Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 18, 2013

Nuttig

Niets mis met 'niets' doen! 'Nuttig zijn' wordt zwaar overschat. 'Niets doen' kan ook zeer nuttig zijn. In het Nederlands is daar zelfs een woord voor tegenwoordig: 'Onthaasten'. Alsof het benoemen van 'niets doen' het opeens een nuttige bezigheid maakt...;-)

Vandaag beleefde ik een hectische kantoor dag na een bezoekje aan de huisarts (poliepje in de neus; niets ernstigs) en gisteren was ik vooral bezig met zwabberen, strijken en wat dies meer zij. Ik was dus 'nuttig'.

Maandagavond heb ik met een paar vrienden zitten praten over de zin van het leven en zitten filosoferen over de vraag: Als God bestaat en zo vol liefde zit en alles kan, waarom laat hij dan wantoestanden zoals die in Syrië toe?  Natuurlijk is zo'n vraag niet met een uurtje discussiëren te beantwoorden maar het is fijn om daar met anderen over te communiceren. Er zijn er die communiceren niet 'nuttig' vinden.

Soms lijkt het wel alsof mensen nog nauwelijks communiceren. Sterker nog: men heeft ontzettend veel moeite om 'communiceren' te spellen. Zijn mensen lui geworden? Stelt het onderwijs niets meer voor? Vinden ouders dat alleen de school hun kinderen moet opvoeden? Is de overheid bewust bezig om mensen dom te houden?

Als voorbeeld een e-mail van iemand die zich net inschrijft bij een castingbureau:

Beste DC ik kan geef filmpie uploaden van me tel op jullie pagina dus ik nodig uw uit om een kijke je te nemen op mijn fb, als je wat meer wil zien, tell me. dan maak ik wel snell en promo

Inderdaad, slechte spelling, slecht gebruik van leestekens en bovendien een verwijzing naar een niet-openbare Facebook-pagina. En dan boos worden dat het castingbureau niet onmiddellijk en uiterst positief reageert!

Mensen reageren op mijn werk als acteur en entertainer nog steeds alsof het een hobby van mij is. Alsof een voorwaarde voor serieus genomen worden is dat je je werk niet leuk mag vinden. Wat een onzin! Ook werk dat je toevallig leuk vindt kan werk zijn; het is immers datgene dat je doet waar je geld voor krijgt en de rekeningen van kunt betalen. Waarom zou alleen een voor velen saaie kantoorbaan als 'serieus' werk gelden? Ik denk dat het misschien wel jaloezie is; stiekem willen die kantoormensen dat zij het lef hadden om hun ontslag in te dienen en voortaan geld te verdienen met wat zij écht leuk vinden om te doen.

Hoewel kaarten uit bakken halen en ze weer terug stoppen best leuke kanten heeft (Heb ik drie jaar lang gedaan). Om nog maar te zwijgen over voor de derde keer in een week potloden tellen in het magazijn omdat je eigenlijke werk er op zit (Heb ik zes maanden lang gedaan). Of lunch bestellen voor je collega's (Heb ik twee dagen lang gedaan). Of cijfers op te tellen en dan de betreffende bestanden in een archief op te bergen waarna niemand er meer naar om kijkt (Heb ik 15 jaar lang gedaan). Maar serieus: veel kantoorwerk is natuurlijk best 'nuttig' maar waarom zou mensen blij maken dat niet zijn? Oftewel: waarom is wat de één doet wél en wat de ander doet níet nuttig?