Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 08, 2021

Hoe empatisch bent u?

'Hoe kon ik weten dat je dat erg zou vinden?' 'Simpel: stel je voor dat jij mij bent. Hoe zou jij het vinden als ik met jou deed wat jij met mij gedaan hebt?' 'Dat zou ik heel erg vinden!' 'Begrijp je nu hoe ik het vind?' 'Nee, hoe moet ik dat nu weten?' 

=======================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

==============================================

Ja, ze bestaan, mensen zonder enig inlevingsvermogen, zonder empathie. Je vindt het niet alleen bij psychopaten, sociopathen en mensen met autisme. Maar wat is empathie eigenlijk? De omgeving waarin iemand opgroeit heeft veel invloed op de mate van emotionele intelligentie op latere leeftijd dus vaak kan iemand er niets aan doen dat hij of zij niet kan begrijpen hoe een ander zich voelt.

Je voorstellen hoe een ander zich echt voelt wordt vaak verward met 'Hoe zou ik mij voelen?'. Iemand probeert zich in te leven in een ander maar doet dat door middel van projectie en niet door zich in te denken in de schoenen van de ander te staan. Ofwel: aardige poging maar je bent af. 

Zowel aan teveel als aan te weinig empathie kleven nadelen: wie hoog empathisch is is constant met anderen en hun gevoelens bezig en wil zichzelf nog wel eens voorbij gaan. Wie laag empatisch is heeft niet veel mensen om zich heen die zich prettig voelen met hen in de buurt.

We leven in het ik-tijdperk. Kijk maar naar het aantal selfies ten opzichte van het aantal foto's dat mensen schieten op feestjes en plaatsen op sociale media. Je kunt het ook zien aan de overdaad aan zelf(...)hulpcursussen die te kust en te keur te koop worden aangeboden.

Natuurlijk is het goed om aan jezelf te denken maar voor een écht prettig leven is het goed om ook wel eens aan een ander te denken. 


Op welke manier probeert u de juiste balans te vinden?Meer lezen? Mijn verhalenbundels