Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 08, 2020

De week voorbij (een Corona-dagboek)

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

=======================================================
De gemiddelde Nederlander eet 77,5 kilogram aan vlees weg per jaar. Daarmee staan wij keurig in de top tien van landen wereldwijd die het meeste vlees verorberen. Maar Amerikanen 'winnen' met 100 kilo vlees per jaar. Ik weet niet precies waarom maar ik was verbaasd te lezen dat met 90 kilogram aan vlees per jaar de Israëlische consument wereldwijd de tweede plaats bezet.

Nederlanders hebben mede daardoor een gigantische ecologische 'voetafdruk'. Als iedereen zou leven zoals u en ik zouden er minstens drie planeten Aarde nodig zijn om iedereen in leven te houden. Dat moet veranderen. En dat begint bij bewustwording. Hoe groot is bijvoorbeeld uw persoonlijke 'footprint'?

Hier is mijn persoonlijk resultaat. Dacht dat het wel mee zou vallen omdat ik weinig vlees eet en geen auto heb maar helaas. Als iedereen mijn levensstijl had zouden er tweeëneenhalve Aardes nodig zijn en zou onze planeet op 25 mei al door alle grondstoffen heen zijn die het in een jaar tijd kan produceren.
Nu ben ik erg benieuwd naar uw score. Deelt u die in de commentaarsectie?

In elk geval stop ik met apart plastic afval scheiden na het lezen van dit artikel.

Maandag ging de wekker. 's Ochtends. Maar voordat de wekker ging waren mijn vriendin en ik al wakker. Dat zit zo: mensen die een appartement hebben gekocht in ons complex betalen voor de schoonmaak van de gezamenlijke ruimte. De huurders ook maar via een servicecontract met de betreffende wooncorporatie. Hoe dan ook: vier keer per jaar wordt van ons gemeenschappelijk geld door een bedrijf het trappenhuis gezwabberd en gestofzuigd. Dat gaat niet erg zachtzinnig.

Op de socials kwam ik een paar foto's tegen van een Halloween-feestje van vorig jaar. De foto's zijn gemaakt door Andy Johanson en ik sta er ook op. Wel goed kijken want ik heb mij wat verdekt opgesteld. De Rocky Horror Picture Show werd opgevoerd! 
Dit - ietwat schokkerige - filmpje maakte ik indertijd zelf:

 
Een paar van de acteurs ken ik dus dat was extra leuk en voor de vriend die ik mee had was het zijn eerste kennismaking met het fenomeen. Ook hij vond het geweldig! Even kort het idee: de (eigenlijk vrij slechte) film wordt afgespeeld op het grote doek en wordt intussen nagespeeld door acteurs. Het publiek heeft óók tekst. Leuk ende hilarisch! Voor wie dat wat lijkt: de Nederlandse fanclub heeft een eigen Facebook-pagina.

Had een beetje gebrek aan energie deze dag dus deed niet alles wat ik gepland had te zullen doen. Zo had ik nog een paar mensen willen bellen en/of mailen maar besloot ik mijn tijd te 'verdoen' met het voorbereiden van een paar komende (online) vergaderingen, een beetje ukelele te spelen, een les Frans te volgen via Duo Lingo en met mijn Magic-kaarten te spelen. Heb een appje gedownload waarmee ik de kaarten kan scannen en organiseren. 

Reuze handig! Dat hadden ze niet in mijn jeugd. 

Had even een buurvrouw op visite voordat ik een vergadering in ging van de Geheime Jongensclub. 
*Beetje spelen met de instellingen van Zoom. Hou ik van, spelen.*

Was erg prettig. Mede omdat wij een goed groepje mensen hebben verzameld dat - ondanks verschillende interesses en achtergronden - toch altijd weer tot werkbare oplossingen weet te komen. Maar misschien juist wel dankzij die verschillen, bedenk ik nu.

Iets na middernacht had ik het verslag van de avond rond en verstuurd aan de deelnemers. Kon dus tevreden mijn bed in. Waar al iemand in lag.

Dinsdag niet ruw uit mijn remslaap gerukt dankzij de nieuwe wekker waardoor mijn lichaam en geest denken dat de dageraad is ingetreden en ik langzaam wakker word. Heerlijk! Ik begrijp nu ook waarom blog-collega Di Mario zo enthousiast is over zijn wake-up light.

Misschien moest ik er voor de buren ook maar een kopen. Nee hoor, geintje. Diverse van mijn buren zijn ook voor negen uur 's ochtends op. Maar de postbodes weten dat blijkbaar niet: ongeacht voor wie een pakje is, de vaste postbodes bellen bij mij aan om dat af te geven. Maar het wordt steeds moeilijker voor mij om snel op te staan en naar de deur te snelwandelen om open te doen. Het kán een pakje voor mijzelf zijn natuurlijk en niet elke postbode wacht graag meer dan dertig seconden. Dan moet je het pakje dus later zelf ophalen. 

Na gestoord te zijn door de postbode liep ik mijn dagelijkse wandelingetje naar de supermarkt: 200 meter heen. 200 Meter terug. Onderweg werd ik aangesproken door een charmante dame: 'Ik heb toch zó genoten van jouw optreden, onlangs!' Zij zag mijn vragende blik en vertelde toen dat zij mij als piccolo zag op een feest waar ik de gasten van de begane grond naar de bovenste verdieping mocht begeleiden in een tijdsbestek van een minuut en tien seconden. Nét voldoende om een van mijn verhaaltjes voor te dragen uit een meegenomen verhalenbundel. Mijn allereerste 'vriendinnetje' was er ook en die kocht spontaan een boekje van mij. Leuke herinneringen! Hier op de foto met een dame tijdens dat feest voor wiens vriend ik stomtoevallig een paar maanden later zou werken:

Fijn en hard gewerkt ondanks een paar uitdagingen die ik tegenkwam in de boekhouding. Mijn vriendin was wat vroeg dus zij kon mij zien zitten werken. Beetje saai misschien maar het is wat het is.

(En nee hoor, ik heb heus wel het nieuws meegekregen over een aanslag in Wenen, een aardbeving rond de Egeïsche zee en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar gewoon even wat andere dingen aan mijn hoofd.)

Natuurlijk hartstikke lief dat de kat op mijn voetenbankje komt zitten wanneer ik aan het werk ben maar minder lief is het wanneer hij zijn nageltjes in mijn dijbeen plant wanner ik hem niet snel en vaak genoeg aandacht geef. Ook lukt het mij maar niet om mensen ervan te overtuigen dat ik niet gestoord wil worden als ik aan het werk ben. 'Huh, maar je bent toch thuis? Dan kan ik je toch bellen, appen en langskomen?' *Zucht*. Werkte ik maar in een dierenwinkel, dan zouden mensen dat (met een knipoog naar blog-collega Di Mario) wel uit hun hoofd laten 'want ja, iemand storen als je weet dat hij of zij aan het werk is dat doe je natuurlijk niet.' DOE DAT DAN OOK NIET! Oké? En bedankt. En door.

Op social media vroeg een meneer mij waarom ik meldde dat de methode van Zweden om om te gaan met de pandemie (de eerste paar maanden doodleuk niet.) zeer onsuccesvol was. Ik kwam zelfs met cijfers die dat aantoonden: 'Ja maar in maart waren er toevallig heel veel Zweden die een zwakke gezondheid hadden en ook zonder Covid zouden zijn gestorven. Bovendien liggen onze sterftecijfers (de meneer is Zweed) over het algemeen iets lager dan die van Finland, Denemarken en Noorwegen want zij hebben meer doden door alcohol en tabak en zo dus de respons van de Zweedse overheid op de pandemie was helemaal niet zo slecht. ' Eh...Interessante redenering maar bekend van 'ongelovigen': 

'Ik hou meer van koffie dan van thee.', kun je tegenover hen bijvoorbeeld beweren. Waarna zij reageren met: 'O ja, nou, uit onderzoek blijkt dat veel kinderen limonade lekker vinden dus ik heb gelijk want jij kunt niet bewijzen dat je buurman geen pedofiel is!' Kortom: waarom besteed ik eigenlijk tijd en moeite aan mensen met wie argumenteren totaal geen zin heeft? Antwoord: ik vind het leuk.

