Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 06, 2014

Zeker weten

Mooi nieuws is - zo vind ik - dat 'Rosetta' in een baan is gekomen om een heuse komeet. Het studie object heet komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zijn wij nu in de gelegenheid om een komeet uitgebreid te onderzoeken. Wéér een stapje dichter bij het ontrafelen van de geheimen van het universum!

In onze eigen kleine ruimte hebben wij last van vlooien. De plaag gaat vast wel weer voorbij maar intussen is het vrij hinderlijk. Tips om van de kleine kriebelbeelstjes af te komen zijn van harte welkom!

Boek nummer 18 van dit jaar is The Circle van Dave Eggers. De auteur schetst ons een 'Brave New World' waarin criminaliteit bijna tot nul is gereduceerd omdat dankzij cameratoezicht iedereen altijd door iedereen kan worden bekeken. Iedereen is te druk bezig met het onderhouden van contacten van sociale media. Zo druk dat men geen tijd heeft voor een praatje...

De vraag wordt opgeworpen: is absolute veiligheid een absoluut opgeven van privacy waard? Niemand durft nog initiatief te tonen, fantasie te gebruiken of risico's te nemen. Volgens mij wordt dat een bijzonder saaie wereld. En wat gebeurt er wanneer slecht een handjevol overheden en bedrijven over al die gegevens van iedereen beschikken?

Natuurlijk weten wij wat er gebeurt is met vlucht MH17 van Malaysian Airlines: Rusland gezinde Oekraïense rebellen hebben het vliegtuig met honderden inzittenden - al dan niet per ongeluk - neergehaald met een raket die is afgevuurd vanaf een high tech installatie die heel duur is en moeilijk te bedienen maar wel een vliegtuig dat tien kilometer hoog vlieg redelijk eenvoudig kan raken. Omdat het ding zo duur en ingewikkeld is kan het niet anders dan dat het door de Russische president Vladimir Poetin is geleverd. Of op zijn minst met zijn medeweten. Het (voormalig?) hoofd van de Russische geheime dienst en bekende mannetjesputter is dus hoogstpersoonlijk schuldig aan het drama en moet boeten. Toch?

Dat er ter plaatse in de Oekraïne grote hoeveelheden schaliegas in de bodem zit heeft er niets mee te maken dat Amerika zich zo graag met de kwestie bemoeit. Toch? Weblogster Judith belicht een kant van het verhaal die niet vaak gehoord wordt: http://judithsblogjes.wordpress.com/2014/08/02/beste-nos/

Ook de Israël-Palestina kwestie is lang niet zo helder als sommigen graag zouden geloven. Of zijn de Palestijnen (aangevoerd door Hamas) dan werkelijk de agressors en doet de Israëlische regering niets anders dan zichzelf - met behulp van Amerikaanse militaire hulp - te verdedigen door scholen op te blazen waar ongewapende Palestijnse burgers zich heel lafhartig verschuilen voor de raketten die de dappere Israëlische soldaten vanaf grote afstand op hun dorpen afvuren? (Oei! Dat klinkt nogal subjectief niet?). Om een eerlijker beeld te bieden hier het relaas van een Israëlische man die zijn zus verloor toen een Palestijn zichzelf en omstanders opblies bij een zelfmoordactie. De logica dicteert dat hij zijn woede en frustratie richt op die in- en in gemene Palestijnen. Toch?

http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/07/israelische-jood-vertelt-de-echte-waarheid-over-israel/
(Zijn toespraak duurt een uur maar voelt u zich niet verplicht om te kijken)

Kortom: behalve wapenleveranciers zal er nooit echt een winnaar zijn in een gewapend conflict. De Britse politica Sayeeda Warsi stapte op omdat haar regering weigert het gedrag van met name Israël publiekelijk af te keuren. Ik vind dat zij een punt heeft met haar opmerking: 'Kunnen mensen stoppen met het goedpraten van het doden van kinderen?' http://www.nu.nl/buitenland/3845026/vooraanstaand-brits-politicus-stapt-gaza.html

En soms weet je zeker dat je gaat winnen en gebeurt er zoiets: