Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, februari 25, 2024

De week voorbij

Wat is het grootste verschil tussen zelfstandig nadenkende mensen en wappies? Als wappies feiten onder ogen komen die niet stroken met hun mening, passen zij niet hun mening aan maar de feiten. Wat natuurlijk niet kan. 'Ja, maar dat zijn maar feiten!', 'Tóch is het zo!' en 'Dat is zo want dat vind ik!' hoor je dan. Eigenlijk best triest.

Wat bezielt iemand om een morosofie klakkeloos over te nemen en niet heel even na te denken?

Een veel gehoorde klacht van wappies is: "Waarom besteedt MSM hier geen aandacht aan?" Simpel: échte journalisten besteden uitsluitend tijd aan onzin wanneer zij onderzoek doen naar rechtspopulisme. 

Waarom gaan journalisten niet mee in complottheoriën, denkt u?

Als u het naadje van de kous wil weten over complottheoriën (een enkele keer blijkt zo'n theorie praktijk!), is YouTube-kanaal The Why Files zeer aan te raden. 

=======================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels


===========================
Maandag kocht ik een kledingrek. 

Die komt in de plaats van mijn kledingkast. Mijn moment van inkeer kwam door zeven weken wonen en werken in Belfast. Waarbij ik leefde van de inhoud van een middelgrote rugzak. De meeste van mijn kleren draag ik eigenlijk nooit en (t-)shirts bewaarde ik veelal alleen vanuit sentimentele overwegingen. 

Heeft u veel kleren die u eigenlijk nooit draagt?

Beetje opruimen, inruimen, schoonmaken en schrijven en 's avonds naar de Geheime Jongensclub. Zo, in gesprek met elkaar nadat een Broeder een Bouwstuk (=verhandeling) had opgeleverd, concludeerden wij onder meer: 'Vooruitgang begint met vragen stellen. Dus filosofie vormt de basis van alle wetenschap.'

'Verbinding is gehoord, gezien en begrepen worden.' vond en vind ik óók een fraai inzicht.

Vrijmetselaren geloven niet in gelijkheid. 'Huh? Zijn jullie tegen gelijke rechten?' Ammenooitniet! Wij zijn ervan overtuigd dat elk mens gelijkwaardig is. Ongeacht achtergrond, geslacht, huidskleur, et cetera. Althans, in principe. Er zijn natuurlijk Vrijmetselaren - en zelfs complete Loges (motorclubs spreken van 'chapters') - die vinden dat vrouwen, moslims, katholieken, arme sloebers als ik ("Bij ons is iedereen welkom!" vindt een club in de VS. "Zo lang men maar $4000 per maand aan contributie betaalt.") of mensen van kleur geen lid mogen worden. "Kijk maar naar een bekend symbool van ons: de Passer; de poten zijn ongelijk maar zonder de ene kan de andere niets. Beide delen zijn even waardevol." 

Bij het onderdeel WVTTK ging het over de staat van onderhoud van het clubgebouw waarin meerdere Loges (onder meer een 'women only' en een tweetal 'gemengde' Loges) huizen; het gebouw ligt een metertje of vier onder NAP. Nu het water in Nederland stijgende is, begint dat een behoorlijk groot probleem te worden. De waterpomp in de kelder maakt overuren en als bijvoorbeeld de schoonmaker de stekker eruit trekt om die van de stofzuiger in het stopcontact te steken en vergeet de pomp weer aan te sluiten, kunnen we een dag of tien alleen met kaplaarzen aan de garderobe bereiken. Vervelend.

Een borreltje was op de nazit zeer welkom:
Ook fijn van de naborrel - die een wezenlijk onderdeel is van de Maçonnieke Arbeid - is het vrijuit kunnen praten over politiek en religie. Bijvoorbeeld: Waarom zouden zinnig denkende mensen zo graag proberen om de onlangs vermoordde dissident Navalny zwart te maken? Dat doen zinnige mensen dus niet. 

