Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 04, 2017

Een feit is geen gegeven

Staatssecretaris Mansveld mat met twee maten (zoals vrijwel elke politicus. Maar dat terzijde) want zij wilde de zogeheten Romeinse Kaars en Baby pijltjes met Oud en Nieuw verbieden  'want ooit raakte eens iemand licht gewond door dat vuurwerk en dus is het potentieel levensgevaarlijk'. Anderzijds wil zij de taxi markt volledig vrij geven. Terwijl het honderd procent zeker is dat taxichauffeurs 'goed' zijn voor enkele doden per jaar. Niet alleen door hun vaak roekeloze rijgedrag maar ook omdat zij een klant die zij niet aardig vinden wel eens onheus bejegenen: de klant wilde niet opgelicht worden en te veel betalen voor de rit. De keurig met licentie rondrijdende chauffeur vond dat de klant niet zo moest zeuren. En sloeg'em dus maar dood (klik). Om daarna 'huilie huilie' te gaan doen voor het feit dat hij op zijn wangedrag is aangesproken door politie en Justitie.

Mevrouw Mansveld was vooral in het nieuws door het bewust onjuist informeren van de Tweede Kamer (en dus het volk) omtrent de Fyra-affaire. Als burgers dat doen heet dat 'liegen'. Het is een GEGEVEN dat mevrouw Mansveld de Kamer van onjuiste en onvolledige informatie heeft voorzien. Het is een FEIT dat wij dat 'liegen' noemen.

Noem eens één feitelijk iets dat niet goed is waar aantoonbaar 'de buitenlanders' de schuld van zijn. 'Nou, mijn Poolse buren zijn nogal asociaal.' Kan zijn. Maar is dat omdat zij in Polen zijn geboren of komt dat omdat zij asociale mensen zijn? Het is een FEIT dat zij uit Polen komen maar een GEGEVEN dat zij zich in de ogen van anderen asociaal gedragen. Een groot verschil.

De woorden 'feit' en 'gegeven' worden vaak met elkaar verward. Daarom een eenvoudiger voorbeeld:
Het is een FEIT dat er op grote afstand van de Aarde een rotsblok rondzweeft. Het is een GEGEVEN dat dat de dwergplaneet Pluto is. Toch werd het nog niet zo lang geleden als FEIT beschouwd dat er negen planeten in ons zonnestelsel waren en dat Pluto daar één van is.
'Arme Pluto...'

Fout. Dat was dus een GEGEVEN. Kortom: een gegeven is veranderlijk, een feit is dat niet.

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/