Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 11, 2020

Verspillingseconomie

'De productie moet op peil blijven en mensen aan het werk want dat is goed voor de economie! Aan cultuur en asielzoekers heb je niets want die zijn niet goed voor de economie.'

Mensen vinden deze stelling voldoende om tegen een lockdown te zijn 'want zaken gaan failliet en dan gaat de economie kapot!' Klinkt interessant. Maar wat heeft bijvoorbeeld een kapper aan klanten die of dood zijn of in het ziekenhuis aan de beademing liggen wanneer er géén lockdown zou zijn?

De economie is blijkbaar heilig. Zó heilig dat feiten niet ter zake doen wanneer het gaat om het draaiende houden van de economie.

==============================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 

========================================================

'Vluchtelingen (klikklik) zijn alleen maar een last. Behalve dat zij hun achterlijke cultuur meenemen drukken zij ook nog eens een negatief stempel op onze economie!'. Punt 1: een andere cultuur is nooit 'achterlijk' maar hooguit 'anders'. Punt 2: dat is simpelweg niet waar (even op de link klikken en artikel lezen, oké? Fijn. Dankuwel.)  Al binnen enkele jaren nadat een groep nieuwkomers is neergestreken in een land is er al een significant en positief effect op de economie merkbaar: na ongeveer vier jaar zie je een stijging van het BNP én van de overheidsinkomsten. Simpel gezegd: meer mensen=meer belastinginkomsten. Dus.

'Fabrieken moeten blijven draaien en boeren moeten blijven produceren want dat is goed voor de economie!' O ja, is het écht zo goed voor de Nederlandse economie dat boeren nu al 30 procent van hun productie gewoon wegflikkeren en van wat er overblijft meer dan 70 procent aan het buitenland verkopen omdat de markt in Nederland verzadigd is?

'De overproductie van melk en mest is vooral veroorzaakt door een relatief kleine groep, 10 à 15 procent van de 17.500 melkveehouders. Een kleine 2.500 melk-cowboys hebben zich door banken en veevoerproducenten gek laten maken om megastallen te bouwen. Zij hebben de melkprijs kapot gemaakt,...', zo staat er te lezen in dit artikel

Om de productie van melk en vlees in Nederland weer een beetje onder contrôle te krijgen zouden er in totaal zo'n 200.000 koeien moeten verdwijnen uit weides maar vooral uit megastallen. Biefstukje, iemand?


'De banenmarkt' is nog zo'n stukje economie dat draaiende gehouden moet worden. Maar voor wie eigenlijk? Wie verdienen er eigenlijk zoveel geld aan het bemiddelen van onbemiddelbare mensen op de arbeidsmarkt en het in stand houden van re- en herintegratiebureaus? Waarom geeft de gemeente tienduizenden euro's uit per werkloze per jaar om hem of haar te verplichten zich in te schrijven bij het gemeentelijk arbeidsbureau, verplicht cursussen (Typen, omgaan met Word, omgaan met geld, sollicitatietraining...) te laten volgen en daarmee tientallen ambtenaren feitelijk nutteloos werk te laten doen? 

Gewoon elke werkloze €1200 per maand geven is vele malen goedkoper dan €3000 per maand uitgeven om de werkloze uiteindelijk €900 per maand te geven. Bovendien: wie zal er meer geld in de economie stoppen (al is het maar in de lokale horeca. Oké, het café om de hoek.): iemand die een inkomen heeft van €900 per maand of iemand die elke maand €1200 op de bankrekening ziet verschijnen?

'Ja maar mensen die niet werken zijn niet nuttig (klik. Dus.) !' Interessante stelling. Weten jouw oma, jouw vrouw die met een burn-out thuis zit, jouw gehandicapte neefje en de kleuter van jouw broer dat jij hen niet nuttig vindt?

Van het belastinggeld dat voortaan niet meer verspild wordt kunnen dan écht leuke dingen gedaan worden. Zoals het straten voorzien van compostbakken en regentonnen bijvoorbeeld: een relatief kleine investering die én geld bespaart (minder afval verdwijnt in restafval-containers en minder vers drinkwater wordt verspild), minder belastend is voor het milieu én de gemeenschapszin bevordert.

Wat ook aardig wat geld bespaart is minder voedsel verspillen: supermarkten alleen al gooien 3 tot 5% van hun eten weg. Producenten (boeren en zo dus) en verwerkers (slagers, fabrieken, bakkers) nog eens zo'n 20% en consumenten doen ook flink mee met het in stand houden van de verspillingseconomie: iets van 35kg aan voedsel (inclusief het door de gootsteen spoelen van restanten koffie en thee) wordt door ons verspild. Naar geld omgerekend is dat ook nog eens zo'n €150 per jaar dat wij (per persoon!) gemiddeld jaarlijks weggooien.

Misschien kunnen wij gezamenlijk afspreken om ons niet meer te laten leiden door aanbiedingen en grote 'voordelige' verpakkingen en overrijpe bananen te verwerken tot smoothies. Bijvoorbeeld.

Een aardige manier om wat aardiger te zijn voor het milieu is door te besparen op printerinkt. Sinds kort gebruik ik het (gratis) lettertype Ryman Eco voor het schrijven van documenten die ik uitdraai of waarvan ik vermoed dat de mensen naar wie ik de documenten stuur dat zullen doen. Hopsakee! Ruim 30% minder inkt! Voor mensen die veel printen een aanzienlijke bezuiniging, niet?

Bezuinigen kan op veel vlakken:

Zo geven woningcorporaties miljoenen euro's per jaar uit aan hoveniersbedrijven die plantsoentjes en gemeenschappelijke binnentuinen onderhouden. Vele malen goedkoper en efficiënter is het om het onderhoud van tuintjes over te laten aan buurtbewoners en hen te sponsoren met kleine bedragen voor potaarde, werkhandschoenen en dergelijke. Bovendien versterk je zo de sociale cohesie.

Gemeentes spenderen tienduizenden euro's aan onderzoeken, het instellen van commissies en het houden van vergaderingen en bewonersavonden om te kijken hoe er verder bezuinigd kan worden op een buurthuis dat jaarlijks €3000 tekort komt om zelfonderhoudend te kunnen zijn.  Ik begrijp dat eenvoudigweg niet en vroeg het eens aan een wethouder die doodleuk antwoordde: 'Tsja, alles wat meer geld kost dan oplevert moet weg.', maar het duidelijk niet verwachtte toen ik antwoordde met: 'Goed idee. Dus u stapt op?'

Kortom: welke idioot heeft ooit bedacht dat belachelijk veel geld verspillen (klikkerdieklik) goed is voor de economie?

Hier wat tips om wat meer in harmonie met de natuur te leven en een minder grote 'footprint' op de Aarde te plaatsen. Niemand kan het alleen maar als wij allemaal een beetje doen is er nog een kans dat ook onze kleinkinderen kunnen genieten van al het moois dat de Aarde te bieden heeft. Doet u mee?

https://www.nudge.nl/ Deze website stimuleert mensen ('to nudge') om na te denken over op welke concrete wijze zij een bijdrage kunnen leveren om de verspilling van energie en grondstoffen te verminderen.

Het kan al beginnen met even nadenken over uw kleding: van welk materiaal is uw kleding gemaakt en hoe slecht is de productie ervan eigenlijk voor het milieu? Hier een praktisch artikel over de voor- en nadelen van verschillende materialen.

Ook deze website geeft aardige voorbeelden van hoe wij aardiger kunnen zijn voor de planeet.

Prima natuurlijk om een handtas te kopen die van hennep is gemaakt. Maar als je daarvoor van Rotterdam naar Milaan vliegt om vervolgens met een taxi de stad in te gaan om bij dat ene leuke boetiekje die milieu-vriendelijke tas te kopen schiet het nog steeds niet op. Maar dat kunt u zelf ook wel bedenken.

Wat écht goed is voor de economie maar niet zo heel goed voor het milieu is natuurlijk een gezellig alles en iedereen vernietigende grondoorlog. Hmmm...zouden er daarom zoveel van zijn?Uw milieu-vriendelijke tips zijn meer dan welkom in de commentaarsectie onder dit stuk.

===================================================================
Als u denkt: 'Gôh, die meneer heeft best wat moeite gedaan en tijd gestoken in dit stukje, dat is wel een (financiële) beloning waard, vind ik.', dan is er onderstaand bericht:

De wereld van entertainment - waarin ik pré corona bijverdiende bovenop mijn maandelijks salaris van €900 - ligt plat. 
Ik mis dus inkomsten.
Behalve door een boekje van mij te kopen (zie daartoe de kolom ter rechterzijde van dit blog) kunt u mij ook een beetje sponsoren
door te klikken op onderstaand betaalverzoek, vermomd als foto:
https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=6vm5GE9b7ws5HnAzDnPdtSrGGPpCo5OL
Via Paypal kan ook: https://paypal.me/weijnschenk
==============================================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels