Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 30, 2020

Hoe komt u aan informatie?

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

=================================================

'Hoe kom jij aan jouw informatie?' wordt mij wel eens gevraagd 'Want die is anders dan de mijne. Hoe kan dat?'

Mijn methode van informatievergaring is vrij eenvoudig: niet klakkeloos anderen napraten (en dan zeggen dat ik het zelf gelezen heb. Ook niet wanneer het om goede vrienden gaat), behalve krantenkoppen ('Dat is mijn mening!' Nou nee, dat is een krantenkop.) het hele artikel lezen en namen, data en personen waar ik meer over wil weten opzoeken. 

Staat er opruiende taal in, worden bevolkingsgroepen bewust zwart gemaakt, is het artikel geschreven door 'de Redactie' of door iemand die zich een naam heeft aangemeten als 'Dr. Pritsstift' of zoiets? Dan weet je dat het nep is. Net als wanneer het lijkt alsof het in het Nederlands is geschreven maar de grammatica behoorlijk Engels. Dan weet je dat het is overgenomen van een Engelstalige complotwebsite en door een vertaalmachine is gehaald omdat de redactie (vaak bestaand uit één persoon) van de Nederlandstalige site in kwestie 'geen tijd' heeft gehad om het stuk te lezen. Lees: ontzettend lui is en alleen maar zin heeft om aandacht (en reclame-inkomsten) te ontvangen. 

Heb ik eenmaal bepaald dat het een legitiem artikel is, geschreven door iemand die verstand heeft van het onderwerp, dan ga ik op zoek naar informatie die het tegendeel aantoont van wat ik denk op basis van het lezen van dat artikel. Kan ik die informatie niet vinden dan ga ik er van uit dat het klopt wat ik denk. Tot er informatie opduikt die alsnog mijn mening doet veranderen.

Hoe doet u dat: neemt u klakkeloos informatie over 'want het stond in mijn enige en favoriete nieuwsbron', gaat u in gesprek met mensen die een andere mening hebben en luistert u dan ook naar wat zij te zeggen hebben? Kortom: hoe betrouwbaar vindt u de informatie die tot u komt en waarom?

(En, puur uit nieuwsgierigheid, wat zijn uw favoriete nieuwsbronnen en waarom?)

=======================================================================

Als u denkt: 'Nou, die jongeman heeft best wat tijd en moeite gestoken in het vergaren van informatie over dit onderwerp en er lollig over te schrijven. Dat mag best (financieel) beloond worden!' dan is er deze boodschap:

De wereld van entertainment - waarin ik pré corona bijverdiende bovenop mijn maandelijks salaris van €900 - ligt plat. 
Ik mis dus inkomsten.
Behalve door een boekje van mij te kopen (zie daartoe de kolom ter rechterzijde van dit blog) kunt u mij ook een beetje sponsoren
door te klikken op onderstaand betaalverzoek, vermomd als foto:
https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=W8j7ZyKHhJgUabw2AXFPfQnZPLpsDknM
Via Paypal kan ook: https://paypal.me/weijnschenk


Meer lezen? Mijn verhalenbundels