Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 28, 2018

Moeten tradities worden behouden?

Stelt u zich eens voor dat er in Nederland of België heel veel mensen zouden zijn die het grappig vinden om bij wijze van sport een dier dat zich niet kan verdedigen met de hand levend uit elkaar te scheuren? U zou daar waarschijnlijk van gruwen. Omdat u dat is aangeleerd. Tot eind 19e eeuw was het nog een doodnormale traditie om palingen uit elkaar te trekken. Dat was een spelletje waar velen zich mee vermaakten. Toen de overheid besloot dat dieren - en dus ook palingen - met een beetje respect behandeld moesten worden voordat zij werden gemarteld, gedood en opgegeten (ja, mensen zijn rare wezens) kwam het volk in opstand: bij het Palingoproer in 1886 (klik) stierven 26 mensen een gewelddadige dood.

Zover kwam het niet bij de actie van de 'Blokkeerfriezen' vorig jaar: een groep mensen die wilde voorkomen dat het Sinterklaasfeest gevierd zou worden met de aanwezigheid van 'traditionele' Zwarte Pieten.

(klikken=vergroten)

Tradities zijn best lastig want de inhoud, achtergrond en uitvoering van tradities is voortdurend aan verandering onderhevig. Meestal gaat dat geleidelijk van binnenuit (de 'Zwarte Piet' van 50 jaar geleden zouden wij nu als een extreem racistisch verschijnsel ervaren. In een paar decennia is er al best veel veranderd: zo was Sinterklaas eerst nog de wijze oude man met domme helpers, sinds enkele jaren is hij een oude schlemiel die niets kan zonder hulp van zijn slimme Pieten. Dat proces ging volledig vanzelf.), soms iets sneller en soms van buitenaf opgedrongen. Onder internationale druk zal binnenkort het Spaanse stierenvechten alleen nog onderwerp zijn van sociologische studies en niet meer plaatsvinden. Ook het aloude en oer-Hollandse ganstrekken en katknuppelen zijn verdwenen als tradities. De huidige traditie schrijft voor dat wij dieren niet meer per stuk maar met duizenden stuks tegelijk vermoorden en opeten 'want dat is minder zielig'.

Hoogstwaarschijnlijk zal ook die traditie worden gewijzigd of misschien zelfs in z'n geheel verdwijnen. Wat denkt u? Moeten alle tradities worden behouden of alleen de tradities die u persoonlijk het behouden waard vindt? En als iemand anders andere tradities wil behouden dan u, wie moet dan bepalen welke tradities mogen blijven en welke moeten veranderen of verdwijnen?==============================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/