Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 06, 2021

Waarom populisten zelden lang populair blijven

5 Januari noemde ik haar even: Rita Verdonk, de politica die uit de VVD stapte en weigerde haar zetel in te leveren. Hé, van wie kennen wij die tactiek nog meer? Juist, van Wybren 'Huisjesmelker' van Haga. O ja, en Geert 'Als ik het voor het zeggen had moest iedereen die uit een partij stapt verplicht zijn zetel inleveren!' Wilders. Zij richtte een beweging op. 'Geen politieke partij hoor, maar een beweging!' Dat kennen wij ook van Thierry Baudet: 'Forum voor Democratie is een beweging. Ik ben niet van plan de politiek in te gaan.'

Na lang aandringen kwam zij met een verkiezingsprogramma lijstje met thema's  dat nauwelijks afwijkt van dat van andere rechts-populisten en dus vooral bestond uit roepen dat alles anders moet en alles de schuld is van de buitenlanders en de huidige regering. 

Kortom: net als alle andere rechts-populistische partijen die kwamen voor en na 'Trots op Nederland' ('Mijn partij heet 'Trots'. Ik wil niet dat jullie het 'TON' noemen!', vertelde zij de gniffelende media.) viel de 'beweging' uiteen door kleinzielige interne ruzietjes over geld, macht en de definitie van racisme. Daarmee volgt Forum voor Democratie exact datzelfde protocol. Best grappig eigenlijk en vooral bijzonder voorspelbaar.

========================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 

===========================
Bekend voorganger was Pim Fortuyn (eigenlijk gespeld 'Fortuijn' maar dat vond hij minder chique en internationaal gezien onpraktisch.): vergelijkbaar 'verkiezingsprogramma' en graag roepend dat hij (stomtoevallig uiteraard) precies datgene van mening was dat ook 'het volk  (zie Wappiepedia voor de betekenis. Bij de letter H. Van 'Het Volk'.) vond. Hekel aan 'buitenlanders' maar hypocriet genoeg om zich oraal te laten bevredigen door minderjarige jongens met een lichtgetinte huidskleur. Feitelijk dus een 'pedo' maar kaal. Dat zal de connectie zijn met vooral manlijke personen die zich liever 'realist' dan 'racist' noemen.

Uitstapje: wat is dat toch met heteroseksuele blanke manlijke racisten van middelbare leeftijd dat zij 'een hekel hebben aan negers!' maar zich seksueel aangetrokken voelen tot voluptueuze donkere dames met 'big boobies on the front and on the back'?

Ook de partij van Professor Pim viel uit elkaar door interne ruzietjes. Dat was al gaande voordat iemand wel erg ver ging in de gedachte: Iemand moet die levensgevaarlijke gek stoppen voordat het mis gaat in dit land!' 

'Ik zal altijd fan van Pim Fortuyn blijven en hem tot mijn dood blijven eren!', riepen duizenden leden van 'Het volk'. Bij een herdenking van zijn moord een paar jaar later waren er zo'n 12 mensen: 4 journalisten, een ex-collega uit de politiek (meen ik, de herinnering is aardig vervaagd) en minder dan een handvol leden van 'Het Volk'. 

Zelfs de broer van de omgelegde politicus kwam niet opdagen.

Kent u Hans Janmaat nog van de Centrum Democraten? Rinkelt er een belletje in uw hoofd bij de term Leefbaar Nederland? De Onafhankelijke Burgerpartij? Het Democratisch Keerpunt? VNL, Nationale Oppositie Unie, de Boerenpartij...?

Voordeel van al die interne ruzies bij rechts-populistische partijen (ook bij andere partijen zijn er regelmatig ruzies natuurlijk maar zelden botsen de ego's zo hard op elkaar dat de partij uit elkaar valt) is dat aanhangers verward raken: moet 'Het Volk' nu op Annabel Nanninga stemmen of op een vrouw die nog wél op de kieslijst staat van Forum voor Democratie?Bij de opkomst van elke rechts-populistische partij zijn er weer mensen die beweren: 'Nou, deze keer houdt rechts het vol in Nederland hoor, want het volk is het nu echt zat!' En elke keer weer wordt bij de afgang van een rechts-populistische partij beweerd: 'Ja, dit keer ging het mis door interne strubbelingen maar de volgende rechts-populistische partij krijgt voorgoed voet aan de grond in het Nederlands parlement. Let op mijn woorden!'

Ik ben een geduldig mens maar wachten tot de meerderheid van de Nederlandse burgers kiest voor het fascisme ga ik niet doen. 


Liever bewerk ik filmpjes die - naar ik hoop - mensen laten glimlachen. Zoals deze, waarbij ik ondertiteling heb toegevoegd aan de laatste ontmoeting tussen Thierry Baudet en het oude bestuur van Forum voor Democratie: