Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, april 29, 2010

Koninginnedag

Het was wederom een nuttig seminar vanmorgen. Gasspreekster was een dame van de Kamer van Koophandel die ons vooral wegwijs maakte in de site van de KvK. Het was echt terrasjesweer dus met een paar mede-cursisten nog even wat gedronken en een veerpontje later naar huis genomen. Daar nog even de laatste spulletjes voor Koninginnedag bij elkaar gepakt en 's avonds samen met de buurvrouw nog even extra lang bij de gitaarleraar geweest. De setlist is bekend en morgen -ijs en weder dienende- zullen wij voor het eerst voor publiek gaan optreden.

Speeches van politici zijn ook weinig meer dan ingestudeerde optredens.

De verschillende politieke partijen buitelen weer over elkaar heen om de gunst van de kiezer. Allemaal beloven ze "er wat aan te doen". Zo staat er in de ene folder dat men zal komen met "ingrijpende maatregelen" en wil een andere komen tot "een betere herverdeling". Terwijl de ene folder roept dat "er een einde moet komen aan de chaos" vindt de ander dat "het nu genoeg is geweest." Maar concreet omschrijven hoe ingrijpend die maatregelen dan zullen zijn of voor welke groep de herverdeling beter zal uitpakken zit er bij de meesten niet in. Laat staan dat men weet hoe men een einde aan de chaos moet maken of welk systeem het oude moet vervangen.

Inmiddels beginnen ook politici de nieuwe media te ontdekken en twitteren kamerleden tijdens een kamerdebat over de kleding van Femke Halsema. Maar ook geeft men eigen commentaar op een persbericht. De zogeheten "virals" vliegen je weer om de oren via Hyves en Facebook en ook per e-mail krijg je "persoonlijke" berichten van partijleiders om maar op hen te stemmen.

Toch is er een stukje nieuwe media dat ik niet gebruikt zie worden. Zou het niet bijvoorbeeld ontzettend gaaf zijn als de ChristenUnie zou komen met een X-Box spel over het leven van Jezus? Wel staat mij iets bij van een online tomaten-werpspel, te spelen via de site van een zekere Socialistische partij. Maar volgens mij kan het nog een stapje verder. Ziet U al een virtuele Balkenende met een masker op en een cape om terroristen uitschakelen? Of Kees van Raaij van de SGP die vanaf de kansel waar hij predikt stukken zeep werpt in de monden van hen die het wagen te vloeken in zijn kerk?

Sowieso een boeiend onderwerp, het prediken van een geloof. Zeker wanneer je bedenkt dat al de verschillende richtingen een en dezelfde God aanhangen. Ook al noemen ze die misschien dan anders. Nergens voor nodig toch? Al dat gepreek leidt alleen maar tot ellende en afgunst. Kijk maar in het Midden-Oosten.

Niet dat ik zo'n expert ben op het gebied van de relaties tussen de Israelies en de Palestijnen...als ik mij niet vergis komt het wezenlijk op het volgende neer:
De Joden claimen dat het land van hun is omdat God dat aan ze beloofd heeft. Dat staat tenslotte in de Bijbel! De Palestijnen zijn pissig omdat ze daar al woonden toen er opeens een volk kwam binnenwandelen dat opeens hele stukken land claimde waarop al generaties lang mensen woonden.

Tot dusver snap ik het nog. Maar dan gaat het mis. Joden beginnen Palestijnen te meppen onder het mom van:"God heeft ons dit stuk land gegeven" maar vergeten daarbij dat nergens in de Bijbel staat:"Ga naar het Beloofde Land...en sla de oorspronkelijke bewoners de hersens in".

Er wordt ze alleen maar verteld waar ze het Beloofde Land kunnen vinden. De palestijnen kan ik dan ook wel weer begrijpen. Natuurlijk, als een andere mogendheid jouw huis platbulldozert, jouw vrouw verkracht en je wijngaard inpikt moet je gewoon een boze brief schrijven. Geweld gebruiken is natuurlijk nooit goed. Maar vaak wel begrijpelijk. Zo'n situatie zal altijd escaleren en geen van die domme macho's wil als eerste de wapens neerleggen.

Een nieuw dieptepunt is de zaak van de ontvoerde soldaat Gilad Shalit die de Palestijnen willen inzetten als ruilmateriaal en die de Israëliërs niet willen ruilen. Allemaal politiek gekonkel terwijl er een vader is die gewoon zijn zoon terug wil.

Het conflict zal niet binnen een paar generaties zijn opgelost.

Dat Israël en Palestina binnen 100 jaar stoppen met knokken is net zo'n onmogelijkheid als een terrorist oppakken na diens derde succesvolle zelfmoordaanslag.

Zo. En vanavond op tijd naar bed want morgen is het Koninginnedag!

Deel dit bericht