Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juni 02, 2011

Levensonderhoud

Zou heel graag wat meer positieve stukjes schrijven maar de huidige coalitie doet haar uiterste best mij dat te beletten...Hoewel: er is hoop. Zo gaat mogelijk de extreme bezuiniging op de PGB niet door! En er zijn meer leuke nieuwtjes...

Zo is mijn ondernemingsplan goedgekeurd en kreeg ik gisteren verschillende aanvragen binnen voor leuke entertainment- en acteeropdrachten. Ook mag ik voor de bewonerskrant volgende week één van mijn favoriete nachtclubeigenaressen interviewen.

Had gisteren gezellig visite (buurvrouw Winonah had een goede timing: ik hoefde nog maar twee kledingstukken weg te strijken van mijn twee weken achterstand!) en ook mijn zoon had een leuke avond: de week van het klassentoernooi (er werd ook gewoon lesgegeven, hoor! Alle sport- en spelonderdelen vonden buiten schooltijd plaats) werd beëindigd met een schoolfeest. Daar hoorde de Ferman dat zijn klas in de einduitslag als tweede was geëindigd! Puntenverlies leden zij met name bij een geheim onderdeel.

Bij zo'n onderdeel worden per klas twee willekeurige jongelui opgeroepen om deel te nemen zonder vooraf te weten wat zij moeten doen. Helaas was één van de geheime onderdelen 'dictee maken' en was één van de afgevaardigden van m'n zoon's klas dyslectisch...tsja.

Iemand trouwens enig idee waarom men zo'n moeilijk te spellen woord als 'dyslectisch' heeft gekozen als omschrijving van de aandoening 'kan zeer moeilijk lezen en spellen'?

Er zijn in Nederland (en ook vast in België) vele leerlingen die vanwege de een of andere handicap moeite hebben met leren of naar school te komen. Daarvoor bedacht men indertijd het zogeheten PGB, het persoonsgebonden budget. Een 'rugzakje' met geld, beschikbaar gesteld door de overheid, dat men nagenoeg vrij kan besteden aan diverse aanpassingen. Men kan daar een logopedist van betalen, aangepast vervoer, thuiszorg of wat er maar ook nodig is om menswaardig te kunnen leven ondanks een handicap.

Nu is de Nederlandse regering van zins om radicaal te snoeien in het budget van dit PGB. Dat zou inhouden dat zo'n 90% van de mensen die er nu gebruik van maken voortaan naar de geraniums mogen staren. Een armloze man bijvoorbeeld kan nu nog gewoon blijven werken dankzij thuiszorg en aangepast vervoer. CDA en VVD vinden dat hij nuttiger is als menselijke imitator van een kasplantje. Die als inwoner van een verzorgingstehuis ongeveer drie keer zoveel zou kosten dan wat hij nu kost als PGB'er.

Gedoogpartner PVV zegt opeens niet te weten dat in het gedoogplan al sprake was van deze bezuiniging maar steunt het plan wél, al zegt men nu tegen de achterban dat men er alles aan doet om de bezuiniging te voorkomen 'want je kunt best afwijken van een enkele afspraak in het gedoogakkoord.'

Premier Mark Rutte zal het daar niet mee eens zijn want die beweerde laatst nog: 'Afgesproken is afgesproken!' Dat was toen een aantal gemeentes aangaf niet mee te willen werken aan het kabinetsplan om sociale werkplaatsen af te schaffen "want dat was één van de afspraken in het overleg tussen regering en gemeentes".

Arbeidsgehandicapten moeten maar een "gewone" baan nemen. Supermarktconcern Albert Heijn heeft al een aanvraag ingediend voor de aanschaf van éénarmige caissières: die mogen zij namelijk dan onder het minimumloon uitbetalen omdat die minder produktief zouden zijn. En waarom ook niet? Iedereen weet tenslotte dat gehandicapten lagere kosten hebben voor levensonderhoud...

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Willem Duys