Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, mei 19, 2015

Vaatwasser of handwasser?

Als alleenstaand vader bemoei ik mij wel eens met het huishouden. Mijn 19-jarige zoon is druk met school en bijbaan en ik ben vooralsnog werkloos. Niet meer dan logisch dus dat ik de lopende huishoudelijke taken op mij neem. Afwassen bijvoorbeeld. Wij zijn maar met z'n tweeën dus met de hand gaat dat een stuk sneller dan met een vaatwasmachine.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een vaatwasser beter is voor het milieu dan afwassen met de hand. Die onderzoeken gaan er van uit dat je de volledige afwas lang (6 potten of pannen en acht borden met acht glazen en 16 stuks bestek) de kraan laat lopen en geen sopje maakt. Ja, in dat geval verbruikt de handwasser meer warm water dan de vaatwasser en dat is dus niet alleen duurder maar ook nog slecht voor het milieu. Koop dus allemaal een vaatwasser!

Maar voordat u naar de winkel rent: beseft u dat de handwasser goedkoper (én sneller!) is wanneer het gaat om de afwas voor twee personen. Beseft u ook dat verreweg de meeste handwassers (in Nederland althans) een sopje maken en niet de kraan laten lopen. Beseft u ook dat de productie van een vaatwasmachine een heel stuk slechter is voor het milieu dan de productie van een afwasborstel.

Alles in overweging nemend wint de handwasser het van de vaatwasser. Bovendien: onze keuken telt nog geen 6 vierkante meter. Dus waar laten wij zo'n apparaat?

Heb ik alle argumenten gehad of zie ik nog iets over het hoofd? O ja: zeepgebruik. Wat gebruikt meer zeep: een hand afwas of een machine afwas

Vooruit, omdat u het zo lief vraagt nog één dingetje over het huishouden:

Ik ken mensen die dagelijks de toiletpot schoonmaken. Dan vraag ik: 'Wanneer maakte je voor het laatst de deurkruk van de toiletdeur schoon? Daar zitten namelijk meer slechte bacteriën (slechts 7 procent van alle bacteriën is 'slecht') dan op de toiletbril.' Dan krijg je zo'n verweesde blik. Erg grappig!

Een laatste argument: kinderen die thuis een vaatwasser hebben staan hebben maar liefst 40% meer kans op het ontwikkelen van allergieën dan kinderen bij wie thuis de afwas met de hand wordt gedaan. In een vaatwasser worden inderdaad veel kwalijke bacteriën gedood. Maar ook de goede.