ADHD mijn leven [beheerst] beïnvloedt - nog veel meer schrijven maar ook u heeft ongetwijfeld andere dingen te doen. Naar een galerie-opening gaan bijvoorbeeld. Of een ander excuus aanpakken om die ene vervelende taak maar niet te hoeven uitvoeren. 😀

=========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels