Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, april 10, 2011

Zelfstandig nadenken

Naar aanleiding van het drama in Alphen aan den Rijn, gisteren, laait de discussie weer op: zijn wij voor of tegen wapenbezit? De 24-jarige Tristan was lid van een schietvereniging en kon daardoor waarschijnlijk vrij eenvoudig aan wapens komen.

Het mooiste zou het natuurlijk zijn als het voortaan verboden werd om wapens te produceren. Maar ja, het is nog nooit in de geschiedenis van de mensheid gelukt om iets uit te bannen door het simpelweg te verbieden...

Vooral in Amerika zijn er mensen die vinden dat iedereen met een wapen moet (mogen) rondlopen. Sterker nog: er zijn al scholen waar leerlingen een pistool op zak mogen hebben om zich te kunnen verdedigen tegen schietgrage mede-leerlingen! 4 op de 5 Amerikanen hebben een ding in huis of op zak dat kogels kan afvuren. Gemiddeld dan.

Stomtoevallig kent dat land ook het hoogste aantal doden door vuurwapengeweld ter wereld. Volgens de voorstanders van wapenbezit komt dat omdat 1 op de 5 burgers geen wapen heeft. Zou je die ook nog leren schieten dan zullen criminelen het wel uit hun hoofd halen om bijvoorbeeld ergens in te breken; het is namelijk zeker dat de inwoners óók gewapend zijn?

Het is natuurlijk een drogreden: 'Omdat 1 op de 5 geen wapen heeft is er zoveel wapengeweld'. Het is een kwestie van omdraaien. Net zoiets als: 'Slechts 1 op de 5 auto-ongelukken wordt veroorzaakt door dronken automobilisten. Dat betekent dat 80 procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door nuchtere autorijders. Ofwel: als mensen meer alcohol zouden drinken achter het stuur zouden er minder ongelukken zijn.'

Het zijn vooral mensen die zich onveilig voelen die voorstander zijn van wapenbezit. Verreweg de meeste van die mensen zijn ook onzeker en zoeken een houvast in hun leven. Een bijzonder groot deel van die mensen stemt PVV (Uit onderzoek kwam onlangs naar voren dat 1 op de 3 PVV-sympathisanten graag een pistool zou dragen.)

Dat houvast kan een pistool zijn of iemand die ze zegt wat ze moeten doen. Van zelf nadenken worden ze namelijk nerveus. Daarbij komt dat niemand ze heeft geleerd hoe dat eigenlijk moet, dat zelfstandig nadenken.