Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 21, 2018

Wat is cultuur?

'Zij eten geen varkensvlees, besnijden hun jongetjes, doen aan ritueel slachten, vieren kerstmis niet met ons mee en volgens hun oude regels mogen hun vrouwen niet eens met onbedekt hoofd naar de markt! Waarom conformeren zij niet aan onze cultuur, die Joden?'

Wellicht omdat 'onze' cultuur niet bestaat? Cultuur is namelijk van ons allemaal én van niemand. Net als natuur bijvoorbeeld. Een auto kun je bezitten. Een huis ook. Een halsketting, een laptop...allemaal bezittingen. Maar hoe kun je in hemelsnaam spreken van 'mijn' cultuur? Wanneer heb je het dan gekocht? En heb je het bonnetje nog?

Cultuur is voortdurend aan verandering onderhevig. Zo schreef ik laatst (klik) nog dat nog niet eens erg lang geleden ook in 'onze' cultuur het heel normaal was om je kind uit te huwelijken.

De voornaamste reden van cultuurveranderingen is de invloed van andere culturen. Denk maar eens aan 'de Indische rijsttafel': een populaire maaltijd in Nederland na de komst van veel mensen uit voormalig Nederlands-Indië. Maar een onbekend verschijnsel in Indonesië, zoals Nederlands-Indië tegenwoordig heet. De rijsttafel is ontstaan omdat Nederlanders hun eigen gewoontes aanvulden met Indonesisch eten. Een aardig voorbeeld van hoe een samengaan van twee culturen kan leiden tot iets nieuws waar velen regelmatig van genieten.

Eigenlijk best grappig dus ook dat 'echte' christenen geen Halloween vieren 'want dat is niet christelijk' maar wel elk jaar gezellig een kerstboom in huis halen als symbool van christelijke devotie. Terwijl de kerstboom van oorsprong zo heidens is als de neten!

En is het niet raar dat er mensen zijn die willen dat de overheid cultuur niet steunt 'want wat heb je nou aan cultuur!?' en dat diezelfde mensen ook graag roepen: 'Ze moeten met hun handen van onze cultuur afblijven!' Wat zouden die mensen willen: dat cultuur behouden moet blijven of juist niet?

Een soortgelijke vraag stelde ik al eens eerder:

Als cultuur een linkse hobby is, is voetbal dan een rechtse hobby? En is voetbal geen cultuur? http://ow.ly/KG3UD

In 'onze' cultuur mag je niet stelen 'want dat is niet netjes'. Daarom klaagt Louis Vuitton bedrijven aan die spullen op de markt brengen met ontwerpen die erg veel lijken op die van Louis Vuitton. Begrijpelijk. Maar Louis Vuitton zelf heeft diverse ontwerpen gestolen van de Masai.

Maar omdat mensen Louis Vuitton een sympathiek kledingmerk vinden (of om een andere reden wellicht?) heet dit geen stelen maar zegt men dat Louis Vuitton zich heeft laten 'inspireren' door de Masai. Dat is natuurlijk hééél wat anders dan pure diefstal. Toch?


============================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/