Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 14, 2010

Geen Stijl

"De Tweede Foundation" van Isaac Asimov is boek nummer 19 van dit jaar. Ook in dit derde deel van de zes-delige Foundation-serie weer frapante voorspellingen. Ook op politiek gebied. Volgens een theorie in het boek kun je zoveel dicussiëren als je wilt; de toekomst ontvouwt zich volgens een mathematisch principe.

Je kunt je daar bij neerleggen of proberen iets te maken van je persoonlijke toekomst. En terecht. Want een persoonlijke toekomst heb je volledig zelf in de hand. Het zijn alleen de grote lijnen van grote groepen die voorspeld kunnen worden. Niemand anders dan jij zelf bepaalt hoe je toekomst er uit ziet. Vroeger had ik dat niet zo door maar inmiddels ben ik (sinds vandaag!) 43 en heb ik een aardig idee over hoe het leven in elkaar steekt. Toch blijf ik graag over het onderwerp discussiëren.

Onlangs had ik met een dame een discussie. Zij vond dat scholen -op basis van hun overtuiging en "vrijheid van meningsuiting"- homo's mogen weigeren. Ik vind van niet en gaf haar het volgende voorbeeld. Stel dat de SGP een scholengemeenschap opricht en vrouwen weigert op te nemen in het bestand van medewerkers. Gewoon, omdat de SGP vindt dat vrouwen weliswaar bestaansrecht hebben maar alleen als kinderfabrieken en verzorgers van mannen.

Zou zij dan nog steeds vinden dat scholen zelf hun eigen regels mogen opstellen op basis van hun geloofsovertuiging of het concept van vrijheid van meninsguiting?

Nee, natuurlijk niet! Maar helaas, zoals zovelen bleek ook deze gespreksdame hypocriet.

Net als de gemiddelde GeenStijl-reaguurder. Het is niet voor niets dat verreweg de meeste mensen die reageren op stukjes van dit graag provocerende blog bij voorkeur anoniem blijven. Zij schamen zich blijkbaar zelf voor hun eigen uitspraken.

Neem nu dat akkefietje van laatst waarbij uit een interne memo van het SVB blijkt dat Turkse en Marokkaanse ouderen in Utrecht gratis bij de kapper worden uitgenodigd en daar uitleg krijgen over een eventuele aanvuling op hun pensioen.

Uiteraard buitelden de pubertjes weer over elkaar heen om om het hardst te schreeuwen dat "al die uitkeringstrekkers" geen cent mogen krijgen van "mijn geld". Daaruit blijkt al dat die reageerders én het betreffende stuk niet goed hebben gelezen, noch het memo waar het stuk naar verwijst.

Door het hele land heen zijn er dagelijks projecten te vinden waar (lokale) overheden minderheidsgropen proberen te steunen. Zo was er in Rotterdam een formulieren-brigade die afkickende junks hielp met het aanvragen van een uitkering. Regelmatig geven buurthuizen computerles aan meiden. Jongens mogen het blijkbaar allemaal zelf uitzoeken. Bovendien zijn er talloze projecten waar ook autochtone ouderen welkom zijn en hulp krijgen bij het aanvragen van diverse subsidies.

Alles staat netjes aangekondigd in buurtkrantjes, op gemeentelijke websites en is te lezen in folders die verkrijgbaar zijn in apotheken, bij huisartsen en in buurthuizen. Maar ja: anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben ernstige moeite met lezen. En een groot deel van hen is bljkbaar aanhanger van GeenStijl...;-)

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Big John Russell

Deel dit stukje