Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, maart 15, 2015

De week voorbij

Maandag filosofeerden wij over het vraagstuk: 'Als je alles op alles stelt om niet dogmatisch over te komen, ben je dan niet juist erg dogmatische bezig?'

Dinsdag begeleidde ik mijn moeder bij haar jaarlijks bezoek aan de mensen van de Belastingdienst en 's avonds woonde ik een (dankzij gewonnen kaartjes gratis!) lezing bij over 'Economie en Ecologie'. Wist u dat voor de productie van één enkele spijkerbroek maar liefst 7000 liter water wordt gebruikt? Dat lekkere kopje koffie van vanmorgen werd pas mogelijk na het gebruik van 140 liter water en dat lekkere biefstukje van het avondeten kostte 1550 liter water om te produceren. http://www.kraanwater.nu/feiten/meer_feiten/Pages/Water_footprint_virtueel_waterverbruik.aspx Een doodenge gedachte, niet? 'Ja maar, de aarde bestaat toch voor een groot gedeelte uit water dus dat kan toch bijna niet op?'

Stel dat al het water op de planeet wordt gesymboliseerd door een emmer van 10 liter. De hoeveelheid bruikbaar drinkwater staat dan gelijk aan één enkele druppel. En daar moeten wij zuinig op zijn.

Nóg een eng feitje waar 'de duurzaamste professor van Nederland', prof. dr. Louise Vet van de Universiteit Wageningen mee kwam was dat de burgeroorlog in Democratisch Congo onze schuld is; het gewapend conflict heeft alles te maken met de mijnrechten betreffende coltan, een goedje dat voorkomt in onze mobieltjes. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1105697/2010/05/21/Heb-ik-een-bloedmobieltje.dhtml

Microplastics zijn een groot probleem voor het milieu. En voor onze gezondheid. Het zijn piepkleine plastic bolletjes die niet natuurlijk kunnen worden afgebroken en vooral in scrubs voorkomen en soms zelfs in tandpasta! http://www.noordzee.nl/campagnes/microplastics/productenlijst-microplastics/ 

Bedrijven zoals Monsanto zijn groot voorstander van een monocultuur. Via genetische modificatie wil men graag velden vol van een bepaalde groente (bijvoorbeeld) met een extreem hoge opbrengst. Klinkt leuk maar de natuur heeft diversiteit nodig want anders is het snel afgelopen met de planeet.

Willen wij echt de planeet in één stuk kunnen doorgeven aan onze achter kleinkinderen dan zullen wij nu moeten produceren via de 'cradle to cradle' methode. Of wel: tijd voor de circulaire economie.

In de nacht van dinsdag op woensdag sliep Billy de kat bij mij. Aan mijn hoofdeinde en dat is uitzonderlijk. Als voormalig wilde boerderijkat heeft hij moeite mensen te vertrouwen. Dat hij dus lekker opgekruld met zijn rug tegen mijn schouder lag te slapen is voor hem dus een hele overwinning. En voor mij leuk voor mijn ego dat hij zo vertrouwd is met mij.

Woensdagmorgen dronk ik koffie bij een vriend en woensdagmiddag dronk ik thee bij een vriendin. Ook maakte ik die dag het aanrecht schoon, keek ik een documentaire over Engeland, sorteerde mijn kostuums en keek ik een aflevering van The Walking Dead met mijn zoon.

Donderdag had ik weer koorts dus bleef ik veel in bed. En ik las een boek uit: #Volgjemenog? van Tom Gouman is boek nummer vijf van dit jaar en gaat (volgens de subtitel) over de échte waarde van onlinenetwerken. Nuttige tips over 'personal branding' en zo. Verder hield ik mij ledig met dingen als stofzuigen, nagels knippen, solliciteren en foto's sorteren.

Vrijdag had ik gelukkig al wat meer energie en werkte ik mijn website bij, schoor mij uitgebreid met een heerlijk vers mesje in mijn Merkur 23C
nam een stapel papieren onderhanden, volgde een aflevering van een online cursus en ging gezellig met mijn zoon samen naar de voedselbank voor onze wekelijks twee tassen vol 'gratis' groente, aardappelen en dergelijke. 's Avonds hadden wij een gezellig etentje met mijn schoonvader en diens wederhelft. Onze kat Zwarte Vlek (eigenlijk Sam maar Zwarte Vlek leek ons een goede bijnaam) was er ook bij:

Zaterdag hielpen mijn oudste dochter en ik mijn vriendin op de Local Goods Market:
Zondag stond zij op de Swan Market in de Rotterdamse oude Van Nelle fabriek maar daar waren mijn kinderen en ik niet bij. Wij lunchten bij mijn moeder, de kinderen maakten hun huiswerk en samen keken wij een film. Gezelligheid!