Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 22, 2023

Niet storen

'Ik weet dat je niet gestoord wil worden.
Daarom stoor ik maar eventjes.'

Als iemand zoiets zegt tegen mij,
krijg ik de neiging te vergeten dat het wurgen van mensen niet netjes is.

De enigen die mij ooit op deze manier getergd hebben zijn een zwaar autische man van 40
en vrouwen. Tientallen vrouwen.

Waarom is het zo moeilijk te begrijpen wat 'niet storen' betekent?

'Vanaf nu niet storen, oké? Dan kan ik afmaken waar ik mee bezig ben en jou aandacht gaan geven.'
'Mag ik jou even een vraag stellen?' 'Nee.' 'Ik ga even thee zetten. Wil jij ook?' 'Nee. Wedervraag: als je iemand een vraag stelt, stoor je daar die persoon dan mee?' 'Ja.' 'Had ik jou gevraagd mij niet te storen?' 'Ja.' 'Heb jij mij toen tóch gestoord?' 'Nee. Ik heb je alleen maar even een vraag gesteld.' 'Stoor je iemand als je hem of haar een vraag stelt?'  'Ja.' 'Toch vind jij dat je iemand niet stoort als je 'alleen maar even een vraag stelt'?' 'Ja.' 'Dus met het stellen van een vraag stoor je iemand wel én niet?' 'Jij begrijpt het gewoon niet. Maar wil je nu thee of niet?' '*Zucht*. Ja, doe maar een kopje thee dan.' 'Ja, maar net zei je dat je geen thee wilde! Waarom lieg je nu tegen mij! Of heb je liever koffie?' 

Soortgelijke conversaties heb ik helaas met tientallen vrouwen gevoerd. Met de autistische (manlijke) collega van 40 was het snel voorbij; als ik een bordje 'Niet storen' op mijn bureau plaatste, wist hij dat hij ook niet 'even' iets aan mij mocht vragen. Bij vrouwen heb ik dat ook geprobeerd maar werkte het niet. Die komen dan vriendelijk glimlachend bij je bureau staan met een pot thee in de hand of kloppen 'maar zachtjes hoor, want ik wilde je niet storen' op de deur van de ruimte waar je werkt om je aandacht te trekken. Of zijn opeens een voorbeeldige huisvrouw of collega en willen opeens onder je bureau gaan stofzuigen of je prullenbak legen.

Ben ik de enige met dit soort ervaringen en kent u voorbeelden van mannen die niet weten dat 'niet storen' betekent 'niet storen'? Dus ook niet heel eventjes, niet een beetje en ook niet met 'alleen maar even wat vragen.'?

Waarom hebben mensen (in mijn ervaring vooral vrouwen) die willen dat hun grenzen worden gerespecteerd en niet willen worden gestoord bij het televisiekijken, koken, werken, tuinieren, lezen..er geen enkele moeite mee de grenzen van anderen te overschrijden?

Speciaal voor mensen die zeggen dat zij niet graag willen dat hun grenzen worden overschreden: hou dan ook rekening met die van anderen.
=====================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels