Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, april 18, 2010

Maatschappij

Onlangs kreeg ik deze vraag voorgeschoteld:
Wie van deze personen heeft -volgens jou- veel bijgedragen aan de vrijheid?

Michael Gorbatsjov
Mahatma Ghandi
Barack Obama
Aletta Jacobs
Che Guevara
Bono
Marco Borsato
Rosa Parks
Martin Luther King
Franklin D. Roosevelt
Angelina Jolie
Majoor Bosshardt
Moeder Theresa
Nelson Mandela
Niemand van deze mensen
Weet echt niet

Als U het mij laat weten in het reaktie-venster, dan geef ik U morgen mijn antwoord...

Als antwoord op een vandaag gestelde vraag kan ik antwoorden: Het was leuk in Breda. Fijne gesprekken gevoerd, fijne drank gedronken, fijne mensen gezien en met hen die gesprekken gevoerd en dranken gedronken. Sommige van die gesprekken zouden -me alle respect- slegs met moeite gevolgd kunnen worden door mensen met een IQ van onder de 120 en die waren er dan ook niet bij. Niet dat IQ iets zegt over hoe iemand als persoon is maar het kan heel fijn zijn om je even niet af te hoeven vragen of je niet al te ingewikkelde zinsconstructies bezigt.

In onze maatschappij lopen een heleboel mensen rond met het IQ van een Feyenoord-hooligan. (Let wel: ik heb het niet over supporters; die houden van hun club en niet van geweld.)

Zo zijn er mensen zijn die vinden dat Marokkaanse mensen weigeren te integreren. Terwijl het goedbeschouwd ware Hollanders zijn! Volgens de opninie van PVV-stemmers klagen zij liever onderling op de markt dan in het openbaar en spreken vaak slecht Nederlands. Verder zitten zij liever lui thuis met een uitkering dan dat ze op zoek gaan naar een baan waar ze hetzelfde geld voor krijgen en hebben zij tieners grootgebracht die het verschil niet weten tussen dom en stoer.

U kent ze wel: die stoere jongens en meisjes met zo'n veel te dikke jas met een bontkraag. Wie denkt dat het gaat om nep-bont heeft het mis. Er zijn wel degelijk jonge vosjes en andere dieren vermoord zodat ΅onze tieners" ons 500 euro kunnen aftroggelen voor een jas "die ze echt nodig hebben".

Het zijn niet uitsluitend jongeren die zich dom gedragen. Neem ene Peter R. de Vries. "Voor het algemeen nut" en dus absoluut NIET ter meerdere eer en glorie van Peter R. de Vries verzorgt hij spraakmakende TV-uitzendingen. Hij vergeet daarbij gemakshalve dat de wet ook geldt voor Peter R. de Vries en voelt zich zeer verongelijkt wanneer een rechter hem op de vingers tikt. In onze rechtsstaat mag je nu eenmaal de rechten van andere mensen niet schenden. Zelfs niet als dat criminelen zijn.

Het zou nogal een zooitje worden als iedereen een ander wat mag aandoen omdat die persoon (mogelijk) wat verkeerd heeft gedaan. Ik zal het U sterker vertellen: volgens mij zijn er in dit land geen volwassenen te vinden die nooit eens de wet hebben overtreden. Een handdoek jatten uit een hotel, oversteken als het verkeerslicht op rood staat, een tiener twintig euro betalen om op je baby of katten te passen zonder dat door te geven aan de belastingdienst... Als Peter R. de Vries écht zou vinden dat iedereen die ooit de wet heeft overtreden zijn of haar rechten automatisch kwijtraakt dan zouden we al spoedig in een anarchie terechtkomen.

Natuurlijk is sex bedrijven met 13-jarige jongens -al dan niet met hun instemming- niet te vergelijken met illegaal je plafond te laten witten maar wie moet aangeven waar de grenzen precies liggen? Wie mag er voortaan bepalen wanneer iemand verder rechtenloos door het leven gaat? Peter R. de Vries? Bewaar me!

Ik mag hopen dat het nooit zover komt. Dan liever Wilders aan de macht. In elk geval gaat die binnen een paar maanden gigantisch op z'n snufferd en zal de politiek vaarwel zeggen voordat hij écht schade heeft berokkend aan onze maatschappij.

Deel dit bericht