Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 23, 2023

Wat is klimaatverandering? Uitgelegd aan laaggeletterden.

Omdat één op de zes volwassenen in Nederland leest en schrijft op het niveau van een 8-jarige (toevallig evenveel mensen noemen zich 'andersdenkenden'*), besloot ik speciaal voor hen het volgende te delen. In een taal die zij begrijpen. Omdat er wappies zijn die de Nederlandse taal nóg slechter beheersen (KYk!!!...pardon...kijk maar eens op sociale media), komt er wellicht ook een Nijntje voorlees-versie. Dat wordt dan een serie: Nijntje en het weer; Nijntje krijgt een prikje; Nijntje en De Grote Bazen; Nijntje wordt Boerin; Nijntje ziet strepen in de Lucht. Suggesties voor toekomstige titels zijn welkom.

*Hier dient en nuance te worden aangebracht: niet alle andersdenkenden zijn laaggeletterden en niet elke laaggeletterde is dom. Maar wel die met plaatjes als een anker, een Nederlands en/of Israëlisch vlaggetje of een trekker in hun Twitterprofiel.

Wat is Klimaatverandering?

Hoi lieve 8-jarigen! Vandaag gaan we het hebben over iets belangrijks: klimaatverandering. Misschien heb je weleens gehoord dat het klimaat aan het veranderen is. Maar wat betekent dat eigenlijk? Nou, stel je voor dat de aarde een grote deken heeft die ons warm houdt. Maar sommige dingen die we doen, zoals auto's rijden en fabrieken laten werken, maken die deken dikker. Hierdoor wordt het warmer op aarde, en dat noemen we klimaatverandering.

Waarom Verandert Het Klimaat?

Sommige mensen denken dat klimaatverandering niet echt door mensen wordt veroorzaakt, maar dat is niet waar. Greenpeace, een organisatie die onze planeet helpt, heeft een artikel waarin ze uitleggen waarom dit een mythe is. Ze leggen uit dat bijna alle wetenschappers het erover eens zijn dat onze activiteiten, zoals het verbranden van dingen zoals olie en gas, ervoor zorgen dat de aarde warmer wordt. Dit heet 'broeikaseffect'. Hier is een link naar dat artikel: [Broeikaseffect
'Ja maar er zijn toch ook wetenschappers die zeggen dat klimaatverandering niet door de mens komt?' Klopt. Deze wetenschappers - die zeggen dat het broeikaseffect niet door de mens wordt veroorzaakt - krijgen van oliebedrijven als Shell veel centjes om daarover te liegen.

Je kunt natuurlijk ook zelf informatie opzoeken over het klimaat. Misschien gebruik je dan de zoekterm 'klimaatfeiten'. Dat klinkt heel betrouwbaar, niet? Maar de website 'klimaatfeiten' is eigenlijk van Shell. Shell krijgt heel veel centjes om heel veel olie uit de grond te halen en die te verbranden. Bijvoorbeeld als benzine in auto's. Dat is superslecht voor het klimaat. Maar Shell wil natuurlijk niet dat mensen weten dat het hun schuld is dat er veel meer overstromingen, hagelstormen, orkanen, hittegolven en bosbranden zijn dan toen jullie ouders kinderen waren.

Helaas zijn er veel mensen die de onzin van Shell geloven. Die mensen worden ook wel 'wappies' genoemd. Vaak kunnen zij er niets aan doen dat zij dom zijn maar mensen die centjes verdienen met het verbranden van olie, kolen en gas houden van domme mensen. Die worden boos als Shell geen centjes meer mag krijgen voor het stukmaken van de planeet. Als zo'n wappie weer eens schreeuwt dat klimaatverandering onzin is maar droogte de schuld is van 'de elite', dan mag je hem of haar gerust uitlachen, hoor! Met 'de elite' bedoelen wappies namelijk mensen die stiekem bijna alle politieke en economische macht in handen hebben. Bedrijven als Shell dus. 

Omdat de bazen van een land - 'politici' noemen wij die met een duur woord - de bazen willen blijven luisteren zij naar die domme mensen. Want die gaan dan weer op hen stemmen. Zo kan het vernielen van de planeet doorgaan. Gelukkig zijn er aardige politici die centjes willen uitgeven om de planeet te redden. Helaas zijn er domme politici die die centjes liever aan bedrijven als Shell geven. 'Subsidie' heet dat. Dat is een soort uitkering. Vraag maar aan wappies wat dat woord betekent.
Denken jullie dat het toeval is dat politici die Shell helpen om rijk te worden later voor veel centjes gaan werken voor Shell en andere bedrijven die slecht zijn voor het klimaat, zoals KLM? En bijvoorbeeld bij de ING, de bank die veel geld leent aan milieuvervuilende bedrijven?

Als deze slechte politici aan de macht blijven, zullen jullie kinderen sleetje rijden en ijsberen en kangoeroes alleen nog maar tegenkomen in kinderboeken en tekenfilms.

Wat Kunnen We Doen?

Maar we hoeven niet bang te zijn! We kunnen allemaal helpen om de aarde gezond te houden. We kunnen zuinig zijn met energie, zoals lichten uitdoen als we ze niet nodig hebben. Ook kunnen we vaker lopen of fietsen in plaats van in de auto te zitten. Als we meer bomen planten, helpen we ook, want bomen ademen de lucht in en maken die schoon.

Zelfs Shell kan helpen! Door geen energie meer uit de planeet te halen maar uit water, zon en wind. Maar dat kost superveel centjes. Daarom doet Shell dat niet. Shell kan het niet schelen dat jullie later heel erg veel centjes moeten betalen om de planeet te repareren. Het kan Shell ook niet schelen dat heel veel dieren en planten doodgaan door hun schuld.

Wist Je Dat?

Wist je dat ijsberen, die in koude plaatsen wonen, het moeilijker hebben omdat de ijsplekken waar ze op leven smelten? Ze hebben minder plek om te rusten en eten te vinden. 
\

Ook veel andere dieren hebben last van klimaatverandering. Zoals deze arme koala die niet meer kan ontsnappen aan een bosbrand die wordt veroorzaakt door klimaatverandering.

Het wordt steeds warmer op de planeet en daarom zullen er steeds meer grote branden zijn. Maar ook overstromingen en grote stormen. Daardoor wordt de grond minder vruchtbaar en moeten jullie ouders superveel centjes gaan betalen voor koffie en bier.

Daarom is het zo belangrijk dat we goed voor onze aarde zorgen!

Dus onthoud, lieve 8-jarigen, we kunnen samenwerken om de aarde beter te maken. Als we goed voor de aarde zorgen, zal het een fijne plek blijven voor ons allemaal om te wonen. Laten we zuinig zijn met energie en lief zijn voor onze planeet! En voor elkaar natuurlijk. Dus als je wappies tegenkomt, geef ze maar een knuffel want ze zijn heel zielig.

O ja, als een wappie weer zegt dat klimaatverandering nep is 'want het was best lekker weer vandaag in Nederland', mag je hem of haar natuurlijk uitlachen. Zelfs een 8-jarige weet dat 'het weer in Nederland vandaag' heel wat anders is dan 'het wereldwijd klimaat, verspreid over een periode van 30 jaar'. Toch?
====================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels