Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 01, 2023

Dagbesteding

Nu ik geen betaalde baan heb (solliciteren gaat heel goed. Aangenomen worden is nog een dingetje), hou ik toch vast aan een 8-urige werkdag. Die ziet er ongeveer zo uit:
Dit takenlijstje staat in mijn favoriete takenlijst-app. Je bent een 'Trekkie' of niet, tenslotte. 🖖 Hiernaast gebruik ik Zenkit (klik) om al mijn taken netjes te ordenen. In categorieën, op importantie, en mijn terugkerende taken. Zo vul ik per kwartaal mijn BTW-aangifte in, heb ik nagenoeg elke maandag mijn verenigingsavond, verleng ik elke twee jaar mijn telefoonabonnement en zo verder. Daarnaast gebruik ik mijn agenda voor de broodnodige planning: 'Contact opnemen met ... voor mogelijk werk op evenement d.d....'

Zenkit is de opvolger van het geweldige Wunderlist. Maar dat is [kapotgemaakt] gekocht door Microsoft omdat velen niet hun ingebouwde 'To do' functie gebruikten. De mensen achter Wunderlist neem ik de verkoop niet kwalijk; stel je onvangt per jaar zo'n €12.000 uit advertentie-opbrengsten, de verkoop van plus-versies van je app en een enkel tientje van iemand die jouw product gewoon sympathiek vindt. Dan komt er een multimiljardair langs en die zegt: 'Zeg, kérel. Hedenmorgen liet ik mijn mannetje op de Bahamas de rente van een week van mijn aandelenpakket op de Kaaimaneilanden overmaken naar mijn privérekening dus ik heb een paar miljardjes te besteden. Ik geef je €10 miljoen voor jouw schattig werkje. Goed?' Je bent brutaal en zegt: 'Maak er €20 miljoen van en wij hebben een deal!", denkend dat de 'goudeerlijke zakenman' zich omdraait en wegloopt. Maar hij zegt: 'Deal. Daar proosten wij op. Ik trakteer vanavond jou en jouw zakenpartner en jullie partners op een lekker etentje met een fijne champagne in het lokale filiaal van een keten van sushi-restaurants die ik net heb laten kopen.' Ik zou dan zeggen: 'Fijn!' Principes kunnen soms best even vergeten worden.  

Soit. 'Wat betekenen die cijfers bij de verschillende taken?' Die staan voor het verwachtte aantal blokken van 20 minuten die ik verwacht er aan kwijt te zijn. Het getal '3' staat dus voor 'Ik vermoed dat mij dit ongeveer een uur aan tijd gaat kosten.'

De tijdsindeling is gebasseerd op de Pomodoro-techniek. Vernoemd naar de tomaatvormige eierwekker van de man die indertijd het concept serieus onderzocht en vorm gaf: gemiddeld gesproken kunnen mensen zich zo'n 20 minuten volledig richten op een taak voor zij zijn afgeleid.

Hetzij door een gedachte op de achtergrond die graag een plekje in de voorgrond wil. Hetzij een gek geluid van de koffiemachine op de gang op kantoor. Of er komt een tringeltje binnen via de mobiel. Of een vriendelijke collega vraagt 'even' of je ook nog een bakkie koffie lust. Of een klant belt aan bij je winkel, ondanks het bordje 'Vandaag gesloten ivm inventarisatie'. 

Wie de 'blokken' optelt, komt op een totaal van zes uren aan werk, al dan niet betaald. De overige twee uren van de werkdag zijn voor 'klusjes tussendoor': naar de goudvissen staren, sorteren van aantekeningen, opschonen van mijn e-mail inbox, een handwas, en zo verder. Dat geeft mijn hoofd even de nodige rust om mij weer vol energie op de taken te storten.

De ene mens heeft een aandachtsspanne van minder dan twee minuten en 'geen tijd' voor het lezen van een 'krantenartikel' op nuPUNTnl, terwijl bijvoorbeeld een houtwerker die ik ken het voor elkaar krijgt om ruim twee uren geconcentreerd bezig te zijn en zich bijzonder goed kan afsluiten van afleidende factoren. 

Een eigenschap van mij is dat ik mij graag en snel laat afleiden. Dat is niet altijd handig. Vooral met het vervullen van taken die ik op dat moment als 'vervelend' ervaar, heb ik dat.

Als het echt moet - bijvoorbeeld om een deadline te halen - kan ik gelukkig wel degelijk mij wat langere tijd richten op één enkele taak. Maar het kost mij een hoop energie en het is niet verstandig mij dan te storen. Over dat onderwerp schreef ik onlangs dit stuk (klik).

Natuurlijk zie ik vrienden (m/v/o) graag en als ik een liefdespartner heb, zie ik haar héél graag:
'Ik bel je even om te zeggen dat ik van je hou en je mis.' 'Wat lief, Lief! Ik hou ook van jou en ik mis jou ook. Maar ik zei dat ik vandaag vanwege werk niet gestoord wil worden dus ik hang nu op, oké?' 'Zal ik even langskomen, schat?' 'Ik zie je graag, lieverd maar nu komt niet goed uit want het werk moet af.' 'O, dus je vindt je werk belangrijker dan mij?' En hoepla, ruzie. 

Waardoor ik mijn concentratie kwijt ben en niet meer kan werken. Beetje jammer. Had ik misschien moeten antwoorden: 'Ja, ik vind mijn werk belangrijker dan jou bewust mijn grenzen te laten overschrijden.' of zoiets? Dat ligt niet in mijn aard, helaas. Of misschien 'gelukkig'. 

De hierboven omschreven 'pomodoro'-methode om te doen wat ik gedaan wil hebben op een dag helpt. Een beetje.

Laat u zich snel afleiden? Door wie of wat zoal? En wat voor maatregelen neemt u daar tegen?

=========================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels