Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 19, 2012

Burnout


'Hallo, u spreekt met *mompeldemompeldemompel* van anderemensenkunnenuwbedrijfnumakkelijkonlinevindenpuntennel. Vorig jaar gaf u aan dat u na een jaar gratis vermelding in onze gids door ons gebeld wilde worden. Dat klopt, hè?.'
-'Nee.'
'Mooi, dan laat ik nu de band lopen om de gegevens vast te leggen. *KLIK!*

'Goedemiddag, u spreekt met *mompeldemompeldemompel* van anderemensenkunnenuwbedrijfnumakkelijkonlinevindenpuntennel. Bel ik gelegen?
-'Ja hoor, het kan wel even.'
'Bent u Terrence Weijnschenk?' -'Ja.'
'Wilt u dat uw bedrijf makkelijk online kan worden gevonden?' - 'Ja.'
'U gaat ermee akkoord dat er vierachtennegentig wordt afgeschreven voor vermelding in onze gids. Gaat u daarmee akkoord?' -'Nee.'
'Dan stop ik nu de band. *Klik!* Waarom gaat u nu opeens niet akkoord!?'
-'Omdat ik niet gediend ben van dit soort trucjes en nooit 498 euro zal betalen voor vermelding in een online bedrijvengids. Zelfs niet wanneer u het uitspreekt als 'vierachtennegentig' en niet als 'vierHONDERDachtennegentig.'
'O, dan weet ik genoeg.'

*KLIK!*

Het is op zich een heel eenvoudige truc: wanneer mensen tweemaal achter elkaar 'ja' hebben geantwoord op een vraag is de kans zeer groot dat zij ook 'ja' zullen zeggen op een derde vraag, wàt deze vraag ook is.

Toevallig ben ik redelijk resistent tegen dit soort praktijken maar heel veel mensen trappen er met open ogen in. Het lastige is dat het niet illegaal is maar een soort van oplichting waartegen moeilijk valt op te treden.

Je zou er bijna gek van worden!

Mensen met beginnende psychische klachten moeten voortaan voor hun eigen behandeling betalen. Als het aan verzekeraars ligt tellen klachten als 'stress' en 'slapeloosheid' eerdaags als 'eigen schuld'. Wie het 'even niet ziet zitten' omdat bijvoorbeeld de baan op de tocht staat of omdat de relatie even niet zo vlot, mag het lekker zelf uitzoeken. Als de klachten vervolgens escaleren zien we wel weer verder.

Het zou ontzettend dom zijn van de overheid om de verzekeraars hierin gelijk te geven want juist in de preventie van (geestes)ziektes valt er ontzettend veel winst te behalen. Natuurlijk kan de overheid of een verzekeraar niet bepalen wanneer iemand ziek is.

Daar zijn artsen voor. Die hebben geleerd om het verschil te zien tussen werkstress en burnout.