Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 14, 2011

Terugbetaald

Boek nummer 8 van dit jaar is De Jansenstory van gewaardeerd collega-blogger Paco Painter en staat vol met vermakelijke anekdotes met daarin een hoofdrol voor Paco zelf en zijn nemesis Wethouder Jansen. Dat is zo'n politicus die er genoegen in schept mensen uit huis te zetten als ze ook maar één keertje een van zijn regels een klein beetje hebben overtreden.

Stel dat mijn buurman uit zijn huis dreigt te worden gezet als hij zijn huurachterstand niet aflost. Uit goedheid én vanwege de 'gunfactor' omdat hij ook mij wel eens geholpen heeft, leen ik hem de 100 euro die net voldoende is om zijn schuld te voldoen. Een paar maanden later staat hij weer voor de deur. Met het schaamrood op de kaken en omhuld door een onmiskenbare dranklucht.

Het is duidelijk dat hij weer een lening nodig heeft én waar hij een deel van zijn geld aan besteed...Stuur ik hem dan weg? Dan raakt hij zijn woning kwijt, komt op straat te staan en kan ik fluiten naar de 100 euro die ik hem eerder leende.

Dat doe ik dus niet. Eerst zal ik hem helpen met het schrijven van een brief aan de woningbouw om uitstel van betaling te vragen en geef ik hem - heel subtiel - een folder van de AA. Mocht dat uitstel niet lukken dan zal ik hem wéér 100 euro lenen om te voorkomen dat hij het huis uit wordt gezet. Vervolgens bied ik aan hem te helpen met zijn huishoudboekje. Ik zal hem zeker niet kwalijk nemen dat hij zijn geld uitgeeft aan alcohol.

Als hij - al dan niet met mijn hulp - er bovenop komt zal hij mij niet zijn vergeten en zijn schuld aan mij proberen af te lossen. Al is het met vijf euro per maand.

In tegenstelling tot Wilders veel anderen vind ik dat junks hulp nodig hebben en geen trap na.

Bovenstaand is niet alleen een vergelijking met de toestand in Griekenland maar ook nog waar gebeurd...

Maar even serieus: hoeveel landen kent U die ooit een lening van Nederland ontvingen en die niet hebben terugbetaald?