"Ja, maar hij heeft fraude gepleegd!" 1] Is dat een reden om iemand te vergiftigen, te martelen en levenslang op te sluiten in een goelag? 2] De misdaad (in normale landen een misdrijf) 'verduistering' heeft Navalny uitsluitend gepleegd volgens iemand die hem graag dood zag. Is die - nooit bewezen - beschuldiging dus serieus te nemen?
"Navalny heeft €25.000 ingezameld voor zijn presidentiële campagne en al dat geld gebruikt voor zijn presidentiële campagne!" Ja, dat is wel een enorme schande natuurlijk. Dus levenslang strafkamp is dan wel het minste.

"Ja, maar Navalny was een nazi! Kijk maar naar deze foto als bewijs!" De betreffende foto is uitsluitend het zoveelste bewijs dat domrechts alleen maar kan liegen om hun domme beweringen kracht bij te zetten:

"Ja, maar volgens Baudet overleed Navalny aan de Pfizer-prik!" 
Die bewering stuit op een paar bezwaren: 1] Er is nog geen autopsie uitgevoerd op het lichaam van Navalny en om een of andere reden probeert Poetin een autopsie te voorkomen. 


2] In Rusland was het Pfizer-vaccin niet beschikbaar. Daar had men Sputnik. De eerste die in Rusland met dit anti-corona vaccin werd geprikt was Thierry Baudet's Grote Leider ("Führer" in het Duits), Vladimir Poetin. 3] De bewering is gedaan door Thierry Baudet, niet bepaald iemand die bekend staat om zijn betrouwbaarheid.

Op het einde van de avond ging ik in gesprek met een heuse zionist. En dat ging verbazingwekkend goed! Van: "Ik hoop dat je in je sjaal stikt!" 

tot een knuffel en "Dank voor je begrip. Ik begrijp jou nu ook beter." Hij was boos omdat ik de joden 'zielig' had genoemd en dacht dat ik dat denigrerend, belerend en betuttelend bedoelde. Dus ik legde hem uit dat ik hen écht zielig vind. Holocaust en honderden jaren vervolging en zo. Bovendien werd een Joodse kennis van mij vermoord bij de aanslagen op 7 oktober 2023. 

Hij begreep het gewoon niet dat ook niet-joden dat zich aantrekken. Dus ik vertelde hem - naar waarheid - dat ik zo'n 12% Joods bloed heb: "O, dan begrijp ik dat je je het lot van de Joden aantrekt."Oké. En dat Palestijnse kindjes zielig vinden niet automatisch betekent dat je een antisemiet bent vinden zionisten ook moeilijk te begrijpen. Dan zouden ook de Joden die tegen het zionisme zijn antisemieten moeten worden genoemd.



Maar dat is 'rechts' moeilijk uit te leggen.
Gewoon, omdat 'rechts' nu eenmaal cynisme en empathie niet begrijpt. Algemeen gesproken dan, natuurlijk. Dat ik een fascist of zionist nog niet op humor of empathie heb kunnen betrappen wil niet zeggen dat 'domrechts' geen humor heeft. Waarschijnlijker is het gebrek aan empathie bij 'domrechts' simpelweg een hersenafwijking. Zoals uitgelegd in dit filmpje over psychopathie. Een deel van de mensen is zeer zelfzuchtig en kan zich niet inleven in anderen. Een deel van hen is met jarenlange gedragstherapie nog wel een hanteerbaar lid van de maatschappij te maken. Maar echt sociaal zullen zij nooit worden.

Vertelde hem maar niet dat ik joden nu zielig vind omdat zionisten hen een slechte naam geven door zich als nazi's te gedragen. Wilde hem ook niet nog meer in de war maken dan hij al is door te vertellen dat zelfs het zeer pro-Israël Amerikaanse mediconcern CNN nu voorzichtig toegeeft dat het IOF oorlogsmisdaden begaat. Iets wat ook veel Joden onderschrijven:

Na deze recente uitspraak van een bekende rechtspopulist is Baudet één van de weinige Nederlandse rechtspopulisten die nog achter Poetin staat:
Wilders draagt zelfs zijn ooit met trots gedragen Nederland-Rusland vriendschapsspeldje niet meer!


