Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, juni 01, 2015

Basisinkomen of gratis werkervaring?

Mij valt het regelmatig op dat veel mensen ontzettend dom zijn. Of in elk geval dom handelen. In die zin staat dus niet dat ik vind dat iedereen dom is. Behalve voor mensen die slecht lezen en niet goed weten hoe zij hun hersenen moeten gebruiken. Wat ik echt heel jammer vind is dat veel mensen heel goed weten hoe dat werkt, dat nadenken, maar daar blijkbaar gewoon geen zin in hebben. Echt heel jammer.

RVE Arbeid en Participatie

De Dienst Werk en Inkomen (DWI, voorheen 'De Bijstand') heet tegenwoordig 'RVE Arbeid en Participatie' waarbij 'RVE' staat voor 'Resultaat Verantwoordelijke Eenheid'. Of je nog worst lust. De naamsverandering moet verhullen dat gemeentes ambtenaren ontslaan (Anders gezegd: 'Door natuurlijk verloop het aantal betaalde werknemers terugdringen'. Lees: geen van de 6-maands contracten verlengen.) en dat minder ambtenaren moeten proberen meer werklozen aan betaald werk te helpen. Het middel 'dwangarbeid' wordt hierbij niet geschuwd. Voor de werkende ambtenaren (ooit een contaminatie) geldt dat zij minimaal drie mensen per week aan een (desnoods onbetaalde) baan moeten helpen (Er zijn nu dus mensen die onder dwang van inhouding op de uitkering 32 uren per week papieren tellen in dossiers en de uitkomst ('Dossier B10.86.9: 14 A4'tjes') in een werkblad moeten invoeren 'omdat dat nuttig is'.) omdat anders hun eigen arbeidscontract niet wordt verlengd. Ja, zelfs in de ambtenarij is het crisis!

Crisis in detailhandel

Het gaat niet zo heel goed met de detailhandel in Nederland. Steeds meer ketens moeten filialen sluiten en ook kleine zelfstandigen lijden onder de crisis. Mexx, Halfords, Free Record Shop, V&D,...de lijst wordt steeds langer. Eén soort winkel lijkt het echter te redden: winkels waar kleine dingen goedkoop worden verkocht als Action, Primark en Kruidvat. Overigens is Kruidvat geen oer Hollands bedrijf maar een keten in handen van een Chinese investeringsmaatschappij. Maar dat terzijde.

Telefoonwinkel gedijt

Nóg een type winkel die prima gedijt ondanks de economische recessie is de telefoonwinkel. Mobiele telefoons en accessoires vliegen als warme broodjes de winkel uit. Al kun je beter spreken van: vliegen als mobieltjes de winkel uit want ook met de handel in warme broodjes gaat het niet erg goed.

PC vergoeding

Het is zó erg gesteld met de financiële situatie van veel huishoudens dat men geen 250 euro kan missen voor een eenvoudige nieuwe laptop voor een schoolgaand kind. Gelukkig springt de gemeente bij met de zogeheten 'PC vergoeding'. Vreemd eigenlijk dat ouders die laptop niet kunnen betalen maar wel elk jaar een nieuw mobieltje a 600 euro kopen 'want de oude is al een jaar oud'.

Basisinkomen of gratis werkervaring?

Wat is beter voor de economie: een gratis basisinkomen voor iedereen of het aanbieden van gratis werkervaringsplekken voor langdurig werklozen? In het eerste geval hebben mensen geld om in de (lokale) economie te stoppen maar in het tweede niet. Toch zijn het met name de 'liberalen' van de VVD die het eerste een slecht idee vinden maar het tweede goed.

http://basisinkomen.nl/wp/is-het-basisinkomen-betaalbaar/

In dit artikel (http://www.volkskrant.nl/opinie/basisinkomen-is-veel-te-duur-en-niet-solidair~a4030963/), geschreven door een meneer die vrijhandelsverdrag TTIP een goed idee vindt, staan de nadelen van een basisinkomen voor iedereen. Mijn aandacht gaat vooral uit naar de reacties onderaan het artikel. Maar oordeelt u vooral toch zelf. Inmiddels krijgt welgeteld één Nederlander reeds een basisinkomen van 1000 euro per maand waar geen prestatieverplichting tegenover staat. Lees hier of hij inderdaad aartslui is geworden en precies zoals VVD-stemmers  mensen menen zeker te weten helemaal geen klap meer uitvoert 'omdat hij tóch wel geld krijgt.'

VVD-logica

Zijn er onder mijn lezers mensen die mij de logica van de fans van Mark Rutte kunnen uitleggen? Ik begrijpt er namelijk geen snars van: hoe kan het ontbreken van geld mensen ertoe aanzetten om geld uit te geven? VVD-stemmers gaan er van uit dat mensen die een basisinkomen ontvangen lui zullen worden. Logisch want zij gaan uit van hun eigen moraal: alleen mensen die vaak liegen en frauderen gaan ervan uit dat anderen dat ook doen. 'Zoals de waard is, zo vertrouwt hij dat zijn gasten zijn', luidt het spreekwoord tenslotte. Je zou denken dat met name liberalen het idee van een basisinkomen zouden omarmen. De premisse is namelijk dat de overheid iedereen van hetzelfde basisinkomen voorziet, zonder aanzien des persoons en zonder zich te bemoeien met de privélevens van de burgers. Iedereen krijgt dus hetzelfde inkomen als basis zonder dat er een tegenprestatie verlangt wordt! Geen overheidsbemoeienis dus meer. Als dát geen liberalisme is...!Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Betsy Palmer en Janine Elfring