Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 24, 2010

Honger

Moet het zomaar mogen dat mensen elkaar beledigen? Zo werd ik zelf laatst over één kam geschoren met een klein groepje raddraaiers dat zich "Ajacied" noemt. Zij roepen allerlei verwensingen naar aanhangers van bijvoorbeeld Feyenoord en vinden dat stoer. De sukkels.

Dan krijg je andere sukkels die denken dat dat normaal gedrag is voor elke inwoner van Amsterdam. Sterker nog: ze vinden dan -omdat ze toevallig uit Rotterdam komen- dat zij het recht verdiend hebben om willekeurige Amsterdammers uit te schelden.

Anderen vervelen zich niet alleen te pletter maar vinden het ook leuk om uit naam van anderen rare berichten achter te laten in reactie-vensters en zelfs in mijn bijzonder oude gastenboek (Klikken is op eigen risico). Ook dat is natuurlijk een manier van schelden.

Er zijn zelfs mensen die hun kind uitschelden. Bijvoorbeeld -als in het voorbeeld van gisteren- omdat-ie z'n bordje niet leeg eet. Raar: dat kind krijgt op z'n sodemieter omdat-ie een paar gram aan eten laat staan terwijl papa en mama jaarlijks tientallen kilo's aan voedsel gewoon wegmieteren. Omdat ze teveel hebben gekocht, omdat ze er opeens geen trek meer in hebben. Omdat ze de korstjes van het brood wegsnijden of omdat het goedje overdatum is.

Het begint al op het land: Voorzichtige schattingen geven aan dat ongeveer 20 procent van al het voedsel dat wordt verbouwd gewoon wordt weggeflikkerd. Omdat de komkommers te krom zijn, omdat er een plekje zit op de appels, omdat de krop sla niet mooi rond is of omdat de aardappelen of worteltjes "rare" vormen hebben. Prima eetbaar voedsel wordt gewoon vernietigd terwijl er dagelijks wereldwijd 35.000 mensen sterven van de honger (Ik kan het niet vaak genoeg zeggen)!

In de serie "Over Onbekende Helden" is het vandaag de beurt aan Max Yasgur.

Deze boer kon er wel om lachen dat een 24-jarige jongeman een droom had: een feestje geven voor 100.000 jongelui die nergens anders terecht konden. Hij verhuurde zijn landerijen aan Michael Lang voor maar 50.000 dollar (de prijs van een mislukte oogst en het opnieuw moeten inzaaien van het land) en sprak zelf een maand later een half miljoen uitzinnige jongelui toe op het Woodstock-festival in 1969:"Jullie bewijzen dat een half miljoen mensen samen kunnen komen en gewoon muziek en lol kunnen maken. Meer niet. Gewoon muziek en lol. God zegene jullie daarvoor!"

Deel dit bericht