Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, april 10, 2012

Opvoeden

Het is bijna grappig dat er nog steeds mensen zijn die denken dat ZZP'ers vaak thuis zitten en 'dus' alle tijd van de wereld hebben. Alsof het binnenhalen van opdrachten en bijvoorbeeld de administratie volledig autonome processen zijn. Welnu: een ZZP'er kan dus NIET elke dag uitslapen. Dan weet u dat.

Vanmorgen kon ik niet uitslapen want het 'gewone' leven was na een weekendje Brussel weer aangevangen. Eerst mocht ik naar mijn ondernemerscoach, daarna lunchen bij m'n moeder en daarna bracht ik een bezoekje aan mijn 'Stoppen-met-roken'-coach. Die was erg tevreden over mijn vorderingen dus volgende week is de tweede (tevens laatste) sessie. In Brussel rookte ik ritueel m'n laatste sigaret, in gezelschap van m'n vriendin, een prettig lentezonnetje en een goed glas bier. Tsja, zo neem je afscheid van een oude vriend. Ook al is het er eentje die misschien niet zo goed voor je was...

Bij de kleermaker nog even een shirt ingeleverd om die op maat te laten knippen en naaien en op weg terug naar huis boodschappen gedaan. Thuis een was gedraaid, foto's overgezet van mobiel en camera naar computer, achterstallige e-mails beantwoord en meer van dat soort klusjes. Uiteindelijk mocht ik van mezelf een lekker broodje eten. Vers van m'n eigen bakker-om-de-hoek.

Stel dat de bakker u zegt: 'Doe maar twee euro.' Drie maanden later spreekt hij u aan: 'Achteraf vielen mijn kosten hoger uit dus de prijs is nu €2,10. Ik krijg dus nog een dubbeltje van u.' Zou u dat accepteren? Vermoedelijk niet. Toch hebben wij precies dat gedrag jarenlang geaccepteerd van de fiscus. Maar eindelijk komt men tot inkeer en eerdaags is-ie een voetnoot in de geschiedenisboekjes over de Nederlandse economie: de Voorlopige Aanslag.

Velen zijn bang voor een aanslag. Met name dan eentje door terroristen. Omdat terrorisme zo ongrijpbaar is, zijn velen voor het gemak bang voor iedereen die 'vreemd' is. Zodoende gaan er stemmen op om 'ongewenste elementen' uit de samenleving te weren door hele groepen mensen achter hekken weg te stoppen.

Vreemd genoeg is men blijkbaar vergeten dat die tactiek al eens beproefd is en indertijd niet zo goed bevallen. Ging het 60 jaar geleden om het 'preventief' (want iedereen weet toch dat die groepen mensen niet deugen?) oppakken van Joden, homo's en zigeuners, tegenwoordig zijn die groepen vervangen door Polen, 'bontkraagjes' en eh...zigeuners.

Nee, mensen opsluiten is niet de juiste oplossing. Wat wèl zou kunnen werken is - met ministers voorop (Hoe kan een minister denken dat hij serieus wordt genomen als hij keer op keer op leugens wordt betrapt?)- mensen opvoeden.