Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juli 08, 2010

Burger

Vanmiddag keek ik met mijn zoon naar "Die Welle", een aangrijpende Duitse film over de gevaren van het facisme. Een echte aanrader voor hen die denken dat een dictatuur in onze maatschappij nooit een voet aan de grond zou kunnen krijgen. Met name dus een film die aan te raden is voor fans van mensen als Geert Wilders en Rita Verdonk.

Er zijn mensen die vinden dat mensen die niet werken maar gewoon geen geld moesten krijgen. Tot het moment dat zij zelf werkloos raken. Rita Verdonk is zo iemand. Nu is zij zelf werkloos en zomaar opeens voorstander van wachtgeld, doorbetaling van haar volledige salaris als kamerlid. En dan ook nog eens zonder sollicitatieplicht. Net als Geert Wilders vindt ook Rita dat er politiemachten op straat moeten rondlopen die mensen om hun Ausweis vragen en snelrecht mogen toepassen.

Er zijn ook mensen die vinden dat andere landen hun eigen boontjes maar moeten doppen. De militaire hulp die Nederland biedt aan de bevolking van Afghanistan moet worden ingetrokken. Totdat zij zélf militaire hulp nodig hebben natuurlijk. Dan is het opeens was anders om buitenlandse hulp in te roepen. Wij hoeven dan niet onze eigen boontjes te doppen maar krijgen -zelfs ongevraagd- hulp van onze bondgenoten.

Maar wil ik dat zo'n bondgenoot een bom gooit op de zaterdagmarkt waar dan toevallig ook m'n moeder rondloopt, toevallig omdat zich daar misschien ook een terrorist bevindt? In dat geval is het middel erger dan de kwaal.

Daarom blijf ik erbij dat wij sceptisch moeten blijven bij militaire operaties in den vreemde.

En ik vraag mij af:

In plaats van het bombarderen van een markt, in de hoop om naast 32 onschuldige burgers ook een terrorist uit te schakelen...Is het niet veel efficiënter en burger-vriendelijker om gewoon twee speciaal agenten in burger naar die markt te sturen met een goed gelijkende foto op zak? Die kunnen dan de schurk ongezien benaderen en voor mijn part ter plekke de strot doorsnijden.

Of is dat maar een simpele vraag van een simpele burger?