Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, november 04, 2013

Klagen helpt! Maar alleen gericht.

Vandaag had ik naar een concert van Nick Cave kunnen gaan. Ik had ook kunnen filosoferen met een dozijn wijze mannen. In plaats daarvan besloot ik de avond door te brengen met mijn aanstaande vrouw die na een werkverblijf van ruim twee weken in China vast mooie verhalen heeft te vertellen. En daar ga ik natuurlijk naar luisteren! Zo ontdek ik misschien of het al dan niet klopt dat Chinezen steeds rijker worden en wij in het 'Westen' steeds armer.

Ja, zelfs mensen met een inkomen van tweemaal modaal of meer hebben last van de kredietcrisis. Gingen zij er de laatste jaren elk jaar ongeveer 7 procent in koopkracht op vooruit, het afgelopen jaar was dat 'maar' 3 procent! En ook mensen die gewend waren driemaal per jaar op vakantie te gaan voelen de economische malaise in de portemonnee; zij kunnen nog maar tweemaal per jaar op vakantie! Och heden! Het is toch verschrikkelijk, niet? Mensen die in hun eigen taal niet eens een woord voor 'vakantie' hebben hebben het eigenlijk veel makkelijker want wat je nooit gekend hebt kun je ook nooit missen. Toch?

Natuurlijk mag men klagen en ook ik maak mij daar regelmatig schuldig aan. Maar laten we het dan alsjeblieft écht ergens over hebben en niet meer zo veel over trivialiteiten. Natuurlijk is klagen een prima tijdverdrijf maar anderen helpen is vele malen nuttiger. Met een gerichte klacht als 'Waarom worden bladblazers met benzinemotoren ingezet om in de herfst voetpaden bladvrij te maken? De natuur doet die actie binnen enkele minuten teniet en velen hebben last van het lawaai en de betreffende medewerker voelt zich volslagen nutteloos.' kan men veel meer bereiken. 

Door deze bezigheid af te schaffen kan men in één klap velen tevreden maken. Zelf vroeg ik mijn woningbouwcorporatie dit bericht door te geven aan hun vaste hovenier. En men luisterde! De hovenier is verzocht dat áls er blaadjes moeten worden verwijderd (ze laten liggen is meestal beter; de rottende blaadjes zijn een prima voedingsstof voor de bomen, bloemen en planten in de algemene binnentuin!) dat men dat weer zal doen met hark en bezem. Zeer effectief, een goede lichaamsbeweging én minder slecht voor het milieu.

Met de algemene klacht 'waarom doet niemand er wat aan?' kan geen enkele instantie iets aanvangen. Behalve misschien een centrum voor psychotherapie. Althans, dat is mijn mening.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Leen Timp