Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, oktober 28, 2014

Over manipulatie

Vandaag sliep ik uit (echt geweldig! Ga ik vaker doen!), bezocht ik de kleermaker, hanteerde ik de stofzuiger, een schoonmaakspons en een afwasborstel en verwerkte ik gekriebelde aantekeningen tot leesbare stukjes. En vanavond doe ik lekker niets! Nou, vooruit, misschien een paar oude videobanden digitaliseren dan. En m'n moeder bellen.

Bent u wel eens beledigt? Of voelt u zich wel eens beledigt? ik word regelmatig beledigt. Mensen noemen mij dan 'dwerg' of 'liliputter'. Ontzettend dom. Dwergen zijn namelijk mensen met dwerggroei (heb ik niet) en de kleine mensen in het sprookje 'Sneeuwwitje'. Maar eis ik dat de tekeningen en teksten in sprookjesboeken voortaan worden aangepast? Of dat er voortaan in nieuwe vertalingen van 'Gullivers Travels' uitdrukkelijk vermeld wordt dat de kleine mensen die er in voorkomen uitsluitend wonen in het imaginaire land 'Liliput' en daarom Liliputters worden genoemd maar dat dat geenszins betekent dat alle kleine mensen lilliputters zijn? Nee, natuurlijk niet. Veel mensen zijn en blijven nu eenmaal dom. Dat betekent niet dat zij er op uit zijn anderen te beledigen maar vaak alleen maar dat zij ervoor kiezen onwetend te zijn.

Ik schep er genoegen in om mensen - met woorden - te wijzen op fouten in hun denken. Wanneer bijvoorbeeld een verstokt kapitalist zegt: 'Dankzij mijn belastingcenten kunnen voedselbanken blijven bestaan!' dan te antwoorden: 'Zonder mensen met jouw instelling zouden voedselbanken niet nodig zijn.'
-'Ja, maar mensen die geen werk hebben zijn gewoon lui!' 'Weet je vrouw dat je haar lui noemt?' -'Maar het is niet haar eigen schuld dat ze lui...eh...werkloos is!'

Ja, ik vind het grappig om mensen met hun eigen argumenten om de oren te slaan. Gewoon om hen te laten ervaren wat voor onzin zij uitkramen. Het is misschien niet altijd handig en kost vaak een hoop energie. Maar ja, dat kan van meer dingen gezegd worden. Heeft u daar misschien nog voorbeelden van?

Het overkomt mij een paar keer per week dat iemand denkt: 'Hé, die meneer is kleiner en waarschijnlijk fysiek zwakker dan ik; hij gaat dus vast wel opzij als ik heel snel recht op hem afloop! Joepie!' Heel spijtig voor de asociale egocentrische idioten die vinden dat anderen altijd voor hen opzij moeten gaan, tenminste als zij die ander zwakker inschatten. Waarom is dat jammer? Welnu, zij zien één kleinigheidje over het hoofd: het puntje van mijn elleboog is harder dan hun maag.

Ja, ik lijk misschien wel klein en zwak maar mensen die fysiek vele malen sterker zijn kan ik toch vaak aan in een conflict. Dat heeft vooral te maken met manipulatie. Stel dat een of andere dronken mannetjesputter tegen mij zegt: 'Je kop staat mij niet aan en dus ik ga je in elkaar slaan!' dan zeg ik bijvoorbeeld: 'Dat is gek want gisteren in die gayclub zei je heel wat anders tegen mij!' waarop zijn vriendjes (in hun eentje zijn die sukkels nooit zo 'stoer') beginnen te lachen en voor mij het gevaar is geweken.

Niet alleen dictators manipuleren ons wereldbeeld naar eigen goeddunken. Ook zogeheten 'onafhankelijke media' zoals de NOS worden daar - naar het schijnt terecht - van beschuldigd.

Hier de link naar een item over Poetin; in het filmpje dat de NOS uitzond loopt hij weg terwijl iemand hem een vraag stelt. Bijzonder asociaal. Maar datzelfde moment gefilmd door een andere cameraploeg laat zien dat Poetin rustig blijft staan om netjes antwoord te geven. Afijn: oordeelt u zelf.
http://www.dumpert.nl/mediabase/6616273/f4161a8b/nos_journaal_faalt_en_liegt_met_anti_rusland_propaganda.html

Het pleonasme van de dag is: 'een asociale egoïst'

De verrassing van vandaag is informatie over een nieuwe interesse van mij: Steampunk


Tot slot één van de nummers die gisteren weerklonken in de aula van een crematorium. Waar ik dus nooit meer naar kan luisteren zonder dat mij de tranen in de ogen springen. Hé, Marcel, vuile [CENSUUR]! Dat heb je vast met opzet gedaan, niet, gozer!?'