Al met al lag ik iets na enen in bed.

Dinsdag ging ik tegen acht uur 's ochtends de deur uit en was een paar uur later in België. Die avond tegen elven was ik weer thuis. In de tussentijd gebeurde dit:
Omdat deze dagaantekening anders wel héél kort wordt, meld ik nog even dat ik voor het slapengaan een aflevering van Mist keek op Netflix. Gebaseerd op een boek van Stephen King. Dus bovennatuurlijke toestanden en diverse (godsdienst)waanzinnigen gelardeerd met een leuke portie verknipte tieners. Met pareltjes aan uitspraken. Zoals: 'Het verschil tussen beschaving en anarchie is 9 maaltijden.' Tip: niet kijken als je het boek goed vond.

Woensdag ging een afspraak niet door en koos ik ervoor om in plaats van te lezen of gitaarspelen of zo eens flink de bezem te halen door mijn bladwijzers:
Een aantal links bleek 'dood' terwijl ik andere artikelen weliswaar kon openen maar het lezen onmogelijk werd gemaakt omdat mijn hele scherm werd gevuld met advertenties:

'Wij geven om uw privacy dus geven u de keus om wel of niet onze cookies te accepteren."
Heb je eenmaal op kruisjes geklikt en vinkjes verwijderd, kom je op de pagina:
"Als u dit artikel wilt lezen, word dan abonnee". Voor mij reden genoeg om mijn Google assistente de opdracht te geven: 'Stel geen artikelen meer voor van HLN".


Zo zijn de absurd veel advertenties op YouTube tegenwoordig voor mij dé reden om de geadverteerde diensten en goederen niet af te nemen. Wilt u zeker zijn dat ik uw product of dienst niet zal kopen? Adverteer er dan mee op YouTube.

Intussen luisterde ik (via Spotify) muziek. Waarbij af en toe een lied voorbijkwam waarvoor ik het werk even liet liggen. Zoals dit nummer.

Heeft u liedjes die u even doen vergeten waar u eigenlijk mee bezig bent?

Had een uurtje een zieke buurvrouw aan de telefoon en die avond een vergadering. Van het overlegorgaan van samenwerkende bewonerscommissies, samengesteld uit huurders van Ymere. Gastspreker was een expert op het gebied van vocht en schimmel in huis. "Laat niet de woningbouw jou vertellen dat het je eigen schuld is, de vocht en schimmel in huis. Zij zijn verplicht het probleem te verhelpen. Zelfs als het 'je eigen schuld' is." De woningbouwvereniging kan bijvoorbeeld zeggen dat jij je huis niet voldoende ventileert. Jij kunt dan antwoorden: "Kom dan eindelijk eens dubbelglas installeren. Met ventilatieroosters in de sponningen. Wij vragen daar al sinds begin jaren negentig om."


Lekkages, gebrekkig onderhoud, mogelijk moeten verhuizen, klimaatverandering...dat zijn - in mijn ogen - échte problemen. 'Die persoon wil op een bepaalde manier worden aangesproken. De wereld vergaat. Waaaaah!' is dat niet. Zelfs een bekende rechtspopuliste is dat met mij eens:



Lientje begrijpt eindelijk wat de kern van de hele discussie is. Geweldig dat zelfs zij begrijpt dat er eigenlijk helemaal geen probleem is: noem mensen gewoon hoe zij genoemd willen worden. Punt. 

Noemt u mensen hoe zij genoemd willen worden of eist u het recht hen te schofferen en beledigen? Of zelfs te vermoorden. Uitsluitend omdat zij 'anders' zijn dan u. Dat overkwam de pas 16-jarige Nex Benedict. Vermoord door een stel tienermeiden. Uiteraard grepen de school en de lokale politie keihard in, toch? Neuh. De school ontsloeg eerder een leraar die het lef had jongelui te leren: 'Je mag zijn wie je bent'. Wat dat betreft zijn de tijden niet veranderd sinds de zaak Emmett Till, óók een tiener die werd vermoord wegens 'anders zijn'. En ook toen greep 'justitie' niet in. 

