Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 24, 2023

Kindertoeslag: een hele affaire

"Waarom ga je niet werken?" "Omdat ik alleenstaand vader ben met een jong kind." "Nou, dan werk je toch gewoon in deeltijd? Kun je €1500 per maand mee verdienen!" "Klinkt mooi. Weet jij wat kinderopvang voor drie dagen per week kost per maand? €1500." "O, dat wist ik niet." 

Dit gesprek voerde ik regelmatig rond de milleniumwisseling want dat was de situatie toen in Nederland. Inmiddels is onze zoon bijna klaar met studeren en zal de situatie wel verbeterd zijn na jarenlang nadenken, rekenen en kijken naar andere landen. Toch? Neuh. Niet echt.
Kinderopvang kost ouders een eurootje of 9 per uur. Geld voor luiers, broodjes en uitstapjes en zo - dat kinderdagverblijven vaak nog eens extra in rekening brengen - niet meegerekend. Het gemiddeld uurloon in Nederland bedraagt €18.
Dus vijftig procent van het salaris van een alleenstaande, werkende ouder gaat op aan kinderopvang. En zo'n zeventig is voor vaste lasten. Dat maakt leven best lastig. 

=====================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

====================
Om ervoor te zorgen dat mensen tóch gaan werken, betaalt de overheid aan werkende mensen die dat zelf aanvragen een toeslag voor kinderopvang tot maximaal €7 per uur. 

In een paar andere landen betaalt de overheid die bijdrage rechtstreeks aan de kinderdagverblijven. Scheelt enorm veel administratieve rompslomt en bakken met geld. Kinderopvang (klik) kost een Nederlands gezin iets meer dan 20% van het inkomen. In Zweden is dat percentage 4,4.

Momenteel kost kinderopvang de overheid ruim 3,5 miljard euro per jaar (klik). Dus logisch dat de overheid 'per ongeluk' voor etttelijke miljoenen sjoemelde met het uitkeren van kinderopvangtoeslag en ouders onterecht als 'fraudeur' aanmerkte. Een akkefietje dat bekend werd als 'de Toeslagenaffaire' (klik):


Heel fijn in ieder geval voor de ouders die dan dus €16 per uur overhouden aan werken. Waar dan natuurlijk nog geld afgaat voor luiers, kleding, vervoer, sparen voor een studie, et cetera. Kortom: wie liever geld wil dan een toekomst voor de mensheid, wordt geen vader of moeder.

Maar rekent er uiteraard wel op dat kinderen van anderen later voor hun pensioen zullen zorgen, hun luiers zullen wisselen op hun oude dag, hun rollator fabriceren en zoveel mogelijk geld uit hun aandelenpakket zullen persen.

Zijn bewust kinderloze mensen egoïsten? Natuurlijk niet. Zij zijn mensen die een bewuste keuze hebben gemaakt. Soms ligt er een medische reden aan ten grondslag terwijl anderen voorkeur geven aan een carrière en een sociaal leven en denken geen geschikte ouder te zijn. Maar een belangrijke reden is: kinderen opvoeden kost veel geld. En nachtrust. Maar dat laatste even terzijde.

Dus ik juichte even mee toen de overheid onlangs een wit voetje wilde halen bij 'het volk' nadat Big Agro...pardon...BBB de verkiezingen won. En beloofde vanaf 2025 kinderopvang (nagenoeg. Namelijk voor zo'n 96%) gratis te maken voor ouders. Uiteraard - wij kennen de kabinetten onder VVD en CDA inmiddels een beetje - verbrak de overheid al vrij snel die belofte (klik): de invoering van gratis kinderopvang is uitgesteld van 2025 naar 2027. 

De cynist in mij zegt dat een volgend kabinet Rutte ook die toezegging niet zal waarmaken. Ten faveure van grote bedrijven als bijvoorbeeld KLM, Tata Steel en de bedrijven achter BBB...pardon...de bedrijven die ruim de halft van alle grond in Nederland in bezit hebben: 'Big Agro'. Terwijl subsidies aan mensen en bedrijven met minder dan tweemaal modaal denigrerend worden weggezet als 'links handjesophouden', heet het weggeven van 'gratis geld' aan miljardairs 'goed voor de economie en een mooi voorbeeld van kapitalisme'.

Linkse partijen blijken voorstander van (nagenoeg) gratis kinderopvang, regeringspartijen CDA en VVD willen die uitsluitend voor midden- en hogere inkomensgroepen goedkoper maken en rechtse partijen hebben absoluut geen mening over de kosten van kinderopvang*. Logisch, want die roepen alleen maar wat als ze 'Buitenlanders!' en/of 'Tegen!' kunnen roepen. Uitvoerbare plannen hebben zij zelden tot nooit.

*Kijkt u maar eens naar de partijprogramma's. Voor 'andersdenkenden': dat heet 'zelf onderzoek doen'.

Bent u voorstander van het principe dat een ieder uitsluitend voor zichzelf betaalt of vindt u dat wij elkaar een beetje moeten steunen met belastinggeld? En als u zelf iets nodig heeft dat u te duur vindt om zelf te betalen? Zoals een Basisinkomen na uw 67ste, de AOW? Of als u medische hulp nodig heeft? Of meer asfalt wil zodat uw auto meer ruimte heeft? Vindt u dan dat alleen mensen met een auto daarvoor moeten betalen of heeft u liever dat iederéén daar aan meebetaalt? 

Wilt u een egocentrische maatschappij of bent u voorstander van het solidariteitbeginsel?