Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 01, 2020

Sociale media als Lalaland

Wanneer ik een winkel binnenloop en ik zie de persoon achter de toonbank snel een stukje brood weg kauwen en doorslikken kan ik het niet laten 'Eet smakelijk!' te roepen. Doorgaans stelt men dat op prijs. En hoeveel moeite is dat nu helemaal? Gewoon even iemands bestaan als mens erkennen. Maar waarom gebeurt dat dan nog zo weinig? Dat mensen roepen 'daar heb ik helemaal geen tijd voor!' is natuurlijk een grote hoop stierepoep want meer dan een enkele seconde kost het vaak niet aan tijd.

Is het dan misschien niet meer 'hip' om aardig te zijn voor anderen? Zij wij dan allemaal zo ontzettend vervlakt door televisie en internet en dan met name door sociale media?

Over dat laatste schreef ik een stukje op mijn Engelstalig weblog (klik). Voor wie geen tijd heeft dat stukje te lezen of moeite heeft met de Engelse taal hier een korte samenvatting: Ja, sommige mensen zijn per definitie oppervlakkig en niet alleen op sociale media. Bovendien waren wij vaak ook al oppervlakkig voordat internet bestond. Oppervlakkig zijn heeft niets te maken met het medium waarmee je communiceert. Of dat nu je stembanden zijn of Twitter is.

Hier een paar voorbeelden waarom ik (als liefhebber van nadenken, lachen en het bijstellen van mijn mening wanneer ik goede argumenten onder ogen krijg) graag op sociale media verblijf:

Via Facebook las ik een rapport waaruit blijkt dat zonnepanelen (nog) niet de oplossing zijn voor het energieprobleem. Ik dacht ooit: 'Ja, meer zonnepanelen!' Na het lezen van het onderzoek denk ik: 'Investeren in het produceren van zonnepanelen met hoger rendement is praktisch maar de huidige generatie zonnepanelen doet qua productie meer schade aan het milieu dan dat zij in Nederland kunnen opbrengen. Wacht dus nog maar even met massaal installeren.'

Ook erg grappig: mensen die roepen dat je onderzoeken die op Facebook zijn gepubliceerd nooit moet geloven. 'Hoe weet je dat?' -'Dat weet ik doordat ik een onderzoek las dat via Facebook werd gepubliceerd.'

Nog een voorbeeld van een keer dat ik mijn mening aanpaste nadat ik via sociale media (Twitter dit keer) een lang artikel las waaruit bleek dat 'Oude kleding inzamelen voor arme kindjes in Afrika!' helemaal niet zo goed is: lokale mensen kopen liever voor een paar dubbeltjes ons oude Nike shirt op de markt dan dat zij een nieuw shirt kopen bij een lokale kledingwinkel of voor een paar dubbeltjes hun oude shirt laten repareren bij een lokale naaister. Duizenden mensen werkloos! Omdat wij willen 'helpen'.



Cijfers in een plaatje met daarbij de vraag:
'Waarom wordt er aan uitkeringsfraude zoveel meer (media) aandacht besteed dan aan witwassen?'

Dan zijn er mensen die hun volgers laten weten
wat de diverse politieke partijen daadwerkelijk doen
om hun woorden waar te maken. Zoals in dit voorstel over verhoging
van het minimumjeugdloon.

Even zonder te spieken:
Is uw favoriete politieke partij voor of tegen een betere financiële beloning
voor vakken vullen en hamburgers bakken?
Nagedacht?
Dan mag u nu spieken:


 Ook op Instagram is er veel informatie te vinden
dat aan het denken zet:
Zijn Nederlanders, Canadezen en Duitsers
minder gewelddadig dan Amerikanen?

'Was er op Mars ooit leven zoals wij dat kennen?'
'Ging de planeet ten onder aan klimaatverandering?'