Voor de domme mensen die nu roepen: 'Nou, dan hadden Nex en Emmett er maar niet voor moeten kiezen om anders te zijn!', een simpele vraag: Wanneer maakte u de bewuste beslissing om blank en hetero te zijn?

Hoe zou u het vinden om vanwege uw geaardheid of huidskleur minder kansen te hebben in het leven? Of zelfs vanwege de plaats waar uw ouders zijn geboren?

Waarom praten sommigen gewoon een of andere rechtspopulist na en zoeken zij niet even op wat 'non-binair' eigenlijk betekent? En waarom zijn domme mensen doodsbang voor mensen die 'anders' zijn?

Voor sommigen is het volstrekt normaal om groepen mensen over één kam te scheren: 'Alle Afrikaanse asielzoekers zijn dieven en verkrachters!' is een bekende kreet van rechtspopulisten. En dus van hun volgzame schaapjes. In Israël is zo'n rechstpopulist gewoon Minister. Van Sociale Zaken en Emancipatie nota bene. Een racist op Sociale Zaken is als een Admiraal van de Marine in Luxemburg.
May Golan is 'Trots op de heilige soldaten van het IDF die Gaza vernietigen'. 

Donderdag kwam een vriend mij ontlasten van een flinke tas vol overbodige spullen en zorgt voor een nieuw thuis voor mijn oude jongleerknotsen en zo. 

Heeft u veel spullen die u ooit heeft gekocht met het idee: 'Daar ga ik binnenkort wat mee doen!' maar het kwam er nooit van?

Hij was nog maar net de straat uit gereden 

toen een buurman mij meldde dat hij een glazenwasser had ingehuurd zodat hij eerdaags met minder moeite mijn slaapkamer in kan kijken. Lief, niet?

Een van mijn andere buren vond het nodig om wat pianospel te oefenen. Ik vond ook dat oefenen nodig was.
Alleen het geluid hier plaatsen lukte niet, dus ik voegde er een plaatje aan toe zodat ik u tóch een idee kan geven van wat mijn buren en ik een uur per dag mogen doorstaan. Op zich klinkt het niet héél slecht maar als ik de nieuwe buurman spreek zal ik hem vragen om alsjeblieft een ander liedje te oefenen dan 'Blue Moon' (klik op eigen risico). Leuk liedje op zich. Maar na tien dagen à een uur per dag...Vermoedelijk is hij niet op de hoogte van het bestaan van electronische piano's waar je een koptelefoon op kunt aansluiten zodat je alleen maar zélf van je - al dan niet bestaande - progressie kunt genieten. Ook zal hij niet weten dat het woord 'geluidsisolatie' nog niet bestond toen ons pand in 1892 werd opgeleverd. 

Inmiddels woont de nieuwe buurman bijna twee jaar bij ons in het trappenhuis en een paar dagen eerder had ik mijn langste conversatie ooit met hem. Sowieso was het voor het eerst dat hij mij aankeek toen ik hem aansprak. Progressie! Ik zei: 'Goedemorgen, buurman!', waarop hij in de gang opkeek van zijn mobieltje en 'Hai!' zei. Vermoedelijk is dat Pools voor 'Ook goedemorgen, buurman! Lekker weertje vandaag, niet?' Maar ik kan mij vergissen want mijn Pools is niet denderend.

De Lach van de Dag was voor...tromgeroffel...Israël. 'Mag onze Israëlisch/Russische zangeres met het Eurovisie Songfestival meedoen met het onschuldige - en absoluut niet politieke! - liedje 'October Rain'?' 'Het liedje verwijst naar de aanslagen op 7 oktober en verheerlijkt jullie 'heilige soldaten van het IDF'. Dat lijkt toch best politiek." "Nietes! En als we niet mogen meedoen gaan we huilie huilie doen en het tegen Amerika zeggen, hoor!" 