Ook leuk: klusjes in huis. Dankzij een vriend leerde ik de paalsteek. Die gebruikte ik om met een stuk touw (en vier schroeven in de verschillende hoeken) een gammele boekenkast te verstevigen. Ben benieuwd hoe lang het houdt...

Na het klussen was het goed eten. Mijn vriendin had een heerlijk maaltje geregeld: aardappelen met kikkererwten en nog zo het een en ander:

Iets na negen uur 's avonds meldde zich een collega aan mijn slaapkamerraam met een envelop vol papieren die ik voor mijn werk nodig heb: bonnen en facturen dus vooral. 'Huh? Hebben ze op je werk dan geen scanner of kan niemand op kantoor met een scan-appje op de telefoon die documenten digitaal naar jou sturen?' Nou en of dat kan. Maar het gebeurt gewoon niet. Een uur heen en een uur terug met de bus alleen maar om papieren in te scannen vind ik persoonlijk wat onzinnig: verspilling van tijd én van geld en bovendien meer risico op besmetting met een zeker virus. Dus ik ben de collega dankbaar.

Woensdag een beetje verslapen maar alsnog vanaf kwart over negen aan het werk. Dat is een gunstig aspect aan thuiswerken: verslapen en toch nog redelijk op tijd aan het werk. '

Op sociale media kwam ik dit treffende plaatje tegen:
Als je geen inkomen kunt halen uit je werk en je bent afhankelijk van staatssteun dan moest je wat je zo graag doet misschien maar gewoon als hobby zien. Toch?

Vragen stellen aan mijn werkgever en collega's en vice versa ging al via de mail dus wat communicatie betreft is er weinig veranderd. Toch mis ik het kantoorleven soms wel, hoor. Hoewel thuiswerken beter is voor het milieu: kantoorpanden kunnen kleiner worden, wat een hoop grondstoffen scheelt en er is een heel stuk minder woon- werkverkeer en minder mensen hebben überhaupt nog een auto nodig. Thuiswerken is vaak ook efficiënter door minder kletsen met collega's en zo. Anderzijds - zo is mijn ervaring - word je als je thuis werkt vaker gestoord door vrienden en buren: 'Ja, ik weet dat je aan het werk bent maar daarom stoor ik maar eventjes.' 'En als ik op kantoor zou zitten?' 'Tsja, dan zou ik jou natuurlijk niet storen want dat doe je gewoon niet als iemand aan het werk is.' 'Maar dat doe jij dus wel.' 'Huh?' Interessante gesprekken zijn dat.

Interessante gesprekken had ik ook met een vriend die die avond kwam eten. Hij was - na mijn vriendin - de tweede die ik vertelde dat ik helaas niet ben aangenomen voor de bijbaan die ik voor ogen had toen ik er voor solliciteerde, een weekje eerder. 'De keuze is op een andere kandidaat gevallen.'

Nadat hij om een uurtje of drie 's nachts was vertrokken volgde ik nog even het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en verbaasde mij over het aantal mensen dat denkt dat meneer Trump in een tweede ambtstermijn zich opeens wél meer voor het volk in plaats van eigen belang zal inzetten. Anderzijds begrijp ik ook wel dat mensen niet op Joe Biden willen stemmen. Niet alleen omdat hij - net als Trump - hoogbejaard is maar ook omdat hij in het verleden beslissingen heeft genomen die zacht gezegd discutabel zijn. Zijn zij de enige kandidaten dan? Nee, er zijn ook nog kandidaten die lid zijn van het Marvel-Universum waar elk belangrijk karakter een naam heeft die allitereert: Peter Parker, Steven Strange, Bruce Banner, Warren Worthington, J. Jonah Jameson Jr., Betty Brant, De Libertarische Partij, Jo Jorgenson en van de Green Party, Howie Hawkins. Wie zijn dat dan? Geen idee.

Donderdag een tikkie brak wakker maar met een goed gevoel. Wasje draaien voor een buurvrouw, 


aan de koffie met een andere buurvrouw en een overleg voorbereiden. Een buurvrouw was zo lief om voor mij boodschappen te halen. Zij ging toch al voor zichzelf naar de supermarkt voor zichzelf dus nam maar meteen de moeite om mijn paar boodschappen te halen. Maar eerlijk gezegd voelde ik mij een beetje triest: een AOW-er die mijn boodschappen haalt omdat ik er zelf moeite mee heb.

Ook een beetje triest, mensen die op sociale media foto's delen van de ingang van een covid-teststraat met de mededeling: 'Het is helemaal niet druk! MSM liegt!' en dat dan blijkt dat de foto is gemaakt een uur voordat de teststraat open gaat. Zelfde met filmpjes op het parkeerterrein van een ziekenhuis: 'Kijk, er rijden helemaal geen ambulances af en aan! Dat bewijst dat Corona een hoax is en zij liegen dat de ziekenhuizen vol liggen met corona-patiënten!' Met exact dezelfde methodes waar Wappies zich van bedienen heb ook ik iets bewezen deze dag:

Jongens, ik heb het bewijs gevonden dat Nederland helemaal niet vol is en er nog best een miljoen of zo vluchtelingen bij kunnen! In heel Nederland staat er alleen maar een windmolen en verder is het leeg! Kijk maar, foto's liegen niet! Café Weltschmerz, Jan Dijkgraaf en al die andere rechtse media liegen!
Al die 'realisten' op social media liegen gewoon met hun 'Nederland is vol!' Deel dit bewijs met al jullie vrienden voordat die rechtse kapitalisten van Google en Facebook en zo het verwijderen!!! Sluit je ogen, beste mede-strijders! Wees geen leeuwen!

Het overleg met een entertainment-collega duurde een uurtje of twee en voelde zeer nuttig. Het was nog gezellig ook! Vergat zowaar even de pijn in mijn heup en had even wat energie voor wat schoonmaak- en opruimklussen in huis.

Wat mij vrijdag het meest aangreep op sociale media was een beeld dat wellicht het jaar 2020 beter samenvat dan welke woorden dan ook dat zouden kunnen. De hele wereld lijkt gek geworden! De hele wereld? Nee, één enkele pianist in Barcelona houdt moedig stand tegen de krachten die de Aarde willen vernietigen:


Een webcollega vroeg zich af waarom zij alleen maar hoort over Moslims die aanslagen plegen in Europa vanuit hun overtuigingen. Heel eenvoudig: zij (en veel anderen, echt niet alleen maar de - overigens zeer gewaardeerde - blogcollega) leest het niet wanneer mensen uit andere groepen (klikkerdieklik) aanslagen plegen. 'Ik hoor al maandenlang alleen maar jazz op de radio! Bestaat andere muziek niet meer, of zo?' 'Probeer eens een andere zender dan de Jazz-zender.' Dat. ;-)

Speciaal voor haar en alle andere lezers van dit stukje hier de cijfers (klik. Dus. Let op! Wanneer u liever geen feiten onder ogen komt, niet op de link klikken!) Maar als u liever vertrouwt op 'uw onderbuik' dan op feiten dan mag dat natuurlijk. U bevindt zich daarmee wel in het gezelschap van Geert Wilders met zijn ongefundeerde uitspraak (dat is politiek taaltje voor 'grove leugen met de bedoeling haat te zaaien'): "Niet alle moslims zijn terroristen, maar bijna alle terroristen zijn wel moslim". Feitje waar meneer Wilders het nooit over heeft: verreweg de meeste terroristische aanslagen in Amerika de laatste tijd zijn gepleegd door blanke extremisten (Click. Want het artikel is in het Engels), vanuit hun geloof dat zij beter zijn dan anderen omdat hun huid een lichtere kleur heeft dan die van de meeste andere mensen in de wereld.

In tegenstelling tot wat de lap tekst bij deze dag doet vermoeden heb ik gewoon keurig acht uren gewerkt voor de brouwerij. De administratie doet zichzelf niet, ten slotte. 's Avonds kwam mijn vriendin thee drinken.

Ik zat toen onderuit op de bank Star Trek: Discovery te kijken. Zou ook graag The Mandalorian zien maar ja, die is alleen te zien via Disney+. Ik vind dat niet handig, al die verschillende 'streamingdiensten'. Stelt u zich dat eens voor dat wij nog in de jaren 70 leefden: 'Voor het nieuws en Sesamstraat en zo volstaat een Philips Televisietoestel. Een zwart wit exemplaar is voldoende. Wilt u voetballen kijken of  snooker op de BBC, koop dan een Blaupunkt. O, u wilt films en series kijken? Dan heeft U een Grundig nodig. En u heeft geluk want als u vandaag nog een Grundig koopt, dan krijgt u er GRATIS de eerste zes afleveringen van Pipo de Clown bij! Waar wacht u nog op? U wilt toch mooie lachjes zien op de gezichtjes van die bloedjes van kinderen van u?'

Ik bleef nog even op in anticipatie van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Foutje. Omdat men geen overheidsbemoeienis wil zijn ook verkiezingen niet centraal geregeld en volgt vrijwel elk apart stembureau verschillende procedures die landelijk totaal niet op elkaar aansluiten.

Zaterdag was het veel te mooie weer om binnen te zitten dus mijn vriendin en ik gingen even in het zonnetje zitten om te genieten. 

Onderweg raakten wij in gesprek met een groepje van mijn buren en omdat wij allebei geen zin hadden om te koken lieten wij onze maaltijden bezorgen. Stamppot andijvie en hutspot. Mjammie!

Zo vierden wij ook een beetje dat mijn familie in Amerika de ene rechtse politicus als president heeft ingeruild voor een andere. 
Volgens commentator Anderson Cooper is de huidige president als een schildpad met overgewicht die op zijn rug met zijn armen ligt te zwaaien. De mensen die hem eerst nog hielpen overeind te komen zitten inmiddels allemaal in de bak. Wat dat betreft heeft Trump woord gehouden: hij zou wel even een einde maken aan dat liegende corrupte zooitje in Washington. Al zal hij daar niet zijn persoonlijke (zaken)vrienden mee bedoeld hebben. Na 20 januari is hij zelf weer burger en staan hem nog tientallen rechtszaken te wachten. Fraude, bedrog, belastingontduiking, aanranding...Rechters en advocaten krijgen het nog druk!

Joe Biden is misschien ook niet de meest geschikte persoon voor de rol maar in elk geval is de nieuwe president niet stip stapel mesjogene én niet uitsluitend uit op persoonlijk financieel gewin. Het is natuurlijk altijd maar afwachten wat er komt van verkiezingsbeloftes (zo wachten wij nog steeds op een meer tussen Amerika en Mexico die wel even door Mexico betaald zou worden, een einde aan corruptie in Washington en zo verder) maar hier zijn een paar van de plannen van Biden.

Zondag zag ik dit bij het openen der ogen. Ik vind het mooi, hoe de ochtendzon mijn gordijnen kleurt.
Mijn vriendin deed haar dingen en ik de mijne. Zo hield ik mij bezig met het opstellen van een ondernemersplan voor een bedrijfsmodel dat een vriend en ik aan het ontwikkelen zijn. Had even een buurman op visite en bracht wat afval naar de afval-container en verrichtte wat administratie voor de Loge.

's Middag een kop thee met een buurvrouw, na een rondje wandelen om het blok (probeer in beweging te blijven met mijn versleten heup, om verstijving te voorkomen) en maakte op de weg terug kennis met de zus van een buurman, een beetje afwassen en opruimen en door met het ondernemersplan. Daarna Karper de Goudvis blij gemaakt door zijn aquarium van schoon water te voorzien en wat troepjes (hij poept (Vlaamse lezers mogen even lachen) in zijn bak!) te verwijderen. 

Stond net mijn bord af te wassen na het avondeten toen mijn vriendin binnenkwam. Handig dat zij mijn  huissleutels heeft!

Op social media moest ik erg lachen om een van de laatste blunders van de Trump-regering. Het campagneteam had opdracht om een persconferentie te beleggen in het Four Seasons Hotel maar een medewerker boekte per abuis een ruimte bij het Four Seasons tuinarchitecten bureau. Zo stond de persoonlijk advocaat van Donald Trump, Rudy Guiliani, te spreken met als achtergrond de garagedeur van voornoemd bedrijf, dat is gesitueerd tussen een crematorium aan de ene kant en een pornozaak aan de andere. 
Trump zelf weigert nog steeds zijn verlies toe te geven of zelfs maar zijn achterban toe te spreken. Vind ik persoonlijk niet erg volwassen. Teleurgesteld zijn begrijp ik maar ben je nou een volwassen kerel of niet? Geef dan gewoon je verlies toe, bedank je achterban en feliciteer je opponent. Laat niet over een paar maanden de politie je met geweld het Witte Huis uit moeten slepen. Niet echt een fraai gezicht voor je tienerzoon. De aanhangers van de zelfverklaard 'succesvol' (om vijf casino's failliet te laten gaan moet je echt heel hard je best doen. Bijvoorbeeld) nemen het nog wat minder goed op dan hun Grote Leider:De man heeft veel stukgemaakt, met name het vertrouwen in de politiek. Het zal mij benieuwen hoe Biden en Harris dit goed gaan maken. Als dat al mogelijk is. Ook via Amerikaanse familieleden en vrienden blijf ik op de hoogte. De invloed van Amerika is namelijk best wel groot. 

In maart hebben wij zelf verkiezingen in Nederland. Heeft u al enig idee op welke partij u gaat stemmen en waarom?

Het Engelstalige stuk van deze week: https://terrebelius.blogspot.com/2020/11/youre-on-tape.html

The Way it is van Gillian Welch is de muziek van deze week:


Omdat er wéér - na onlangs Lee Kerslake - een bandlid van Uriah Heep is overleden
ook weer een liedje van mijn favoriete band. Twee jaar geleden (op inmiddels 73-jarige leeftijd) deed-ie het nog: het nummer zingen dat hij schreef en dat een van de bekendste van deze oude rockband werd. Geniet u gerust even mee van Lady in Black met Ken Hensley:


De wereld van entertainment - waarin ik pré corona bijverdiende bovenop mijn maandelijks salaris van €900 - ligt plat. 
Ik mis dus inkomsten.
Behalve door een boekje van mij te kopen (zie daartoe de kolom ter rechterzijde van dit blog) kunt u mij ook een beetje sponsoren
door te klikken op onderstaand betaalverzoek, vermomd als foto:
https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=6vm5GE9b7ws5HnAzDnPdtSrGGPpCo5OL
Via Paypal kan ook: https://paypal.me/weijnschenkDeze week staan wij stil bij het overlijden van Tonny Bruins Slot, Alex Trebek en Ken Hensley

Meer lezen? Mijn verhalenbundels