Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, mei 09, 2011

Overtreden

Zaterdag had ik een etentje bij vrienden Bas en Elsa en gisteren waren wij bij mijn moeder vanwege moederdag. Wij konden zien hoe zij achter de computer zat te genieten van enkele voordelen van Facebook. Heel stoer dat een dame van 75 lentes jong nog even leert internetten!

Het is natuurlijk ook heel stoer om met vier helicopters vol soldaten een huis aan te vallen, een meisje van 12 te overmeesteren en vast te binden en haar te dwingen toe te kijken hoe haar ongewapende vader door het hoofd wordt geschoten. Natuurlijk, het ging om Osama Bin Laden maar dat die man een wreed beest was mag toch geen vrijgeleide zijn om je ook zo te gedragen?

Natuurlijk zijn er veel mensen blij mee dat het brein achter "9/11" dood is. Dat hij ook nog vader was en een ongewapende nierpatiënt in pyjama die zich tegen zijn arrestatie verzette door overeind te komen in bed en "Huh!?" te roepen weten ze liever niet.

Uiteraard zegt men dat het de bedoeling was met hem te onderhandelen over overgave en hem te arresteren. Alsof mensen geloven dat als je met iemand wilt praten je dat doet met zwaarbewapende Navy Seals. ("Marine Zeehondjes" klinkt helemaal niet zo stoer eigenlijk. Vind ik.) Maar hem met voorbedachte rade vermoorden voorkomt lastige rechszaken. Dan moet je opeens gaan uitleggen waarom geen enkel vliegtuig daags na de beruchte 11e september het land uit mocht, behalve één vliegtuig: dat met de familie Bin Laden aan boord. Ook voorkomt de dood van Osama dat je moet uitleggen dat zijn familie vooral zo rijk is geworden dankzij allerlei zakelijke deals met de familie Bush, die overigens maar liefst 2 presidenten leverde.

Ja, Bin Laden doodde mensen zonder zich te bekommeren om wie zij waren. En hij martelde zelfs mensen! En martelen is natuurlijk heel wat anders dan "intensief ondervragen zonder advocaat in de buurt".

Maar is dat eigenlijk niet hetzelfde gedrag als van de mensen die de atoombommen lieten neerkomen op Hiroshima en Nagasaki? Die napalm wierpen op dorpen vol onschuldige mensen in Vietnam. En die nep-christenen die indertijd Moren vermoordden omdat die weigerden op dezelfde manier in God te geloven als een stelletje woeste idioten met grote zwaarden en rode kruisen op hun tuniek?

Men geeft zelf toe Osama op het spoor te zijn gekomen dankzij de techniek van "intensief ondervragen" en daarmee bewust de regels van de Conventie van Genève te hebben overtreden.

Dat doet de ethische vraag rijzen: kun je zomaar regels overtreden om mensen te straffen die regels overtreden?

Deel dit stukje