Je komt op sociale media ook veel mensen tegen die graag provoceren
en beledigen. Liefst anoniem uiteraard. Als mensen dan boos worden of een beargumenteerd weerwoord bieden dan schrijven provocateurs: 'Joh, je hebt gewoon geen humor. Het was een grapje dat ik jou of een groep mensen voor (voeg zwaar beledigend scheldwoord in) uitmaakte!'

Gelukkig is het vaak erg onschuldig. Zoals in het geval van mensen die een klein voorbeeld nemen en insinueren dat dat dan 'altijd' zo is. Zoals dit bericht waar mensen uit opmaken
dat een kopje koffie overal in Amsterdam belachelijk duur is:

'Ik zal nooit naar Amsterdam gaan. Wat een belachelijke stad!', was een reactie.
'Mooi', denk ik dan, 'Dan blijft het nog een beetje gezellig in de stad.'

Pas ook maar op met je uitspraken want mensen op sociale media zijn meedogenloos!
Als politicus jezelf een groot cultuurkenner noemen en beweren dat mensen die de Nederlandse taal slecht beheersen terug moeten naar hun land van herkomst of zelf een taalcursus moeten betalen
is niet handig wanneer je zelf niet weet dat Frans Hals geen landschappen schilderde, Vincent van Gogh vooral bekend staat om het schilderen van Franse en niet van Hollandse landschappen en 'wat' zegt waar volgens de regels van de Nederlandse taal 'dat' op z'n plaats is.


Waarom neemt iemand de moeite deze reactie te geven
op een berichtje van mij en wat doet buikspreker Jeff Dunham in het verhaal?

 Hier een reactie van dezelfde persoon
die om een of andere reden iemand die aan een piemel ruikt
in zijn bericht verwerkt:

Ook bijzonder slecht voor je reputatie is betrapt worden op het gebruik van bijzonder slechte argumentatie. Volgens de logica van deze meneer is bijvoorbeeld 'massa-immigratie' absoluut geen probleem 'want kijk maar, er zijn ontzettend veel Nederlanders!' Of  'Ouderenzorg is helemaal geen probleem want de meeste oudjes leven nog!' Door populistische uitspraken te doen snijdt deze meneer zichzelf in de vingers:

(Voor wie dit via Facebook leest: op de oorspronkelijke link klikken is vanwege de vele plaatjes in dit stukje echt de moeite waard!)

Ook interessant: migranten die zich '100% NL'
noemen en toch de Nederlandse taal slecht beheersen. 

Ook heel normaal op Twitter:
een politica die weigert toe te geven dat zij glashard heeft gelogen
met als enig doel het in diskrediet brengen van een complete bevolkingsgroep
om daarmee angst te voeden bij haar achterban:
Blijkbaar is zij onbekend met het gegeven dat liegen niet netjes is
maar kent zij ook de werking van die lange balk midden onder op het toetsenbord niet.
Of zij is onbekend met de oude regel in de Nederlandse taal dat na een leesteken
een spatie volgt.

Ik heb mij bescheurd om de reacties op dit gedachtenspel:
'Als alle aanhangers van Wilders en Baudet
op een eigen eiland gaan zitten en iedereen die geen volgeling is
in Nederland blijft, wat gebeurt er dan?'

'Dat zal Nederland een hoop geld schelen qua uitkeringen!'
'Dan mist Nederland een hoop aan accijns op alcohol en tabak.'
'Dan dalen de zorgkosten in Nederland.'
'Dan zal de oorspronkelijke bevolking van dat eiland
ontdekken hoe Apartheid ontstond.'
'Dan zijn zij dus gelukszoekers!'
'Dan verzuipen zij omdat dat eiland in zee wegzakt
terwijl zij dat heel hard ontkennen.'
'Vreemdelingen buiten de deur houden, strenge grensbeveiliging,
één bevolkingsgroep van alles wat mis is de schuld geven...
waar hebben we dat eerder in de geschiedenis meegemaakt?'
'Dan zullen zij de oorspronkelijke bewoners omvolken.'