Een zionistische kennis heeft natuurlijk hartstikke gelijk dat een Israëlische vriendin van hem ontzettend zielig is. Je zal maar eens per maand worden opgeschrikt door het luchtalarm en liggen woelen in bed terwijl je je ouders belt om elkaar gerust te stellen en troostvoer eet. Tot je het geruststellende 'POEF!' hoort van een stuk afweergeschut van een paar miljoen Amerikaanse dollars dat een met zelfgemengd buskruit gevulde PVC-buis uit de lucht schiet. Die Palestijnse kindertjes (klik op eigen risico) moeten gewoon niet zo zeuren! Die hébben niet eens een luchtalarm. Of een bed. Of een telefoon. Of eten. Of ouders om te bellen. Of vingers om het nummer mee te kunnen intoetsen. Tsss!

Onbegrijpelijk dat mensen mij wel eens cynisch noemen. 

Overigens begon de ellende heus niet op 7 oktober 2023. Die afgrijselijke gebeurtenissen (klik. Niet voor kinderen) waren een direct gevolg van wat er al bijna tachtig jaar lang aan de hand was. Als u mij niet gelooft, hier zijn de mensen aan het woord die er persoonlijk bij waren in 1948.

Voor wie zegt: 'Ja, maar de situatie is erg ingewikkeld, hoor!' Hier wordt de situatie u uitgelegd door een stel katten.

Een paar jaar eerder maakten Amerikaanse bommenwerpers een einde aan de levens van zo'n 800 Nijmegenaren. Een bombardement dat vaak in de schaduw staat van het platgooien van Rotterdam maar nietemin een onvergetelijke tragedie. Ook voor de jonge Amerikaanse soldaten die soms pas decennia later hoorden dat zij niet Duitsland maar Nederland hadden getroffen.

Met Mark Rutte als hoogste baas van de NAVO straks, zullen dat soort foutjes vast niet meer voorkomen, toch?

Wie weet? Misschien spreekt hij wel deze ministers en andere politici er op aan dat hun racistische en discriminerende opmerkingen toch écht niet meer kunnen in een beschaafde wereld.

Ook ruzies tussen pro- en anti regeringsburgers van een land als Eritrea (klik. Hoe zit dat nu eigenlijk?) zullen tot het verleden horen met deze bijzonder daadkrachtige Nederlander aan het hoofd van de grootste vredesmacht ter wereld: "Na het zomerreces zal ik een commissie laten samenstellen om hier eens goed over na te denken! Ik zal er persoonlijk op aandringen dat er op korte termijn geen oplossing komt."

Laten wij alsjeblieft wereldvrede niet overlaten aan de kwaliteiten van Mark Rutte maar ook zélf met mensen in gesprek blijven gaan en er niet op los timmeren of alleen maar schelden als wij het niet met iemand eens zijn. Wij zijn tenslotte één grote familie als mensen. Vrij letterlijk: wereldwijd hebben zo'n 16 miljoen mannen stukjes DNA van Dzjenghis Khan in zich. Hij is niet de enige man (het mannelijk Y chromosoom is dominant maar ook vrouwen zullen zich niet onbetuigd hebben gelaten) die flink heeft rond...eh...ge...eh...neusd. Een significant deel van alle mannen in de wereld stamt af van één enkele man die zo'n 190.000 jaar geleden leefde. In Afrika. Zo bezien is racisme keiharde nonsens want feitelijk zijn wij - genetisch gezien - allemaal afkomstig van dat continent.

Vrijdag kwam ik weer eens een vooroordeel tegen. Voor extra punten: van iemand die regelmatig beweert geen vooroordelen te hebben 'want ik ben geëmancipeerd'. Erg jammer dat veel [vrouwen] mensen denken dat iedereen die geëmancipeerd is mannen moet haten. 
Hoe dan ook: ik vind het grappig als mensen dingen beweren als "Ik heb geen vooroordelen maar vindt gewoon dat alle mannen/vrouwen/joden/Marokkanen..."

