Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, januari 24, 2021

De week voorbij

Ooit was angst een praktische raadgever. Als een paar mensen uit jouw groep zeiden dat een tijger jou kon opeten werd je - terecht - bang voor tijgers. Vertelde de groep jou dat je een bepaalde bes beter niet kon eten tenzij je graag buikpijn had, dan gingen je nekharen overeind staan zodra je die bes zag. Dat systeem hield ons mensen eonenlang in leven. Het systeem bestaat nog steeds: als mensen in jouw groep - of  'bubbel' in nieuw-Nederlands - jou vertellen ergens bang voor te zijn, dan ben je dat. Dus gaan je nekharen overeind staan zodra je 'Netflix is down!' leest op Twitter, '5G-straling!' hoort in een podcast, 'Vaccins zijn dodelijk!' leest op Facebook en 'Covid zal de mensheid decimeren!' leest op een weblog of 'De Cabal eet kindertjes op!' hoort in een Youtube-filmpje.

Zo zitten onze hersenen namelijk in elkaar. Maar de afgelopen 30.000 jaar zijn de zaken een beetje veranderd: er zijn nu mensen die er - al dan niet financieel - garen bij spinnen om ons ongefundeerde angsten aan te praten. 

'Als je je niet vaak met zeep wast ga je stinken en vind je nooit een partner!', werd ons aangepraat door de zeepindustrie. 'Alleen mijn supplementen zijn goed voor je!', vertellen ons de mensen achter websites met 'health' en 'natural' in de naam. 'Het vaccin van mijn concurrent veroorzaakt autisme! Alleen mijn vaccin werkt goed', werd ons voorgelogen door een man die toen nog arts was en later een op youtube populaire miljonair. De aangeprate angst die veel leed heeft veroorzaakt is wat al decennialang kinderen wordt verteld: 'Alle vrouwen kun je ver- en alle mannen moet je wantrouwen.' Ik hoef maar even Ghislaine Maxwell te noemen, die tieners overhaalde om naar het eiland van haar vriend Epstein te komen. En zo verder.

Hoe bepaalt u of informatie correct is of ons wordt aangepraat met geld of macht als motivatie? En nee, het argument 'Ik doe zelf onderzoek want ik deel regelmatig een filmpje' is ongeldig.

==========================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

==============================================

Maandag had ik des ochtends Broeder Aalmoezenier op de koffie. Wie? Een Broeder uit de maandagavondclub wiens taak het is contact te onderhouden met zieke Broeders uit de club en weduwen van overleden Broeders. Hij bracht een heerlijke appeltaart mee 


en het was gezellig. Mijn versleten heup was spontaan een minder pijnlijke ervaring!

Raam open en wij zaten op ruime afstand van elkaar. Natuurlijk. Een buurvrouw die mij later op de dag (superlief!) een hapje eten kwam brengen bleef zelfs buiten staan. 

Salontafel en oven schoongemaakt en nog zo wat kleine klusjes uitgevoerd, voor zover mijn slechte heup dat toeliet. De operatie zou eerst in oktober plaatsvinden, werd toen verplaatst naar november, vervolgens naar kerst en toen naar 19 januari maar werd weer uitgesteld. Want helaas is mijn aandoening niet levensbedreigend. Hooguit voor de mensen die boven mij op de wachtlijst voor een operatie staan. 😇

Verslag erbij van een vorige bijeenkomst en de bijeenkomst van de maandagavondclub voorbereiden. Dat betekende onder meer dat ik mijn nieuwe webcam mocht testen. Leuk!

Tijdens de bijeenkomst ontstond het idee om te gaan solliciteren in de richting van assistent-onderzoeksjournalist. Vaste lezers weten dat ik er gein in heb om mijn beweringen te onderbouwen met gevonden informatie. Zo kan ik de betreffende hardnekkige neiging omzetten in keiharde pecunia. Goed idee, dacht ik zo.

Anderen denken wellicht bij deze foto's: 'O, wat vreselijk! Die gemene politie-agent knuppelt zomaar voor niets een bejaarde man kapot!' Een kwartiertje zoeken via diverse media (oké, Facebook, Google en Twitter. Dus echt geen supergeheime hack-software of zo) leerde mij dat de bebloede man Arie Paap heet en dat er meerdere foto's van hem op internet circuleren: altijd vooraan bij demonstraties waarbij er toevallig altijd ook racisten aanwezig zijn en altijd bezig met het provoceren van de politie: 'Kom op dan, he, lafaard! Je durft toch geen oude man te slaan dus ik luister gewoon lekker niet als je zegt dat ik hier weg moet!' 


Arie Paap hoort bij de club mensen - de 'stam' zo u wilt - die vinden
dat alles de schuld is van 'de buitenlanders'. U weet wel: mensen die zichzelf  'realist' noemen
omdat 'racist' z'n negatieve connotatie heeft.

Uiteraard wordt Arie verdedigd door de leden van zijn stam:
Superlief hoor, van de maatjes van Arie maar waarom bewijzen zij zo graag dat racisten niet alleen dom zijn maar ook nog eens bijzonder slecht de Nederlandse taal beheersen? Of zijn vrijwel alle Nederlandse racisten toevallig ook zwaar dyslectisch? Toch wel een beetje raar voor mensen die vinden dat 'iedereen die geen goet hollants praat' het land uit moet. Overigens: racisten racisten noemen vind ik niet beledigend.

Dinsdag was ik bijtijds wakker om aan de slag te gaan voor de brouwerij. Het duurde even voor ik uit bed kon stappen want Billy de Kat keek mij alleen maar verbaasd aan toen ik hem vroeg even opzij te gaan omdat mijn heupgewricht het mij niet toestond om zijn liggende gestalte heen te manoeuvreren.

Op sociale media won en verloor ik een paar 'volgers'. Want zo gaat dat: het is niet alleen maar media maar vooral ook sociaal. Af en toe iets melden dat je interessant vindt is niet voldoende. Als je echt deel wil uitmaken van de gemeenschap, ga je in gesprek met anderen. Probeer het maar eens in de kroeg: een stelling poneren en dan doodleuk alleen je biertje aandacht geven, zonder te luisteren naar iemand die een mogelijk weerwoord op jouw stelling heeft. Het zal niet lang duren voordat mensen je de kroeg uit kijken: je voelt je er niet meer welkom.

Op sociale media kwam ik dit filmpje tegen van de arts die werd ondervraagd bij de demonstratie op het Museumplein. Hij stelt een verklaring beschikbaar voor mensen die 'vanwege medische noodzaak' geen mondkapje willen dragen. De 'patiënt' mag zelf nog zijn of haar naam en BSN invullen. Hij heeft de briefjes al ondertekend. Hij handelt hiermee in strijd met de richtlijnen die gelden voor zijn beroepsgroep. Dat kan hem niet alleen zijn vergunning kosten maar zelfs celstraf opleveren.


Had opeens wat inspiratie dus in mijn lunchpauze schreef ik wat aan een later dit jaar te houden praatje.

's Middags kwam mijn vriendin mij eieren en druiven brengen en zij sleepte (bij wijze van spreken, hoor!) mij naar buiten voor een kortdurende wandeling door de buurt. Fijn! En lief! Voor mijn huis ontdekte ik de reden waarom voorbijgangers af en toe even stilstaan voor mijn woning en een beetje giebelen:

Zag ook waar een buurvrouw mij al op wees: 'Je sneeuwklokjes staan in bloei!'
Thuis even een half uurtje plat vanwege de inspanning en daarna doorgewerkt om de boekhouding van 2020 in orde te maken: openstaande posten dienen gesloten te worden, hoe dan ook. Dat ik enkele tientallen bonnen en facturen mis plus een aantal overzichten van de diverse betaalsystemen helpt niet echt. Ook al weet ik waar een bepaalde betaling voor staat, dan nog mag ik die niet inboeken zonder dat er een papieren verantwoording (per e-mail mag zeker ook) tegenover staat. 

Voorbeeldje: als de belastingdienst komt controleren of het opgegeven BTW-bedrag klopt, moet je als bedrijf ALLE papieren kunnen laten zien waar een BTW-bedrag en -percentage op staat. Dat er op jaarbasis een enkel bonnetje ontbreekt (limoenen voor een van de lekkere biertjes op de markt gekocht en vergeten een bonnetje te vragen of zo) wordt door de vingers gezien. Al kun je fluiten naar die paar dubbeltjes aan BTW-opgave. Maar enkele tientallen ontbrekende bonnen wordt niet getolereerd.

Na het werk mijn aantekeningen van de vergadering van de avond ervoor uitgewerkt en wat e-mailberichten uitgewisseld met Loge-leden en diverse berichten via diverse media met diverse mensen over diverse onderwerpen. Dus.

Lekker gegeten en via CNN nog even gekeken naar de laatste momenten van Donald Trump als president (grappig: zijn dochter Tiffany ging zich nog even snel verloven met het Witte Huis als locatie) en de eerste stappen van Joe Biden naar het presidentschap.

Woensdagochtend was het woensdagochtend en dus zat ik bijtijds aan het toetsenbord om in te loggen in de boekhouding van een kleine Amsterdamse brouwerij. Om verder te gaan met het oplossen van openstaande posten in 2020. In het Grootboek 2021 kon ik nog niets doen helaas.

Dankzij sociale media schoot mij deze gedachte te binnen:
De meeste bekenden waarvan ik dacht: 'Huh, is hij of zij ook een complotwappie?' doen inderdaad wel eens een lijntje of een wijntje. Dus dát is het verband!

Normaliter zoek ik liever verbinding dan conflict maar als iemand doelbewust een dergelijke foto plaatst 

en de gedachte er achter blijkt te menen, denk ik: 'Ik wil nu dolgraag verbinding zoeken! Tussen mijn vuist en zijn neus.'

'Vrijheid van meningsuiting' betekent dat justitie je niet in het gevang mag werpen voor het uiten van je mening, hoe verwerpelijk die ook is. Het betekent niet dat mensen je niet uit hun huis, kroeg of van hun sociale mediaplatform af mogen werpen omdat je je kwalijk gedraagt.

Wat vindt u van racisten? En ja, ik vind dat je iemand die een racistische opmerking maakt 'racist' mag noemen. Mensen mogen mij tenslotte ook klein noemen, want dat ben ik. En wanneer ik iets doms zeg of doe mogen mensen mij 'dom' noemen. 

Mijn vriendin kwam gezellig langs. Fijn! Ik was weliswaar aan het werk maar niet heel hard. En de TV stond aan. Ik wilde namelijk zeker weten dat Trump zou vertrekken. In zijn afscheidsreden weigerde hij nog steeds de naam van zijn opvolger te noemen. Hij gedroeg zich echt als een jong, verwend kind. Zo eentje die vals speelt met Mens Erger je Niet maar alsnog verliest en weigert te erkennen dat zijn verstandige grote broer gewonnen heeft. Bijzonder kleinzielig. Maar wel overdrijven over zijn 'geweldige' verrichtingen:
Hij bleef maar liegen: 'Covid was een enorme bedreiging maar ik pakte de situatie geweldig goed aan!'
Covid was een bedreiging!? Nogal beledigend voor de ruim 400.000 Amerikanen die aan de ziekte zijn overleden en voor hen die er nog aan zullen overlijden. Maar soit. Hij is nu 'meneer' en niet meer 'president' Trump en in Florida. Waar hij te maken krijgt met buurtbewoners van zijn nachtclub Mar-A-Lago die hem voor het gerecht dagen omdat zijn 'Southern White House' geen woning is maar een club. Hij mág er dus helemaal niet wonen. En er staan hem nog veel meer rechtszaken te wachten. Terwijl hij bijna geen getrouwen meer heeft. Bijna iedereen weet nu wel dat hij een leugenaar en een bedrieger is. 

Heel goed dat Mike Pence bij de inauguratie was en heel goed dat een dame niet alleen de 'Pledge of Allegiance' declameerde maar dat zij dat behalve in gesproken Engels ook in Amerikaanse gebarentaal deed. Wel een beetje jammer dat toen de regie besloot de aanstaande president in beeld gaf. Zo hadden de (Amerikaanse) dove kijkers weinig aan haar woorden. Verder vond ik Lady Gaga heel mooi het Amerikaans volkslied zingen.

Wel een beetje raar om zo weinig mensen te zien bij zo'n groot evenement. Voelt wat gekunsteld aan. Niet zo erg als het juich-bandje bij een voetbalwedstrijd die ik onlangs op TV zag. Zou er echt een technicus aan de knoppen zitten die op spannende momenten het publiek op het bandje 'Oeee!' laat roepen of 'Boeoeoe!' als de scheidsrechter fluit?

In elk geval, ik had weer een goede dag die eindigde met het bezoek van een vriend die kwam eten. Wij spraken over intuïtie bijvoorbeeld. En hoe het toch kan dat je soms iets van een ander simpelweg 'aanvoelt'.  Zomaar opeens is het dan drie uur 's nachts.

Donderdag geslapen tot een mobiel muziekje uit mijn andere kamer mij liet weten dat mijn vriendin contact met mij zocht. Ook zij maakt zich zorgen om haar privacy. Met name nu WhatsApp de gebruikers willen dwingen akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Die geven aan dat WhatsApp de data van gebruikers deelt met het moederbedrijf Facebook. Dat WhatsApp dat al deed sinds Mark Zuckerberg het kost staat daar los van. Net als dat WhatsApp volgens de AVG geen persoonlijke data mag delen. Dus wél algemene informatie: Hoeveel zit de gemiddelde Nederlandse vrouw van 38 die niet graag kookt op WhatsApp? Hoeveel foto's versturen jongeren gemiddeld per week? en dergelijke maar niet 'Op welk adres woont Karel de Groot en wat zijn diens favoriete pornosites?' 

Intussen mag men op Twitter niet eens meer racistische opmerkingen maken, via Facebook niet meer mensen oproepen tot geweld en via Youtube niet meer mensen manipuleren met onjuiste informatie. Erg vervelend, hoor! En Parler staat op een Russische server dus een zakenvriend van Poetin heeft nu alle data van de mensen die van Twitter zijn overgestapt. 

'Ja maar chatdienst Telegram is lekker veilig!' Klein probleempje met de chatgroepen met honderden deelnemers - en een terugkerend kenmerk van racisten en neo-nazis - er zit bijna altijd wel een verrader in de groep die een schermafdruk van racistische prietpraat via andere kanalen deelt om racisme aan de kaak te stellen. 

Het is ook ontzettend makkelijk om onder een valse naam lid te worden van zo'n groep. Als dat voor particulieren zoals u en ik al makkelijk is, denkt u echt dat er geen undercover mensen van de AIVD lid zijn geworden van diverse van die groepen?

Vandaar de Tip van Ter van vandaag: Wil je dat iets privé blijft, houd het dan privé.

De afwas en andere klusjes in huis werden gedaan, ik werkte aan een verslag, verstuurde een paar e-mails, bevond mij op sociale media en liep een klein stukje in de buitenlucht. Daar maakte ik deze foto die ik op Twitter plaatste:
Er werd op gereageerd door een mede-twitteraar met 'Om de hoek!' die nagenoeg mijn buurman blijkt te zijn. Leuk vind ik dat: je hebt elkaar ooit toegevoegd op Twitter en dan blijk je op minder dan 200 meter bij elkaar vandaan te wonen!


Vrijdag viel het mij weer op hoe dom sommigen kunnen zijn. 
Behalve een gebrek aan opvoeding
lijkt er vaak ook sprake te zijn van een gebrek aan Nederlands taalonderwijs.
Het blijft mij opvallen.

Er zijn dus écht mensen dat het bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein de politie was die provoceerde. De demonstranten waren allemaal keurige vredelievende mensen. Heel normaal toch om zwaar vuurwerk naar paarden te gooien, met knuppels te lopen en een breekijzer van huis mee te nemen zodat je makkelijk bakstenen uit de straat kunt wippen om 'jezelf te beschermen'?

Was nog maar net terug van een wandelingetje 

(Let maar even niet op mijn Corona-kapsel. Oké?)
toen de kokkin van het vrijwilligersrestaurant die ik wel eens mocht helpen terwijl zij mij het een en ander leerde over voedsel bereiden, langskwam om wat overgebleven eten bij mij te brengen. 

Lief, niet?

Eind van de middag kwam mijn vriendin met mij babbelen en dat ervoer ik als bijzonder fijn ende prettig. Bovendien was het aangenaam en waren wij blij elkaar te zien.

Uiteraard plaatste ik een verhaaltje (het was tenslotte vrijdag) en om een of andere reden deed het mij denken aan een verhaaltje dat ik ooit voor mijn oudste dochter schreef.

Na het eten was het tijd voor een virtuele bijeenkomst van de nog Geheimere Jongensclub. 'Beloftes sneuvelen onder druk van de werkelijkheid', 'Wie praat die zaait, wie luistert die oogst' (Pythagoras), 'Als heersers iets goed kunnen dan is dat wel het bedenken van beschuldigingen. Wanneer het volk die ziet als 'heilig' dan is elke straf gerechtvaardigd', ''Befehl ist Befehl!' is geen excuus. Je beslist uiteindelijk zelf', 'Als je zelf  geen plan hebt, wordt je deel van het plan van een ander' en 'Op de grens van eindigheid en oneindigheid vindt je jezelf', waren een paar van de uitspraken die voorbijkwamen.

Kortom, niet alleen mijn maag maar ook mijn hoofd zal vol toen ik tijdig mijn bed opzocht. Mij niets aantrekkend van een ietwat luidruchtig feestje bij de bovenburen. Zelf had ik ook wat te vieren: twaalf jaar op Twitter!

Zaterdag begon ik de dag met een kopje thee en een spelletje; met zo'n half dozijn vrienden speel ik een online algemene kennisquiz via Facebook. Ja, ik weet dat Facebook op die manier nog beter weet waar mijn interesses liggen en het algoritme (er zitten al lang geen mensen meer achter) beter op mij toegespitste reclame kan tonen. Hoe dan ook: ik vind het leuk om mijn algemene kennis te testen met vrienden. De ene was geschiedenisleraar dus verslaat mij doorgaans op dat punt, een ander verpleegster dus die haalt meer punten op het onderwerp 'Gezondheid en het menselijk lichaam'. Logisch, lijkt mij. Bill Nye zei het al mooi: iedereen komt altijd iemand tegen die ergens meer van weet dan hij of zij.

Dit spel kost mij zo'n vijf minuten per dag. Als ik het mij goed herinner was ik indertijd meer kwijt met het spelen van 'snake' op mijn eerste mobieltje.

Daarna even gelachen dankzij sociale media waar een 'realist' ('racist' mag je niet zeggen. Dat valt niet onder vrijheid van meningsuiting.) deze oproep deelde:
Zou het echt zo zijn dat Nederlanders gewoon op 17 maart mogen stemmen voor de Tweede Kamer maar dat Realisten pas op 6 april gaan stemmen?

Dan kun je wel in gesprek gaan en rustig vragen wat hij of zij bedoelt maar ik ben zeer gehecht aan lijf en leden en helaas leert de ervaring dat men agressief wordt zodra de argumenten op zijn. Wat bij een bepaalde groep dus bijzonder snel is. Of het nu gaat om 'Kees uit het café' of om een voormalig VVD-raadslid: dreigen met geweld wordt steeds meer de norm. Helaas het uitvoeren ook.

Deze dag nam ik ook mijn bestekla onder handen:
Met mijn vriendin als morele en fysieke steun liep ik een stukje door de wijk en dat was fijn:
Verder werkte ik wat aantekeningen uit en gaf deze reactie op en groep mensen die weigeren zich aan de anti-corona maatregelen te houden:


Ging ook verder met het opschonen van mijn bladwijzers en foto's. Je moet toch wat als je niet meer werkt of uitgaat in het weekend.

Had onlangs mijn 'disclaimer' aangepast en zag toen dat ook de 'over mij' pagina inmiddels wat mag worden aangepakt. Er zijn tien jaren verstreken sinds de laatste revisie. Ander keertje. 

Had namelijk leukere dingen te doen. Met mijn vriendin. Met wie ik samen 'Host' keek, een horrorfilm in de setting van het huidig tijdsgewricht: acteurs met mondkapjes, een seance via Zoom...knap gedaan met weinig budget!

Zondag heerlijk uitgeslapen. Het WK bowlen was op televisie, zag ik in de gids. Ik besloot andere dingen te gaan doen met mijn tijd. Mij opgeven voor ontvangst van het wekelijks voedselpakket, mijn BTW-aangifte verrichten, rondkijken voor de huur van goede krukken en wat dies meer zij.

In Amsterdam en in Eindhoven werd geprotesteerd tegen de door de regering ingestelde avondklok, een middel dat mogelijk zal helpen om verspreiding van het Coronavirus een beetje tegen te gaan. De demonstranten zijn stuk voor stuk zeer voorspelbare mensen: zodra iets niet mag willen zij het juist gaan doen. Als u mensen kent die zomaar opeens ook bijzonder graag 's avonds laat in januari buiten zijn kunt u deze reactie gebruiken:

Kent u die arts nog die doodleuk toegaf valse medische verklaringen uit te geven aan mensen die weigeren een mondkapje te dragen? Volgens Martin Vrijland is hij een door de AIVD ingehuurde acteur. Interessant want Willem Engel is een inzamelingsactie begonnen om de borgtocht voor de 'arts' te betalen. Vind ik altijd grappig wanneer complotwappies...excuus...compleetdenkers elkaar tegenspreken.

De 'logica' van de demonstranten vind ik ook wat apart: 'Mondkapjes zijn gevaarlijk!' Hoezo? Als u dat weer hoort roepen kunt u deze reactie geven:
Het was best lekker weer dus ik liep even een rondje door de wijk:
Ook om even mijn hartslag omlaag te brengen na het lezen van zo ontzettend veel domheid en onbegrip. Zo was er iemand die mij een 'DM' ('direct message' ofwel een persoonlijk bericht) stuurde maar toen ik daarop reageerde boos werd dat ik dat deed: 'Ik wil niet dat jij mij DM's stuurt!' Interessant. Goed, er zijn dus mensen die berichten sturen maar niet willen dat de ontvanger daar op reageert. Genoteerd.

Had mijn zoon even aan de telefoon en een fijne conversatie met mijn vriendin. In de categorie 'daar word ik blij van'. Nu ben ik vrij makkelijk blij te krijgen, hoor. Van een schoon en opgeruimd aanrecht bijvoorbeeld. Dat er deze morgen nog zo uit zag:

Was bijna klaar met de dingen die ik wilde doen deze dag toen mijn vriendin kwam. Dus ik maakte even af waar ik mee bezig was (vergadering voorbereiden voor de Geheime Jongensclub en zo) en ging samen met haar de rest van de avond in.

Het pleonasme van deze week is: een bekende beroemdheid

In de serie Onbekende Helden deze week Edith Wilson, de echtgenote van president Woodrow Wilson.

Mijn meest recente Engelstalige stukken:

Madness van Prince Buster is de muziek van deze week:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Mira Furlon, Hank Aaron en Larry King


De wereld van entertainment - waarin ik pré corona bijverdiende bovenop mijn maandelijks salaris van €900 - ligt plat. Ik mis dus inkomsten. Behalve door een boekje van mij te kopen (zie daartoe elders op dit blog) kunt u mij ook een beetje sponsoren door te klikken op onderstaand betaalverzoek, op en net onder de foto:
https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=kOhKSrT9tLExM30M1BP7MF6oHAhLM4BR
Via Paypal kan ook: https://paypal.me/weijnschenk