Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 28, 2015

Befehl ist Befehl!

Slechterikken

Ergens in het verleden ligt het antwoord op de vraag: 'Wie zijn de slechterikken: de Israëliërs of de Palestijnen?' Ik denk nog steeds dat je kinderen van nu niet mag en niet moet kwalijk nemen wat hun voorouders 3000 jaar geleden of zelfs 50 jaar geleden misschien hebben gedaan of gelaten maar lijk daar wel eens alleen in te staan. Hier een artikel rond de vraagstelling: 'Moet je de bevindingen van getrainde historici negeren ten faveure van een stuk propaganda?' Eerder deed ik een poging om subjectief beide kanten van het verhaal te belichten. Dat dat bijzonder moeilijk is bleek wel uit de reacties. Toch ben ik blij met de communicatie. Al is het maar omdat mensen die energie steken in argumenteren diezelfde energie niet kunnen gebruiken om te vechten.

Niet-bestaande entiteit

Als vader begrijp ik heel goed dat wanneer iemand je kind wat aandoet dat jij dan die persoon wat wil aandoen. Maar ik kan gewoon niet begrijpen dat wanneer iemand jouw kind met een mes verwondt jij het recht zou hebben om 60 jaar later de kleinkinderen van zijn buurman op te blazen met een lange afstandsraket. 'Ja maar, 2000 jaar geleden beloofde een mogelijk niet bestaande entiteit ons dat wij hier op een dag weer mochten wonen!' Snap ik. Maar zei Hij ook: 'En behandel de daar dan wonende mensen als Untermenschen?' Ik dacht toch echt van niet.

Maar zoals gezegd: de oorzaak van alle conflicten ligt in het verleden.

Biologische vader

Onlangs ben ik begonnen met een speurtocht naar mijn biologische vader. Ik weet nu in welke stad hij woonde, in welk land, en hoe hij heette. Vermoedelijk is hij niet meer in leven omdat hij een stukje ouder was dan mijn moeder en die is 80. Mijn vriendin steunt mij gelukkig in die toch wel wat emotionele zoektocht want willen weten waar je vandaan komt is een archetypische menselijke drijfveer. Hij had nog twee kinderen uit een vorige verbintenis en dus heb ik nog een (half)broer en -zus rondlopen. Ergens. Mocht ik vastlopen in mijn speurtocht dan zal ik het bekende KRO programma Spoorloos inschakelen om mij verder te helpen. Spannend! Want stel dat zijn kinderen van niets weten en mij helemaal niet willen kennen? Of erger: stel dat ik ontdek dat mijn vader lid was van het beruchte Bataljon 101?

Befehl is Befehl

Dit Duitse legerkorps, bestaande uit gewone mannen van middelbare leeftijd, werd gevraagd naar het Poolse dorp Joséfów te gaan en alle mannen die tot werken in staat waren naar een werkkamp over te brengen. Alle andere mensen in het dorp moesten worden vermoord want de Nazi's hadden in hun kampen geen plek voor bejaarden, vrouwen, gehandicapten en kinderen. De soldaten mochten bij gewetensbezwaren de opdracht weigeren. En 15% deed dat daadwerkelijk. 85% Van deze 'Ordinary Men' (er is uitvoerig onderzoek naar gedaan en een rapport verschenen onder de titel 'Gewone Mannen') had er absoluut geen moeite mee om onschuldige mensen af te slachten. Om twee belangrijke redenen: Het ging om 'Untermenschen' en 'Befehl is Befehl' ('Opdracht is opdracht').

Hersenspoelen

Deze hersenspoeltruc wordt vaker door demagogen gebruikt. De groep mensen die uit de maatschappij moeten worden verwijderd zijn geen mensen maar 'een ziekte die uit een gezond lichaam moet worden gesneden' (Fascist Primo de Rivera), de eerde genoemde 'Untermenschen' ('Onmensen', bedacht onder Hitler), 'Crimineel tuig' (Wilders), 'Kakkerlakken' (Hutu's) en bijvoorbeeld 'Ongelovige Honden' (Islamitische Staat). Jarenlang wordt mensen verteld dat 'die andere lui' waardeloos zijn, niets voorstellen, minderwaardig zijn. Bij de meeste mensen (niet bij u en mij gelukkig!) is herhaling een prima methode om hen iets tot op het bot te laten geloven. Ziedaar de kracht van tv-reclames. Leiders van dit soort bewegingen geven hun volgers vaak bijnamen om hen gevoelsmatig afstand te kunnen laten nemen van hun wandaden. 'Ik heb die mensen niet verkracht en vermoord maar het was mijn alter ego 'Dead Body Bone', aldus een Liberiaanse rebel. De slachtoffers zijn altijd anoniem. Zodra het om een bekende gaat denkt ook de meest gewetenloze sukkel anders: 'Alle Turken zijn stinkende dieven maar mijn Turkse buurman is een aardige man.'

Stanley Milgram

Daarbij straalt de leider gezag uit. Dan wel door een indrukwekkend uniform of een opvallende snor of haardracht, dan wel door het dragen van een witte doktersjas, in feite ook een soort uniform. Als in het beroemde experiment van Stanley Milgram, de onderzoeker van Yale die mensen andere mensen liet 'martelen' (in werkelijkheid waren de beulen en slachtoffers acteurs maar dat wisten de proefpersonen niet) en ontdekte dat ongeveer 80% van alle mensen zonder al te veel moeite kan worden veranderd in een monsterlijke moordmachine. Verreweg de meeste van deze mensen zeggen - geconfronteerd met hun wandaden en de vraag: 'Waarom?' - 'Omdat het moest van die man in de witte jas.' Eng.

Kent u moordenaars?

En u? Kent u mensen die in staat zouden zijn om kinderen bruut te martelen en zelfs te vermoorden of is iedereen in uw omgeving in staat om weerstand te bieden aan demagogen? Roept er iemand bij u in de buurt: 'Het is allemaal tuig!' zonder eigenlijk te weten waarom men een complete bevolkingsgroep als minderwaardig ziet of kent u alleen maar mensen die altijd en volkomen vertrouwen op hun eigen gevoel van goed en kwaad zonder na te blaten wat een volksmenner hen vertelt?

Reactie Rutte

Hier de reactie van minister-president Mark Rutte op het nieuws dat nog steeds dagelijks mensen op beestachtige wijze worden gemarteld en vermoord:


Zoals altijd ben ik ook nu erg benieuwd naar uw opmerkingen!

Hier is Nena met de klassieker: '99 Luftballons'