Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 10, 2014

Stel: u wordt behandeld als crimineel

Gisteren kwam er een nieuwe aflevering van Volg de Baas online. Toevallig heb ik daarin één van de hoofdrollen...

Gisteravond was ik met een vriend naar theater Carré om de wereldberoemde komiek Lewis Black aan het werk te zien. In het voorprogramma was Javier Guzmán die er weliswaar wat moeite mee had om in de schaduw te staan van zijn beroemde vakgenoot maar zich er uitstekend doorheen sloeg. In het Engels nota bene! Heeft u zelf wel eens een grappige anekdote in het Engels moeten vertellen? Dan heeft u een idee.

Vandaag deed ik het rustig aan: was draaien, vloerkleed schoonmaken, friteuse schrobben, kasboek bijwerken, debiteuren op hun sodemieter geven...

Langzamerhand komen wij bij van onze avonturen op de Tong Tong Fair, voorheen Pasar Malam Besar, de grootste bijeenkomst van Indo's in Europa. Hier een filmpje en een foto-impressie:https://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157645094809761/show/ (Diashow)

Wij stonden er met een kraam van Rataplan Design en ontmoetten veel aardige mensen maar verkochten helaas niet veel.  Gelukkig werden wij ondersteund door vrienden en familie!

Computer besturingssysteem Windows XP wordt niet meer ondersteund door de fabrikant en dus roepen paniekzaaiers dat er nu van alles mis zal gaan. Tsja, mijn cola-glazen uit het einde van de jaren'70 worden niet meer vervangen door de fabrikant maar als je er goed mee om gaat, gaan ze nog jaaaren mee. Echt waar.

De meeste sprookjes gaan zelfs nóg langer mee. Is het dan niet eens tijd voor een uitgebreide revisie? Zoals ook het Sinterklaasfeest (en dan met name de figuur van Zwarte Piet) volgens velen toe is aan een revisie. Maar is dat wel nodig? En waar houdt het dan op?

Bij een verbod op het vertonen en voorlezen van Sneeuwwitje misschien? Want daardoor denkt iedereen dat kleine mensen allemaal schattig en onhandig zijn. En bovendien dat elk blank jong meisje lief en onschuldig is. En is het wel oké om onze kinderen een verhaal te vertellen over een volwassen prins die graag wil zoenen met een meisje van veertien? Ja, die Disney heeft heel wat op zijn geweten!

Maar serieuzer: mensen zijn erg beïnvloedbaar door wat zij waarnemen. Als zij tot voor kort kleine mensen alleen maar als circusclown hebben gezien dan zijn zij geconditioneerd om te lachen. Voorbeeld: als ik een dame van achter in de 20 zie met lang glanzend rood haar, denk ik automatisch aan een shampoo reclame...

Worden mensen op een bepaalde manier behandeld omdat zij zich op een bepaalde manier gedragen of gedragen zij zich op een bepaalde manier en worden zij daarom op een bepaalde manier behandeld?

Ofwel: als wij jongeren van Marokkaanse komaf stigmatiseren als ontspoorde criminelen, zullen zij zich dan vanzelf beter of slechter gaan gedragen? Stelt u zich eens voor dat mensen elkaar aanstoten wanneer u langsloopt en winkeliers demonstratief alvast een honkbalknuppel pakken wanneer u een zaak binnenloopt. Een baan kunt u vergeten omdat opdrachtgevers bij het lezen van uw naam al hebben besloten dat u crimineel bent. Banken willen u geen hypotheek of andere lening verstrekken omdat zij er van uit gaan dat u niet zult terug betalen. Honderd euro lenen van uw buren om eten te kopen voor uw kinderen kunt u vergeten want zij vertrouwen u niet. Maar toch heeft u geld nodig. Wat zou u dan doen?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Rik Mayall

Het cadeautje van vandaag is een liedje:


En vooruit: een extra cadeautje voor de fans van wijlen Rik Mayall: