Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 20, 2011

Superman

Ook zo gelachen om het debat vanmiddag na afloop van Prinsjesdag? M'n zoon van 15 vond het grappiger dan Southpark. En dat zègt wat! Het was het soort humor dat je niet zomaar op straat tegenkomt...(Morgen mijn analyse).

Onlangs liep ik zomaar op straat (doe ik wel vaker) en kwam een meneer op mij af met de vraag: "Excuse me...Feuer?" Uiteraard gaf ik de man een vuurtje opdat hij zijn zelfgerolde sigaretje kon opsteken. Hij zei keurig "danke" waarop ik zei "Graag gedaan". In het Pools. Vond ik leuk. Het ging namelijk om een Poolse bouwvakker.

Nu weet ik dat er mensen zijn die klagen dat "al die Polen en zo" "onze baantjes" komen inpikken (om dat uit de mond te horen van mijn Marokkaanse electricien was buitengewoon geestig!). Maar laten wij daarbij twee dingen niet vergeten: hoeveel "Hollanders" kent u die bereid zijn voor 5 euro per uur asperges te steken? Bovendien waren het Poolse soldaten die indertijd Breda hadden bevrijd van de Duitse overheersing.

Mijn nieuwste buurvrouw is overigens van Duitse komaf. Maar dat terzijde.

Gisteren wees ik u op het recente overlijden van William Stetson Kennedy. Dat bracht mij op het idee om mijn oude rubriek "Onbekende Helden" nieuw leven in te blazen.

Stetson (nazaat van die van de beroemde cowboy-hoed) Kennedy (nee, geen familie van díe Kennedy) was niet alleen auteur van een fraai werk over de staat Florida maar vooral bekend omdat hij (vrijwillig!) infiltreerde in de Ku Klux Klan. Zo kwam hij erachter dat de KKK niet meer was dan een zooitje zielige gefrustreerde blanke christelijke mannen van middelbare leeftijd. Doorgaans werkloos en altijd boos op de overheid "omdat die negers en Joden en zo als mensen behandelt".

De KKK werd geleid door een stel gehaaide zakenlieden die geld verdienden door van de leden contributie te vragen (waar die leden niets voor terugkregen; ook de bekende witte outfit moesten zij zelf kopen). Verder verdiende de top van de KKK (veelal lokale sherrifs en andere notabelen) een aardig zakcentje door de KKK te verhuren aan bijvoorbeeld makelaars om huurders onder druk te zetten zodat die hun appartement zouden verlaten en de makelaar het betreffende pand kon verkopen.

Verder ontdekte Stetson dat de gefrustreerde mannetjes het spannend vonden om bij "een geheime jongensclub" te horen. Met rare wachtwoorden en herkenningstekens en al. (En nee, niet bepaald hetzelfde als bij de Vrijmetselarij. Was toevallig gisteren op een informatie-bijeenkomst...).

Hij - Stetson Kennedy dus - wist de makers van een radioserie zo ver te krijgen dat die in elke uitzending een paar van de wachtwoorden en andere geheimpjes van de KKK lieten "ontdekken" door Superman...