Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 21, 2016

Hoe goed is het om geld aan goede doelen te geven?

Miljardairs als Jef Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Jim Walton en Warren Buffet geven een aanzienlijk deel van hun vermogen aan goede doelen en investeren in bijvoorbeeld het verduurzamen van transport en productie methoden. Zij doen dat grotendeels in ruil voor meer prestige. En voor geld. Wie goed investeert behaalt een goed rendement. Of dat nu in geld is of in de vorm van meer kinderen die naar school kunnen of schonere lucht omdat een nieuwe motor zorgt voor 2% minder uitstoot. Is het erg dat voornoemde miljardairs vooral handelen uit eigenbelang? Het zal de kinderen die een beter leven hebben dankzij de Bill And Melinda Gates Foundation een rotzorg zijn.

Misschien wel erg is deze vorm van belasting ontduiking (over geld wat men in goede doelen stopt betaalt men geen of veel minder belasting) omdat via deze methode de overheid minder geld ontvangt. Om te steken in onderwijs, ontwikkelingshulp of in verduurzaming van de samenleving bijvoorbeeld.

Hier nog een interessant artikel over het overheidsbeleid om het geven aan goede doelen aftrekbaar van de belastingen te maken: http://sargasso.nl/belastingvrijstelling-voor-liefdadigheid-immoreel-en-onrechtvaardig/

En dan rest de vraag: hoe goed zijn goede doelen? De organisatie MoneyCrisis zocht het voor ons uit: http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/11/goede-doelen-zorgen-vooral-goed-voor-zichzelf/#.V1UzQZGLTIU

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.