Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 24, 2013

Avond voor Belangstellenden

Mensen vinden het steeds moeilijker om zelf na te denken, gewend als zij zijn aan krantenberichten als: 'Drie ongure types - vermoedelijk Roemenen - overvallen met bruut geweld een zielig oud vrouwtje en stelen haar AOW-centjes.'

Natuurlijk is het makkelijk dat als je een nieuwsbericht leest meteen je mening erbij staat. Dan hoef je niet meer na te denken want nadenken is vermoeiend. Toch doe ik dat graag. Over mijn eigen vooringenomenheid bijvoorbeeld. Zo ga ik er vaak van uit dat wanneer ik iets weet dat een ander dat ook wel zal weten. Hoe je een oud e-mailbericht terugvindt bijvoorbeeld. Maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend om te weten hoe dat moet. Anderen hebben andere interesses dan ik of zijn anders opgeleid of denken gewoon op een andere manier. Dat betekent uiteraard niet dat de ene manier beter of slechter is. Alleen maar anders.

Zo was ik altijd van mening dat mensen die Wilders stemmen anders zijn. Nu bleek wel uit onderzoek dat mensen die PVV stemmen gemiddeld 10 punten lager scoren op IQ-testen dan mensen die de ideeën van de heer Wilders verwerpelijk en hemzelf hypocriet vinden. Maar toch zijn er wel degelijk intelligente mensen die ook vinden dat buitenlanders moeten integreren én oprotten; dat er geen geld meer moet worden gestoken in cultuur én dat er geld moet worden gestoken in het behoud van de Nederlandse cultuur...enzovoorts. Graag ga ik met die mensen in discussie maar helaas: intelligente PVV-stemmers komen niet graag uit voor hun stemgedrag en de minder intelligente PVV-stemmers denken dat discussiëren betekent dat je heel hard moet roepen wat hun Grote Leider in twitterberichtjes meldt.

Omdat ik graag praat over denken ben ik indertijd lid geworden van de Vrijmetselarij. Op de bijeenkomsten komen zeer diverse onderwerpen aan de orde en regelmatig wordt er gesproken over God. Gisteren nog toen een man vertelde dat Mozes gehoor gaf aan een innerlijke stem die zijn volk door de woestijn naar het Beloofde Land leidde. Om één of andere reden is later besloten die stem 'God' te noemen. Dezelfde man - ik mag hem 'Broeder' noemen - wees ons er ook op dat mensen abusievelijk aannemen dat God de wereld schiep 'want dat staat zo in de Bijbel.' Nou, dat is dus helemaal niet waar. Er staat dat de Aarde bestond uit duisternis en woestenij en dat God daar licht en orde bracht. Dat is toch meteen een heel ander verhaal dan 'God creëerde de wereld.'

Ja, er wordt van mannen die (willen) toetreden verwacht dat zij zinsnedes vatten als 'vormende oorzakelijkheid' maar wie bereid is te luisteren en zijn steentje bij te dragen is van harte welkom! Natuurlijk zult u ook willen vragen waarom vrouwen geen lid mogen worden. Welnu, die vraag en andere vragen zullen aan de orde komen in Amsterdam op maandag 30 september tijdens de Avond voor Belangstellenden (Klik de link voor meer informatie en eventueel aanmelden).