Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, februari 22, 2016

Spelen met statistieken

Van oudsher is Nederland een tolerant land. Maar alleen wanneer het kan verdienen aan de 'vreemde volkeren'. Ja, daar is onderzoek naar gedaan. Mensen van alle gezindten (joden, katholieken, protestanten, hippies...) zijn allemaal van harte welkom. Zolang zij geld opbrengen. Zo ook de Turken en Marokkanen die in de jaren '70 door de (voorloper van de) VVD naar Nederland werden gehaald om hun rug stuk te werken in onze mijnen. Het was nooit de bedoeling dat zij met die kapotte rug na het sluiten van de mijnen zouden 'interen op onze verzorgingsstaat'. Alleen nette blanke christenen hebben natuurlijk recht op een goede gezondheid. Alle anderen zijn in wezen geen mensen. Zo was de toenmalige gedachtegang blijkbaar. Volgens de leiders van de PVV en CDA is het nog steeds zo dat 'de schuld' ligt bij complete bevolkingsgroepen die over één kam geschoren dienen te worden. Zie bijvoorbeeld dit artikel: http://www.joop.nl/nieuws/fok-joe-halbe-zijlstra

Nu zijn er weer mensen die massaal uit andere landen komen om hier te 'genieten' van onze welvaart. 'Tsja,' denk ik dan, 'als je mensen hier niet wilt laten komen, vertel ze dan niet hoe geweldig het hier is!' Hoe dan ook: wij zouden die toestroom niet aankunnen. Onzin.

Ruim 130.000 banen (klik) zijn er te vergeven waar de ruim 1 miljoen werkloze Nederlanders blijkbaar niet voor in aanmerking komen. Iedereen met een baan kan daar - als het minimumloon gehanteerd wordt en het geen 'participatiebaan' is, daar een andere volwassene en een kind van onderhouden. Bijna 400.000 vluchtelingen kunnen dus in hun eigen onderhoud voorzien. Elke inwoner van Nederland gooit elk jaar ongeveer 50 kilogram aan prima te eten voedsel weg. Daar kunnen heel veel vluchtelingen monden van gevoed worden!

En waar ze moeten wonen? Op dit moment staan ruim 100.000 woningen (klik) leeg! Stel dat in elke woning vier mensen kunnen wonen, dat kunnen wij onderdak bieden aan 400.000 vluchtelingen. Per woning kan één persoon werk doen dat wij niet kunnen of willen doen en voilá, het vluchtelingen 'probleem' is opgelost!

Tenminste, als wij ons achterhaalde conservatieve gedrag zouden laten varen en in staat zouden zijn tot progressief denken en handelen.

Conservatisme

Helaas zien veel Nederlanders in conservatisme vooruitgang. Wltrrr schreef daar een fijn stuk (klik) over. Hoe hard 'wij' ook roepen dat vooruitgang geweldig is willen de meesten van ons niets liever dan dat alles bij het oude blijft. Verandering is namelijk eng. Maar toch is verandering heel normaal. Al gaat het soms wat sneller dan wij aankunnen.

Als mensen verandering mentaal even niet kunnen bijbenen worden zij opvallend vaak agressief. Op website Sargasso komen daar regelmatig voorbeelden van voorbij. Deze bijvoorbeeld (klik). En dan dit: mensen stonden te juichen (klik) toen een AZC (asielzoekerscentrum) afbrandde. Walgelijk. De racisten (want dat zijn het meestal) beroepen zich met hun leedvermaak meestal op valse statistieken.

Spelen met statistieken

Statistieken geven aan: '60 procent is tegen vuurwerk!' Nee, 30 procent wil vuurwerk afschaffen en 30 procent kan het niet schelen of het al dan niet wordt afgeschaft. Je kunt dus met dezelfde zekerheid beweren: '70% wil dat vuurwerk blijft!' Immers: 40% wil het graag houden en 30% kan het niets schelen of het al dan niet wordt verboden. Toevallig.

DNA tests tonen voor 98% aan dat iemand schuldig is aan moord!' Nee, de DNA test toont alleen maar aan dat iemand waarschijnlijk op de plaats van het misdrijf is geweest. En ook dat zegt nog niets want DNA (uit speeksel, bloed, haren, sperma, huidschilfers...) kan ontzettend eenvoudig verplaatst worden. Overigens: in één op de 50 gevallen zit zelfs de 'onfeilbare' DNA test ernaast. En laat '1 op de 50' nou precies hetzelfde zijn als '98%', maar dan omgedraaid. Om dat te weten moet je kunnen rekenen.

Zou de overheid daarom niet willen investeren in beter onderwijs? Politici en reclame makers rekenen erop dat veel burgers niet kunnen rekenen. Of daar geen zin in hebben. Met cijfers is het ontzettend makkelijk de publieke opinie te sturen. Geloof mij maar, ik was ooit politicus.

Ik weet dus hoe leuk statistieken kunnen zijn. Bijvoorbeeld hier:
Tijden waarop - gemiddeld gesproken - de meeste mensen in Nederland op internet te vinden zijn zijn (doordeweeks) rond 09.00 u, 15.00u en 19.00u. Op maandag is er een piek te zien in weblog bezoekers. Veel mensen lezen weblogs op het werk. Maar alleen in de lunchpauze natuurlijk. Een vriend vertelde dat ook hij mijn weblog in de lunchpauze op het werk las. 'Is dat fijn, elke dag rond tien uur lunchen?' vroeg ik hem. 'O, je kunt dus in jouw statistieken niet alleen de dag zien waarop ik jouw stukjes lees maar óók de tijd?' -'Yep.' 'O.'

Uit Porgy & Bess is hier 'It ain't Necessarily so' (Het hoeft niet per sé zo te zijn)Het onderbouwen van mijn meningen met links naar betrouwbare artikelen heeft aardig wat tijd en moeite gekost dus als u op de links zou willen klikken en de artikelen wilt lezen, zou u daar mij een groot plezier mee doen. Dank u wel!

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.