Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 08, 2014

Tijden veranderen

Al een paar dagen geeft de agenda in mijn smartphone aan dat ik geen afspraken heb. Of wel: het apparaat weigert te synchroniseren met mijn Google agenda op de desktop. Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

Maandagavond werd een mooie avond. De avond voor belangstellenden in 'mijn' vrijmetselaarsloge werd een groot succes! Gisteren en vandaag was ik lekker in huis bezig. Ook wel eens nuttig. Wel werd ik volledig doorgelicht in verband met het aanpassen van mijn leef- en voedingspatroon, hielp ik wat mensen telefonisch ('Waar vind ik mijn connecties in LinkedIn?' -'Zie je de knop 'connecties'? Klik daar eens op.') en ging ik diverse winkels langs voor kostuumonderdelen. O ja, en ik heb als vrijwilliger folders uitgedeeld in verband met een naderend buurtfeest. Ik vind nu eenmaal dat als je in een buurt woont je je dan best af en toe mag inzetten om de buurt wat leefbaarder te maken. Wat mij betreft is daar geen discussie over mogelijk.

De hele discussie rond Zwarte Piet (is dit onderdeel van een eeuwenoud kinderfeest een uiting van racisme of niet?) is volslagen overbodig. Tradities veranderen nu eenmaal vanzelf. Kwam de Goede Sint altijd al met een stoomboot aan? Nee, natuurlijk niet. Dat feit is indertijd verzonnen door een Amsterdamse leraar die ook veel sinterklaasliedjes schreef. De stoomboot bedacht hij om het sinterklaasfeest te moderniseren en de stoomboot was toen het nieuwste van het nieuwste vervoermiddel. Nu pleit ik er niet direct voor om de Sint met zijn eigen Learjet te laten landen op Rotterdam Airport maar ik wil er wél voor pleiten om pas vanaf begin november de voorbereidingen te treffen voor 's lands bekendste verjaardag op 5 december (in België 6). Deze foto maakte ik in de Vomar supermarkt op 31 augustus (...) jongstleden:

Dus Zwarte Piet aanpakken? Nee! De commercie die al in augustus de kinderen het hoofd op hol doet slaan door strooigoed te verkopen waardoor de kindertjes ruim drie maanden aan het hoofd zullen zeuren over Sinterklaas cadeautjes want nog even en de eerste pepernoten liggen al in de winkel wanneer de Sint in december zijn hielen heeft gelicht...

Traditiegetrouw is de Goedheiligman overigens helemaal niet zo aardig. Met name kinderen kregen er flink van langs als zij stout waren geweest. Gewoon ouderwets een pak rammel met de roe. Voor lieve kinderen was er niet meer dan een snoepje. Als wij dan toch oude tradities moeten voeren, laat die traditie waarbij kinderen fysiek werden mishandeld dan maar terugkomen. Of zouden al die idioten die voor het behoud van tradities zijn dan nu opeens tégen het behoud van oude tradities zijn?

Feit is dat de tijden veranderen. Zoals ooit iemand verzuchtte: 'Ik ben erg tegen die verwerpelijke nieuwe uitvinding! Kinderen onthouden nu helemaal niets meer: geen citaten van grote denkers, geen passages uit beroemde toneelstukken...helemaal niets!" Die uitvinding waar hij het over had? De schrijfkunst.

Het cadeautje van vandaag is een liedje van David Bowie:


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Jeen van den Berg