De reacties van haar (vrijgezelle. D'oh!) vriendinnen onder de oproep van deze dame zal ik u besparen. Maar als mannen hetzelfde zouden zeggen over vrouwen, zouden zij zich op het werk moeten melden bij de intimiteitscoach. Of hoe heet de persoon die het aanspreekpunt is bij 'metoo'-zaken?

Wat betekent volgens u 'emancipatie'? Hint: emancipatie is niet het alleenrecht van vrouwen.

Behalve vrouwen die niet weten wat 'emancipatie' betekent zal ik ook dit soort vrouwen nooit begrijpen:

Lippen, billen en borsten volspuiten levert artsen meer geld op dan levens redden. Dat is helaas de wereld waarin wij leven. Nu ja, niet iedereen dan. #WrangeGrap. 

Behalve mijn administratie bijwerken en achterstallige e-mails beantwoorden en wat schoonmakenen opruimen deed ik vrij weinig deze dag. Mijn ideeën over Rusland en Oekraïne die ik deze dag had, besloot ik te bewaren voor een apart blogstukje. Dan blijft het hier nog een beetje gezellig. 

Maar 'de gordijnen sluiten' zal ik nooit doen. Hoop ik. Hoewel ik het kan begrijpen dat mensen gesteld zijn op hun comfort en daarom de gordijenen sluiten voor de ellende van anderen, kàn ik dat gewoon niet. 


Had een vrij intens onderonsje via X (v/h Twitter) en schreef mijn wekelijkse 'vrijdagstukje' naar aanleiding van ons gesprek.

Zaterdag had ik het snel gezien met het tot mij nemen van het laatste nieuws. Nogal deprimerend. Vooral de taalfouten in de artikelen en krantenkoppen:
Afgaand op de kop van het artikel heeft de trein de auto geraakt. Terwijl dat niet zo was.

Onder het eerste Kabinet Wilders (of - waarschijnlijker - Yeşilgöz I) zal er niet meer aandacht komen voor adequaat taalonderwijs, vrees ik.  

"Ja, maar volgens hun verkiezingsprogramma wil de VVD meer leraren en dat kinderen beter leren rekenen en schrijven!' Misschien teleurstellend maar wat in een partijpogramma staat is niet per definitie wat een politieke partij écht wil. Zo wil de VVD in het echie €1,5 miljard bezuinigen op Onderwijs en onderwijsinstituten als het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap dom(...)weg afschaffen. Rechtse partijen als VVD en CDA willen flink bezuinigen maar zelfs linkse partijen zijn niet geneigd tot investeren in Onderwijs. 

Dat het onderwijs wat beter mag, blijkt uit de domheid van 'het volk'. "Prima hoor, dat ze demonstreren. Maar moeten ze dat op de snelweg doen, waar ik er last van heb?" Vroeg iemand mij. "Helemaal mee eens", antwoordde ik. "Het wordt tijd dat die k*tboeren van de snelweg worden gemept!" "Eh...ik bedoelde die klimaatactivisten." Het volk is inderdaad zó dom dat zij geen last hebben van demonstranten die de snelweg blokkeren maar wél van demonstranten die de snelweg blokkeren.

Het grootste verschil tussen 'de boeren' en Extinction Rebellion is dat de boeren protesteren voor eigen financieel gewin en ER voor al het leven op de planeet en de planeet zelf. Welke groep verdient meer steun?
"Zonder boer geen voer!" klinkt leuk - en vooral lekker simpel - maar is niet meer dan een populistische kreet. Er zijn namelijk boeren die een prima inkomen verdienen maar tóch gewoon een kalf bij de moeder laten. Deze boer bijvoorbeeld. 

Voor dit soort boeren heb ik geen sympathie:

Opvallend veel boeren kozen indertijd de kant van de nazi's: 'Want die hebben een hekel aan buitenlanders, joden en homo's. Net als wij!' Het is dus niet verwonderlijk dat veel boeren BBB stemmen:



Terwijl Extinction Rebellion protesteerde tegen bedrijven als Shell en hun sponsors, deed ik het rustig aan:
Nu ik er tijdelijk het oude pompsysteem op heb aangesloten omdat de nieuwe niet lekker (met de nadruk op 'lek') werkt, dien ik vaker het water te verversen. 

Als ik geen 'werk' te doen heb, schrijf ik graag stukjes om later te publiceren. Ruim 2000 e-mails verdwenen in de virtuele prullenbak en ik reageerde op 14 stuks. Nu ben ik weer een beetje bij. Voor het UWV moest ik wat stukken verzamelen en vragen beantwoorden. Af en toe mijn kasboek bijhouden scheelt later een hoop werk. Dat een deel van mijn ramen aan de buitenkant was gelapt, inspireerde mij tot het lappen van de binnenkant. 

Voor de huurderscommissie kon ik de jaarlijkse subsidie voor koffie, koekjes en folders aanvragen en een stapel papieren van een kilootje of twee 

bracht ik terug tot vier vellen. Mijn reiskostendeclaratie voor 'België" diende ik digitaal in. Dankzij het OV-chip systeem kun je makkelijk een overzicht creëren waarbij je simpelweg je privéreizen niet aanvinkt. Heel fijn systeem voor luie donders zoals ik.

Zeker geen luie donder was Joan Haanpappel. De artieste, presentatrice en kunstrijdster zette zich - in het begin samen met Sjoukje Dijkstra - in voor de sport en inspireerde honderden jonge mensen. Fan van de sport kunstrijden of niet, waarom zouden alleen voetballers en F1-coureurs hun brood met hun sport mogen verdienen?

'Hoezo, je kunt in je eentje niets beginnen tegen machtige organisaties?' Haanappel bewees dat dat wel degelijk mogelijk is.

Zoals het volgens wappies mogelijk is om alles contant te betalen. Zo reizen wappies elke maand naar Sunset Boulevard, Hollywood om daar hun maandelijkse Netflix-abonnement contant te betalen. Kunnen ze meteen even doorsteken naer Montréal, Canada voor het betalen van hun P0rnhub-abonnement. Vanaf daar even met de boot naar China en de maandelijkse bagger aan handige maar nutteloze zooi van Temu is óók weer betaald. 

Ofwel: terwijl de cijfers níet liegen, doen mensen dat wél. Terwijl velen zeggen dat zij het financieel slecht hebben, gaan steeds meer Nederlanders naar het buitenland op vakantie en spenderen zij vele tientallen miljoenen per jaar bij webwinkels als Temu, AliExpress en Shein. 

Natuurlijk zijn er Nederlanders die het écht niet zo breed hebben maar als je luxe als alcohol en tabak laat staan, is er ook van de laagste uitkering prima te leven. Nee, 'maar drie keer per week naar de kroeg' is geen eerste levensbehoefte. Net zo min als 'maar één keer per jaar naar Lloret de Mar.'

Wat zijn wat u betreft eerste levensbehoeftes? En kunt u die betalen van uw inkomen?

Voordat ik ging slapen probeerde ik mijn kennis van het Duits nog wat te verbeteren. Blijft lastig, welke uitgang wanneer te gebruiken bij welke naamval en bij welk soort woord. Weet iemand een bruikbaar kleine Esel Brúcke?

Zondag dronk ik thee bij een buurvrouw en appte met een andere. Ik genoot van mijn schone ramen en ging lekker verder met kleine klusjes. Zo maakte ik een loszittende toiletbril vast, veegde wat troepjes bij elkaar en hielp mijn door de recente storm omgewaaide tuinbankje overeind. Waarbij ik werd toegefloten door deze gevederde vriend:
Een favoriet speelkameraadje van Billy de Kat, deze groene schreeuwerds. "Billy, niet met je eten spelen." was niet een opmerking waar hij zich veel van aantrok. Mij trekt het niet zo, verse lever met gratis groene veren eten. Doe mij maar een sauzijzenbroodje met een hardgekookt ei als lunch:
 
Oké, momenteel is mijn inkomen iets meer dan €1000 per maand en dat is geen vetpot maar ik voel mij niet arm. Bij lang na niet, zelfs. Niet alleen vanwege het spaargeld dat ik in Belfast heb verdiend met als acteur werken in een pantomime maar in het algemeen: in Nederland hebben wij het hartstikke goed.

