Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 25, 2019

Vrouwenrechten

'Moslims zijn barbaren! In Nederland en België hebben wij tenminste al honderden jaren gelijke rechten voor mannen en vrouwen!'

Nou nee, niet dus.
Er heerst nog veel ongelijkheid tussen de seksen. Zo krijgen vrouwen vaak minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk en zijn voor vrouwen de kansen om hogerop te komen in het bedrijfsleven kleiner. Anderzijds mogen mannen niet meedoen aan de jaarlijkse ladies bikeride (klik) en krijgen vrouwelijke bikinimodellen doorgaans meer geld betaald voor hun werk dan hun mannelijke tegenhangers. 'Ja maar vrouwen mogen geen Vrijmetselaar worden!' Ook dat is net niet helemaal waar. Ruim 200 jaar geleden werd de eerste vrouw oogluikend tot een Loge toegelaten en in Nederland trad rond het jaar 1900 de eerste vrouw officieel toe tot de Orde der Vrijmetselaren.

'Honderden jaren' gelijke rechten is een tikkie overdreven. Zo kwam zo'n 2000 jaar geleden de democratie naar boven als regeringsvorm maar duurde het ruim 1900 jaar voor vrouwen in Nederland hun stem officieel konden laten horen bij het kiezen van volksvertegenwoordigers. In 1918 met name. Vanaf 1956 was 'de vrouw' volgens de Nederlandse overheid niet langer handelingsonbekwaam (klik). Tot 1971 waren vrouwen wettelijk nog steeds ondergeschikt aan hun echtgenoot.Anderzijds: toen mijn zoontje indertijd een groter bed nodig had en ik vanuit de Bijstand een goedkope lening van de gemeente wilde voor de aanschaf er van werd mij verteld dat die regeling inderdaad bestond. Voor Bijstandsmoeders. Als Bijstandsvader 'moet u maar gaan werken, meneer!'

Ook raar: in Nederland was het eeuwenlang voor vrouwen 'not done' om in een broek te lopen zoals het nu voor mannen nog steeds niet te doen is om zonder nare opmerkingen en vreemde blikken te ontlokken in een rok of jurk te lopen. Daarom noemen Schotten hun rok een 'kilt', dragen mannen van Indische komaf een 'sarong' en liep Jezus niet in een jurk maar in een...O ja, volgens de boeken en films wel degelijk in een jurk. Al twijfelen historici aan deze Hollywood editie van de bekende Bijbelse figuur. Mogelijk droeg Hij een tuniek. Of zo. Dat is een soort jurk. Dus. Als zodanig.

Overigens was het in de eerste drie eeuwen van het Christendom zo'n beetje verboden om afbeeldingen van de Zoon van God te produceren. Maar dat terzijde. Over Christendom gesproken: kijk eens hoe het staat met vrouwenrechten in de Biblebelt. En hoeveel vrouwelijke priesters verspreiden in Nederland en België het Woord van de katholieke kerk?

Persoonlijk ben ik benieuwd of mijn latere kleinkinderen nog échte gelijkheid tussen man en vrouw in Nederland gaan beleven. Vooropgesteld dat over een jaar of zestig Nederland nog bestaat. En niet is ingelijfd door België. Bijvoorbeeld. Of een provincie is van Ierland dat zich intussen heeft afgescheiden van Engeland.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/