Omdat ik mijzelf graag informeer zocht ik informatie over zowel de boerenopstand alsook over de klimaatprotesten. Twitter is ook wat dat betreft een prima nieuwsbron. Als je eerst even alle onzin eruit filtert. Maar daar helpt gezond verstand. Bijvoorbeeld wanneer de verspreider van 'nieuws' geen bron vermeldt en 'Klaasje94370910' heet, drie volgers heeft, lid is van Twitter sinds twee dagen en twittert vanuit Rusland.

Hoe dan ook: ik leerde dat één van de grootste voorstanders van actie ondernemen om klimaatverandering af te remmen een boer is.
Roger Hallam is mede-oprichter van Extinction Rebellion en heeft als boer bijzonder veel last van steeds vaker voorkomende extreme weersituaties.

Sociale Media staat vol met internetverwijzingen naar artikelen,
het ene iets serieuzer dan het andere. Hier een artikel waar ik met name
erg om moest lachen omdat het serieus ('Breng alsjeblieft geen conditioner in je haar aan terwijl fall out neerkomt!') gebracht werd:
https://www.iflscience.com/health-and-medicine/if-a-nuclear-bomb-is-dropped-on-your-city-heres-what-you-should-and-shouldnt-do-to-stay-alive/
'Wat te doen om in leven te blijven als een atoomboom op jouw stad wordt geworpen? Uiteraard zijn er maar twee opties: 

1. je raakt in paniek en sterft een gruwelijke dood.
2. je raakt niet in paniek en sterft een gruwelijke dood.

Er zijn ook een heleboel meer leuke dingen te vinden op Twitter, hoor!
Neem de persoon die volgers opriep een bandnaam te verzinnen 
bij deze foto van Donald Trump 
en alle drie de hooggeplaatste personen die hem nog trouw zijn:

The Stephen Miller Band, The Impeachables, The Impeach Boys,
The Quid Quo Bros, A Flock of Sieg Heils, The Pillage People, Fats Donnie and the Enablers, Putins Pansies, Whitesnakes, Almost in Chains,...Eén van mijn favorieten is 'Coverup band 'The Incontinents'.

De lijst gaat door en door en bezorgde mij een kwartiertje lekker lachen
waarna ik voldoende energie had om een lastig klusje aan te pakken.

Rondbanjeren op sociale media is mijn 'Lalaland', een term die ik hoorde van een vriendin van mij en waarmee bedoeld wordt op welke manier iemand escapisme beoefent. Zij beklaagde zich erover dat haar vriend 'wel een uur per dag!' is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. 'Dat is toch zonde van je tijd?' 'Maar vier uren per dag radioprogramma's luisteren, televisie kijken en lezen is dat niet?' -'Ik bedoel dat je geen dingen moet doen die je negatieve energie geven en ik zie mijn vriend af en toe boos worden als hij een bericht leest dat hem niet zint. Ik doe alleen maar dingen waar ik positieve energie van krijg!' -'Dus elke keer dat jij mij vertelt hoezeer jij je ergert aan een slecht boek, dat je gedeprimeerd raakte van een emotioneel TV-programma of boos omdat je het niet eens was met een radiomaker acteerde jij?' 'Nou eh...maar dat is héél wat anders!'

Dat is het dus niet. Maar vooruit.

Voor mij is een paar uur per week rondhangen op sociale media een methode 'om er even uit' te zijn. Voor anderen is dat enkele uren per dag televisie kijken, lezen, podcasts luisteren, tuinieren, wandelen, puzzelen, aan de auto sleutelen, uit eten gaan, dagelijks met een aquarium met tropische vissen bezig zijn...kortom: hobby's. Bedoeld om even de zorgen van alledag naast je neer te kunnen leggen.

Ik heb verschillende 'provincies' in Lalaland: het eerder genoemde sociale media maar ook gitaarspelen, lezen, strijken, schrijven en met vrienden omgaan.

Waar bent u wanneer u in 'Lalaland' bent?

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/