Een heel stuk beter dan bijvoorbeeld deze mensen. Vanwege de onderdrukking van en moord op tienduizenden mensen (met name Joden) organiseerden Amsterdamse communisten indertijd de Februaristaking; een meer dan stil verzet tegen de daders. Opvallend genoeg mag dat niet meer, demonstreren tegen onrecht dat een compleet volk wordt aangedaan. 

Vindt u dat mensen het recht hebben om op te komen voor een onderdrukt volk of moeten zij maar gewoon gezellig Netflixen en zich niets aantrekken van wat anderen overkomt?

Of het nu gaat om mensen die Netanyahu steunen, mensen die Poetin een warm hart toedragen, opkomen voor het milieu of eisen dat boeren en oliebedrijven rijker worden...In Nederland gaat men iets milder met demonstranten om dan in dit land. Er zijn in Nederland mensen die vinden dat mensen die demonstreren de bak in moeten worden geslingerd. Vindt u dat ook? Waarom?

In sommige landen is het volstrekt normaal om vermoord te worden voor het uiten van je mening. In Alabama tellen foutussen voortaan als 'mens'. IVF-behandelingen - zoals Moeder (zo noemt de vice-president onder Donald Trump, Mike Pence zijn echtgenote) die ontving zijn dus voortaan verboden. 
Dat conservatieven bijzonder hypocriet zijn ('Wat voor mij geldt, geldt niet voor jou') was al genoegzaam bekend. Maar deze uitspraak heeft interessante consequenties: een vrouwelijke crimineel mag niet de bak in. Immers, de rechter zou dan ook iemand die géén misdaad heeft begaan (de ongeboren vrucht) straffen. Voortaan mogen zwangere vrouwen dus ook - zoals deze vrouw in Texas eerder deed - rijden op de carpool strook. Zij rijden immers niet alleen. Volgens de - zeer conservatieve -rechter - is elke eicel en elke spermatozoïde feitelijk 'een levend wezen'. 

Het zal druk worden bij het bureau in Alabama dat de aanvragen voor kinderbijslag behandelt.😊

Ik vraag mij af of de conservatieve politici wel goed hebben nagedacht voordat zij deze wet aannamen. Maar weet het antwoord al: 'conservatief' en 'nadenken' gaat niet samen.

Buren en ik gaan prima samen. Zo werd ik deze avond door een buurvrouw uitgenodigd voor het avondeten 'want dan hoeven jij en ik allebei niet alleen te eten'. Fijn!

Minder fijn zijn 'al die explosies! "Mijn hondje schrok ervan en de borden in mijn keuken trilden ervan!' 'U ook, zie ik." Tijdens het strijken zapte ik langs een nieuwsitem over 'al die explosies!' 

in Rotterdam en zo. In dit geval bleek de dader een joch van 14. Ik ben benieuwd waaróm hij iemand's huis probeerde op te blazen. Was het racisme (er woont 'een buitenlander!')? Gewoon verveling? Een combinatie? Maakt het wat uit? Jazeker. Huh?

Ja, natuurlijk maakt het uit waarom iemand anderen probeert te vermoorden; als de oorzaak bekend is, kan die (de oorzaak en niet zozeer de dader) worden aangepakt. Sowieso raar dat racisme nog bestaat in een *ahum* 'beschaafd' land als Nederland. Daar wonen toch alleen maar nette mensen die niet kijken naar huidkleur, religie, seksuele voorkeur of afkomst, toch? TOCH!?

Begrijpt u waarom mensen een ander veroordelen op 'anders' zijn? Voor de meesten zijn zij immers zèlf anders?

"Never say no" van Slauerhoff is de muziek van deze week:


Het pleonasme van de week is: elementaire basiskennis 

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Piet Venema en Joan Haanappel, Kenneth Mitchell en Ramona Fradon